«

»

ARACO: Constructorii si declinul cauzat de lipsa investitiilor – bariere in calea dezvoltarii edilitare

Share

Dupa cum cunoasteti, intreaga tara trece printr-o perioada foarte grea, generata de criza globala, la care se adauga specificul romanesc.

Constructorii simt cel mai puternic declinul generat de lipsa investitiilor, declin aducator de somaj, saracie, nesiguranta. Lantul celorlalte ramuri din industrie, care concura la realizarea constructiilor, s-a rupt, cu prejudicii semnificative in plan economic si social.

 

Un exemplu il constituie modul in care consilierii gene­rali din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti au actionat in sedinta lunara (30 ianuarie 2012) pentru a gasi solutii de revigorare a investitiilor in municipiul Bucuresti, prin atragerea capitalului privat si in special strain, in investitii imobiliare.

Dar, stupoare! Din 105 planuri urbanistice zonale supuse aprobarii, conform legii, s-au aprobat doar 30. De ce?

Iata un extras din procesul verbal al sedintei din acea data, pe care l-am difuzat celor prezenti si la confe­rinta de presa organizata de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), in data de 2 martie a.c, in scopul gasirii resur­selor necesare dezvoltarii si pentru inlaturarea, pe cat posibil, a acelor bariere care blocheaza nedrept dezvoltarea Romaniei.

Planurile urbanistice zonale nea­probate cuprindeau reglementarea unor suprafete de teren insumand 2.161,09 ha si o arie construita desfasurata totala de 71.457.426 mp, iar functiunile prevazute cores­pun­deau intrutotul nevoilor ora­sului: locuinte, birouri, servicii, comert, sedii institutii publice, spatii de productie si depozitare, hoteluri, centru pentru artele spectacolului, centru de asistenta sociala, dotari pentru inva­ta­mant si sanatate, infrastructura si utilitati, parcaje, spatii de joaca pentru copii, spatii verzi, plantatii.

Toate documentatiile, fara excep­tie, aveau avizele legale obtinute, nu fara greutati, trecute prin filtrul de legalitate al directiilor de specialitate ale primariei, ale primarului general, ale directiei tehnice si juridice a Consi­liului General, al Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Consiliului General.

Valoarea estimata a investi­tiilor care urmau a fi realizate se cifreaza la circa 60 mld. euro, inclusiv valoarea utilitatilor si TVA-ului, o suma echivalenta cu imprumutul acordat Romaniei de catre FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Ce s-a intamplat ?

Retinem, in tabelul 1, doar cate­va dintre PUZ-urile care nu au fost aprobate intrucat un grup de consilieri, relativ constant, s-a abtinut la vot, iar 3 dintre acestia sunt si membri ai Comisiei de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Consiliului Gene­ral, care au avizat favorabil toate documentatiile supuse aprobarii.

Va lasam pe dvs sa judecati daca acest vot (abtinere), permis inca de lege (in cazul documentatiilor de urbanism), vot care ar trebui sa fie doar «admis» sau «respins», are si alte conotatii sau nu.

Avem informatii ca persoane juridice, afectate de votul respectiv, ii vor da in judecata pe cei respon­sabili de o asemenea situatie (va amintiti, desigur, de cazul Bordei).

Probabil ca o parte din consilieri vor dori sa mai candideze la alege­rile locale din acest an pentru «a ajuta», in continuare, la reconstructia Bucurestiului si vor face uz de experienta pe care au dobandit-o si de interesul declarat, pentru ca Bucurestiul sa devina cu adevarat o capitala europeana.

Si pentru ca am vorbit de specificul romanesc, pro­babil ca nimeni nu va fi tras la raspundere in acest caz ilustrativ pentru ceea ce inseamna „profesionalismul“ unor consilieri total neaveniti.

Suntem informati ca aceasta situatie este prezenta si in alte orase ale tarii.

In aceste conditii, am dori sa constituim o alianta nationala care sa aiba ca obiectiv recas­tigarea demnitatii, promovarea valorilor, elimina­rea incompetentei si coruptiei.

Cei interesati de acest demers ne pot contacta la sediul ARACO.

Nu dorim ca aceasta alianta sa aiba conotatii politice; ea trebuie sa reprezinte vocea celor care nu si-au pierdut inca speranta. Langa noi se afla societati de constructii din toata tara, care si-au restrans activitatea sau au intrat in insolventa si specialisti in urbanism, arhitectura si inginerie, ale caror locuri de munca sunt periclitate.

Lista este deschisa si pentru presa, investitori, alti specialisti, precum si pentru toti cei care doresc binele acestei tari.

O scrisoare, cu continut similar, a fost transmisa primului ministru al Guvernului Romaniei, domnul Mihai Razvan Ungureanu, cu speranta ca va adopta masurile ce se impun pentru fluidizarea investitiilor, pentru atragerea capitalului privat si revi­zuirea legislatiei specifice.

Suntem convinsi ca, in primul rand investitiile reprezinta calea prin care putem depasi situatia in care se afla tara!

Nu ne face placere, dar dumnea­voastra este bine sa-i cunoasteti si pe consilierii care s-au abtinut preponderent de la vot: Bacaintan I. – 63 abtineri; Cruceanu E. – 63; Cosma R. – 62; Gorodea T. – 62; Ivascu T. – 62; Chiris M. – 58; Prioteasa D. – 57; Pop R. – 53; Ilie P. – 50; Radoi S. – 50; Tica H. – 50; Voicu M. – 50; Deaconescu C. – 49; Gaf D. – 45; Murg C. – 44; Toma V. – 43; Parvu C. – 42; Raileanu M. – 39; Neagu M. – 38; Raicu M. – 38; Purcarea S. – 35; Vladan F. – 32; Nitu R. – 31; Scarlat H. – 31; Tanase I. – 30; Alexe F. – 28; Grigorescu R. – 27; Mihailovici V. – 25; Capota B. – 23; Popa M. – 20; Meran D. – 16.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 80 – aprilie 2012, pag. 52

 

Autor:
arh. Crisan Victor Popescu – membru al comitetului director ARACO



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/31/araco-constructorii-si-declinul-cauzat-de-lipsa-investitiilor-bariere-in-calea-dezvoltarii-edilitare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.