Ploile abundente cazute in judetul Harghita, in zona dintre orasele Toplita si Reghin, au condus la dislocari masive de material din versanti, material care a alunecat pe DN 15, intre km 109+940 si km 170+780.
In procesul de reabilitare a DN15 s-a dorit ca problemele create de aceste dislocari de roci sa fie rezolvate cu bariere de torenti.
In final, sistemul ales a fost o solutie ideala, din punct de vedere al vitezei de constructie si al accesibilitatii pe santier.
MACCAFERRI, impreuna cu partenerul local IRIDEX GROUP PLASTIC SRL, au oferit solutiile de proiectare pentru aceste bariere de torenti – OM CTR DF – in toate cele 6 sectiuni cu probleme.
In acest caz s-a dorit construirea unei structuri usoare, care sa opreasca masa de material dislocata de pe versanti.
Modelul cu bariere flexibile OM CTR DF este realizat din panouri de inele si plasa de sarma dublu rasucita, ancore si disipatoare de energie.
La inceput, sunt instalate cablurile de ancorare (ancore) in versanti din stanga si din dreapta vaii. De acestea, sunt atasate cablurile periferice pe care se fixeaza panourile din inele. Tot pe cablurile periferice transversale, pe sectiunea vaii, sunt amplasate si disipatoarele de energie. Partea de jos a barierei flexibile este lasata libera pentru a permite curgerea apei si a particulelor de mici dimensiuni.
Structura OM CTR DF este net superioara unei structuri rigide, deoarece este mai usoara, simplu de construit si nu necesita lucrari de terasamente foarte complicate sau de mari dimensiuni, care sa implice costuri ridicate.
Pentru instalare s-a folosit doar un echipament de foraj, usor de manevrat de catre 4 persoane.
De asemenea, fiind o structura flexibila si usoara, deformarea panoului si disipatoarele permit oprirea unui volum sporit de material, pe o perioada mai mare de timp, in comparatie cu o structura rigida clasica. Totodata, este o structura care se integreaza foarte bine in mediul inconjurator, fara sa-l afecteze.
Fiind realizata dintr-un singur rand de cabluri, inele si plase, structura este putin vizibila.
Intreaga zona de panouri de prindere are o suprafata de 116 metri patrati. S-au forat 50 de bucati de cabluri de ancorare cu lungimea de 6 m fiecare si s-au utilizat 554 m de cabluri, lucrarile fiind executate in numai 6 saptamani.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 80 – aprilie 2012, pag. 28
Autor:
ing. Peter Vodráška – MACCAFERRI CENTRAL EUROPE s.r.o.
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns