Ca vrem sau nu vrem, dar mai mult nu vrem, si tara noastra traverseaza efectele crizei economice mondiale care si-au pus amprenta asupra dezvoltarii ascendente cunoscute pana in urma cu doi ani.
Paradoxal insa, tocmai in aceasta perioada fenomenul promotional ar trebui sa fie un mijloc eficient de redresare a productiei si serviciilor oferite de firme. Lucru care nu este in prim-planul unor manageri si societati comerciale.
Exista oare si posibilitati de iesire din acest impas? Credem ca expozitiile de specialitate, asa cum sunt Construct Expo si Ambient Expo, au un rol binefacator. Detalii in cele ce urmeaza, in interviul cu d-na Mariana Suciu – director general ROMEXPO.
Ciprian Enache: Numarul mare de manifestari organizate intr-un an la Romexpo naste o intrebare pentru dumneavoastra: in aceasta perioada in care si Romania traverseaza efectele crizei economice mondiale, mentionati, va rog, cate din ele au un continut legat de promovarea produselor si serviciilor romanesti?
Mariana Suciu: Toate evenimentele organizate in cadrul Centrului Expozitional ROMEXPO au drept scop incurajarea dezvoltarii mediului de afaceri din Romania si, implicit, sprijinirea strategiei nationale de dezvoltare economica.
Expozitii precum: ROMENVIROTEC, TARGUL DE TURISM AL ROMANIEI, CONSTRUCT EXPO, AMBIENT EXPO, ROMMEDICA, DENTA, BIFE, TIBCO, KIDEX, EDU, INVENTIKA, INDAGRA, ALIMENTA, ALL PACK, EEE, TIB, AUTOEXPOTEHNICA, DUNAREA SI DELTA, cat si TARGUL DE PRODUSE TRADITIONALE care se desfasoara in paralel cu cele mai importante expozitii mentionate mai sus, reprezinta ocazii excelente pentru a promova reusitele romanesti din domeniul tehnicii, imbunatatirea serviciilor publice sau produsele autentic romanesti.
C.E.: De ce credeti ca targurile cu profil legat de sectorul constructiilor au cunoscut un trend descendent in situatia in care, pe plan mondial, promovarea produselor si serviciilor (si din constructii) este cu mult peste ceea ce se intampla la noi?
M.S.: Cred ca si pe plan mondial se resimte un trend descendent in randul expozitiilor de profil insa, spre deosebire de Romania, firmele straine aleg sa investeasca mai mult in promovare prin participarea la expozitii, constientizand faptul ca astfel de manifestari reprezinta o ocazie unica de a-si prezenta potentialul, de a stabili noi relatii sau de a-si fideliza clientii traditionali, cat si pentru oportunitatea identificarii de proiecte ce vizeaza investitiile viitoare. In prima parte a anului 2012, in tara noastra, in pofida stagnarii inregistrate in sectorul imobiliar, un numar tot mai mare de companii din domeniul constructiilor au ales sa redirectioneze bugetele de promovare catre participarea la targuri si expozitii, in detrimentul altor canale de mediatizare, beneficiile in acest caz fiind mult mai usor de masurat si evaluat.
C.E.: Cum poate Romexpo ca, in situatia actuala de restrangere a investitiilor, sa stimuleze, totusi, participarea la targul dedicat Construct Expo a cat mai multor firme?
M.S.: Targul CONSTRUCT EXPO a reprezentat, din totdeauna, un punct de referinta pentru piata de profil, aducand in atentia specialistilor cele mai noi tehnologii, echipamente, utilaje si materiale pentru constructii. Companiile expozante sunt constiente ca participarea la Construct Expo reprezinta un instrument necesar strategiei de marketing intrucat este singurul eveniment de profil din tara care aduce fata in fata o oferta bogata unui public profesionist interesat direct de contractare.
In scopul facilitarii participarii la targ, ROMEXPO, impreuna cu partenerii organizatori, si ma refer aici in special la parteneriatul cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, isi vor reuni eforturile pentru a crea un cadru propice tuturor firmelor interesate. Astfel, am mentinut un plan tarifar accesibil si am imbunatatit campania de promovare in scopul atragerii unui numar cat mai mare de vizitatori specialisti.
In plus, speram ca valorile ROMEXPO, care au in centru orientarea catre client, flexibilitatea si diversitatea, ne vor pozitiona si in acest an drept un partener de incredere atat in randul firmelor care se afla la prima participare, cat si pentru companiile care aleg sa investeasca an de an in participarea la CONSTRUCT EXPO.
C.E.: Cum apreciati editia din acest an a targului Construct Expo?
M.S.: Editia anterioara a Construct Expo a reunit un numar de 200 firme expozante atat din Romania, cat si din strainatate, care si-au prezentat ofertele pe o suprafata de 15.900 mp. Gradul de internationalizare al manifestarii a fost de 20%, iar numarul de vizitatori a fost de 15.900, cuprinzand specialistii si publicul larg.
In acest an, cand efectele crizei sunt mult mai evidente, ne bucuram ca un numar de 150 de companii au confirmat deja participarea, cu mult inaintea deschiderii targului, statistica ce ne determina sa privim in termeni pozitivi editia care va avea loc in perioada 29 martie – 1 aprilie a.c. In acest context, nu a fost neglijata nici campania de promovare – atat de importanta in atragerea unui public specializat – care a beneficiat atat de o crestere de buget, cat si de sprijinul partenerilor media care si-au reunit eforturile in a publica cat mai des noutatile CONSTRUCT EXPO 2012.
De asemenea, prin colaborarea cu o serie de asociatii profesionale de profil, organizam, in paralel cu expozitia, un program de evenimente dedicate acestui targ printre care:
• „Concursul European al Montatorilor de Pardoseli” – competitie care va reuni cele mai bune echipe de montatori din 6 tari;
• o serie de conferinte si mese rotunde organizate cu sprijinul Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania;
• „Ziua culorii”, eveniment adresat celor mici care vor avea ocazia sa picteze pereti special amplasati la intrarea in Pavilionul Central;
• „Ziua ceramicii”, workshop de montare placi ceramice adresat publicului larg.
In aceeasi perioada cu targul CONSTRUCT EXPO se va desfasura si AMBIENT EXPO – Targ international de produse si sisteme pentru amenajari interioare si exterioare, decoratiuni, mobilier si piscine. In cadrul acestui eveniment va avea loc editia aniversara a “Zilei arhitecturii” – centenar de la trecerea in nefiinta a arhitectului Ion Mincu si 120 ani de la infiintarea Universitatii de Arhitectura.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 80 – aprilie 2012, pag. 4
Autor:
Ciprian Enache
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns