«

»

Pereti interiori din ipsos armat. Experimentari acustice

Share

Peretii de compartimentare trebuie sa asigure o reductie sonora a zgomotelor aeriene, reductie necesara pentru satisfacerea cerintelor acustice din interiorul cladirii. Zgomotele pot fi provocate de intensitatea sonora ridicata, produsa de aparatele de radio si/sau televiziune dar si de alte surse

In cazul cladirilor de locuit, exigentele acustice vor fi diferite la peretii despartitori din cadrul aceluiasi apartament, comparativ cu peretii care delimiteaza aceste unitati functionale (apartamente vecine, casa scarii).

 

Experimentarile la scara naturala asupra peretilor de compartimentare din elemente prefabricate din ipsos armat dispers cu fibra de sticla s-au realizat in Statia acustica prezentata in fig. 1.

Camerele pentru testare de emisie si receptie (fig. 1) sunt complet independente, cu pereti masivi, pentru micsorarea la maximum a cailor colaterale de propagare a sunetului.

Camera de emisie, unde se masoara campul sonor difuz (L1), este influentata de dimensiunile incaperii, de natura finisajelor (placaje reflectorizante), de pozitia si directia sursei de zgomot.

In camera de receptie se vor masura, la aceeasi frecventa, sunetele atenuate de peretele testat (L2).

Determinarea indicelui de reductie sonora se rea­lizeaza cu relatia din fig. 2, in care se utilizeaza nivelele de zgomot masurate la scara naturala in Statia acustica (L1 si L2).

Transmiterea directa a energiei sonore, prin peretele testat, este un fenomen complex care depinde de masa si rigiditatea elementului de constructie.

Utilizarea fasiilor din ipsos armat dispers cu fibra de sticla, cu masa redusa, se incadreaza in tendinta actuala de micsorare a greutatii cladirilor. Fasiile din ipsos armat au o rigiditate sporita datorita nervurilor, ceea ce influenteaza reductia sonora a peretelui despartitor.

In graficul din fig. 3, de variatie a reductiei sonore cu frecventa, s-a reprezentat curba standard (C.S.) care desparte graficul in cele doua zone, cu rezultate favorabile si nefavorabile, ale izolarii acustice la zgomot aerian din interiorul cladirii.

Rezultatele experimentarilor acustice la scara naturala, prezentate in fig. 3, au scos in evidenta o comportare buna a peretilor dubli (tipul 2 – 80 kg/m2 si tipul 4 – 70 kg/m2) cu strat intermediar de aer, in grosime de 100 mm.

Comportarea favorabila a peretelui dublu de tip 2, comparativ cu tipul 4, este motivata de umplerea golurilor din interiorul fasiei de ipsos armat cu material fonoabsorbant din vata minerala.

Nervurile din fasiile de ipsos armat au si o comportare defavorabila, fiind punti fonice la transmiterea directa a undei sonore.

Comparand comportarea la atenuarea acustica a noilor pereti din fasii de ipsos armat (tipul 2 si 4) cu cei din fasii de beton celular autoclavizat (tipul 6) se constata ca, la un surplus de 50% al masei peretelui dublu, reductia sonora are valori inferioare.

La realizarea peretilor despartitori cu inaltime mare (la hale comerciale moderne), se pot utiliza placile din ipsos armat, cu nervuri longitudinale, care prin suprapu­nere formeaza spatii ce pot fi prevazute cu rigidizari (fig. 4).

Testarea acustica a peretilor simpli si dubli din fasii cu nervuri longitudinale rigidizate au confirmat comportarea satisfacatoare a peretilor dubli (tipul B si D), comparativ cu cei simpli (tipul A si C). Si in acest caz (tip A – D), ca si la placile nervurate anterioare (tip 1 – 6), peretii dubli sunt un sistem de cinci oscilatori: camera – perete – strat aer – perete – camera, eliminandu-se efectul legaturii mecanice liniare intre cei doi pereti asupra marimii reductiei sonore.

Experimentarile acustice, la scara naturala, asupra peretilor despartitori din interiorul cladirilor au scos in evidenta utilizarea peretilor dubli (tip 2, 4, 6) la delimitarea exterioara a unitatilor functionale (apartamente vecine, casa scarii), in timp ce, la compartimentarile din interiorul unui apartament, se pot folosi peretii simpli (tip 1, 3, 5).

 

BIBLIOGRAFIE

[1] CIORNEI, AL., Noi elemente de constructii civile din ipsos armat, Iasi, Ed. Junimea, 2004;

[2] CIORNEI, AL., Fasii pentru pereti despartitori. Brevet de inventie, Nr. 92396/1987;

[3] CIORNEI, AL., Fasie cu nervuri longitudinale, Brevet de inventie, Nr. 92395/1987;

[4] CIORNEI, AL., COLBU, GH., Pereti interiori de compartimentare. Exigenta acustica, Revista Constructiilor, Nr. 72, Iulie 2011.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 79 – martie 2012, pag. 76

 

Autori:
prof. univ. dr. ing. Al. CIORNEI,
drd. ing. Gh. COLBU – Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ IasiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/18/pereti-interiori-din-ipsos-armat-experimentari-acustice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.