«

»

Izolarea termica pe suprafata interioara a peretilor exteriori – o noua placa termoizolatoare prefabricata

Share

Peretii exteriori au o pondere importanta in cadrul anvelopei unei cladiri (suprafata ce separa volumul incalzit de exterior). Izolarea termica a peretilor exteriori se poate realiza prin pozarea stratului izolator la exteriorul sau interiorul acestora. Din punct de vedere al capacitatii de izolare termica, amplasarea pe suprafata interioara este mai putin eficienta, ceea ce conduce la o utilizare restrictiva a acestei solutii. Compensarea se realizeaza prin tehnologia de executie simpla la montaj, pret de cost mai redus si fatade nemodificate.

 

Reabilitarea higrotermica se realizeaza in spatii de locuit sau cladiri social-culturale care au ca prioritate economisirea combustibilului utilizat pentru incalzire in perioadele reci ale anului. Studiile au aratat ca, la o cladire rezidentiala standard, cea mai mare parte din caldura (intre 25% si 40% din total) se pierde prin peretii exteriori.

In anumite situatii, pentru reabilitarea higrotermica a cladirilor existente este necesara izolarea termica a peretilor exteriori pe suprafata interioara.

Solutia de placare a peretilor exteriori pe suprafata interioara se poate aplica la cladirile care au fatade cu ornamente, ce trebuie pastrate pentru imaginea estetica generala, la cladiri de patrimoniu, la cladirile inalte (cu peste 10 etaje) cu fatade complexe, la peretii rosturilor dintre tronsoane, la incaperi cu durata mica de utilizare in perioadele reci ale anului sau la cladiri la care programul de finantare a izolarii termice exterioare intarzie (3-5 ani cu o economie de energie partiala).

• Placarea termoizolatoare pe suprafata interioara a peretilor exteriori poate fi realizata, in prezent, din alcatuiri constructive asemanatoare cu cele ale peretilor de compartimentare moderni, usori.

Intre montantii care alcatuiesc scheletul de rezistenta, fixat pe suprafata interioara a peretilor exteriori, se dispune stratul termoizolator (in grosime de 2 – 4 cm) ce se protejeaza spre interiorul incaperii cu placi de ipsos armat, care, dupa matarea rosturilor, se finiseaza.

• Se propune izolarea termica a peretilor exteriori pe suprafata interioara a cladirilor cu o noua placa termo­izolatoare prefabricata bistrat (fig. 1).

Noul element este alcatuit din doua straturi, unul de rezistenta, din ipsos armat dispers cu fibra de sticla (120 cm x 60 cm), cu profilatia pe muchiile longitudinale si transversale si unul termoizolant, din polistiren expandat cu grosimea (2 – 4 cm) determinata de gradul de izolare termica a materialului izolant, care se situeaza de regula intre 0,035 si 0,040 W/mK (l), prevazut cu lamba si uluc pentru imbinare si micsorare a efectului de punte termica (fig. 2).

Cele mai performante materiale termoizolante, cum ar fi polistirenul expandat grafitat, ofera o conductivitate termica l = 0,032 W/mK, ceea ce asigura o eficienta termica cu 20% mai ridicata.

Stratul termoizolant realizat, in mod uzual, din polistiren expandat, trebuie sa fie continuu, etans si fara rosturi, pentru a inlatura orice fel de punte termica (fig. 3 si Detaliu A).

Tehnologia de confectionare a noii placi prefabricate bistrat consta din turnarea (pe suport orizontal) a pastei din ipsos armat dispers cu fibre de sticla (1).

Dupa turnare, se lipeste stratul termoizolator (2); in continuare placa bistrat prefabricata se usuca, natural sau artificial (in uscator la 40 0C).

In functie de peretele exterior existent – zidarie din caramida sau diafragma din beton monolit/prefabricat – placile vor avea tehnologii diferite la montaj.

Dupa montarea placilor prefabricate bistrat pe suprafata peretelui de zidarie / beton, stratul de ipsos armat dispers cu fibra de sticla se va carota pentru prindere (fig. 4). In spatiul carotelor se vor introduce diblurile din plastic pentru ancorarea placilor termoizolatoare prefabricate bistrat.

In cazul pozarii pe peretele de zidarie, noile placi prefabricate bistrat (1) si (2) se vor lipi cu adeziv (7) care se aplica sub forma unui cordon pe conturul placilor prefabricate si in trei puncte din mijloc, in asa fel incat toate variatiile de dilatare a materialului sa fie preluate in perimetrul fiecarei placi in parte, fara a genera fisuri la rosturi.

 

Prin dispunerea ade­zivului de prindere pe conturul placii si in trei puncte de mijloc, aerul ramane inchis in peri­metrul fiecarei placi (fig. 5).

Fixarea este completata de ancorarea cu dibluri din plastic (7) conform figurii 6.

Diblurile sunt aplicate, de obicei, la o distanta medie de 6 dibluri/m2, asezate in sistem „T” sau „W”. Ancorarea cu dibluri urmareste fixarea placilor prefabricate la toate colturile lor si in mijloc, pentru a limita acumularea dilatatiei materialului in campul peretelui.

Rezistenta in timp a sistemului prefabricat de termoizolare a peretilor exteriori placati la interior nu poate fi conferita decat de coeziunea sistemului (aderenta, rezistenta la smulgere) si de compatibilitatea componentelor sale (priza, uscare, permeabilitate echivalenta).

La peretii din beton armat monolit/prefabricat (2), placati la exterior cu B.C.A. (1), montarea placilor prefabricate bistrat la interior consta in: montarea sipcilor de lemn (5), fixarea placilor termoizolatoare (6) pe reteaua din sipci de lemn formata cu ajutorul suruburilor autofilentante, matarea si finisarea rosturilor, montarea riglelor de lemn cu gauri pentru aer ventilant.

Montarea sipcilor de lemn (20 mm x 50 mm), pe peretele din beton armat cu interspatii de aer ventilant (4) se realizeaza prin fixarea pe verticala cu ajutorul diblurilor si a suruburilor autofiletante, la distante 60 cm una fata de cealalta (fig. 7). Inainte de montare sipcile de lemn vor fi tratate antiseptic.

Riglele de lemn pentru aer ventilant sunt prevazute cu goluri, iar prin dispunerea lor la nivelul pardoselii si a tavanului se asigura ventilarea naturala a peretelui. Ventilarea apare datorita golului de aer ventilant ce se formeaza intre peretele din beton armat si placile termoizolatoare prefabricate bistrat in interiorul caruia circula curenti de convectie care vor elimina eventualii vapori de apa patrunsi din interiorul incaperii.

 

Bibliografie

[1] CIORNEI Al., – Noi elemente de constructii civile din ipsos armat, Ed. Junimea, 2004;

[2] CIORNEI Al., – Ingineria cladirilor, Ed. Junimea, 2006;

[3] VASILACHE M., VELICU C., – Reabilitarea termica a cladirilor de locuit, Ed. Expertilor Tehnici,1997;

[4] STEFANESCU D., VELICU C., – Fizica Construc­tiilor, Ed. Societatii Academice „Matei Teiu Botez”, 2009;

[5] CIORNEI Al., STÂNGACIU D., – Izolarea termica pe suprafata interioara a peretilor exteriori. O noua placa termoizolatoare; Revista Constructiilor, Nr. 71, iunie 2011;

[6] CERERE DE BREVET DE INVENTIE A00003 – Placa prefabricata termoizolatoare si procedeu de realizare, OSIM, 03.01.2012.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 79 – martie 2012, pag. 52

 

Autor:
drd. ing. Dumitru STÂNGACIU – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/18/izolarea-termica-pe-suprafata-interioara-a-peretilor-exteriori-o-noua-placa-termoizolatoare-prefabricata/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.