«

»

MC-BAUCHEMIE: Sistemul mineral MC-RIM PW, folosind tehnologia DySC® pentru protectia structurilor din beton aflate in contact permanent cu apa potabila

Share

Rezervoarele de apa potabila ar trebui proiectate, construite si intre­tinute pentru a nu afecta calitatea apei din punct de vedere bacteriologic, chimic, fizic si biologic. O asemenea conditie este necesar sa fie asigurata, in primul rand, de materialele folosite la constructia lor.

Protectiile pe baza de ciment ar trebui sa aiba, deci, porozitati mai mici si densitati mai mari. In general, insa, betonul, mortarul si materialele de reparatie pe baza de ciment sunt materiale poroase, in ciuda structurii lor dense. Aceasta structura de pori este compusa din pori de gel, bule de aer, pori de contractie, pori capilari, pori de compactare. Cu cei mai multi dintre acestia se formeaza matricea (piatra de ciment).

In toate golurile din masa pietrei de ciment si a betonului se pot afla faza lichida si faza gazoasa a beto­nului ce sunt constituite din apa, vapori de apa sau diferite gaze.

Capacitatea de difuzie a unei structuri este considerata, adesea, avantajoasa. In anumite domenii de aplicare, cum ar fi structurile in contact cu apa potabila, aceasta „porozitate“ este, insa, un dezavantaj grav, deoarece apa este capabila sa ajunga la piatra de ciment producand dizol­varea ei.

Din punct de vedere al tehnologiei betonului sunt valabile diferite concepte de reducere a porozitatii totale:

1) Liantul – este tipul de ciment responsabil pentru intarirea sau forma­rea de piatra de ciment.

2) Raportul ciment-apa este cota procentuala de apa pentru ciment (lianti).

3) Infasurari sferice dense inseamna distributia ideala granulometrica in structura globala precum si formarea matricei de piatra de ciment compact si dens la nivelul liantului, folosind doar aditivi anorganici selectati.

4) Aditivii anorganici sunt substante distribuite, in mod egal, pentru a imbu­natati compozitia granulometrica sau pentru a optimiza matricea de piatra de ciment pe scara micro si nano. Aici se face distinctie intre praf de piatra, fum de cenusa, zgura granulata, praf de siliciu si dioxid de siliciu stratificat. Straturile de praf de siliciu si dioxid de siliciu sunt cele mai potrivite pentru a reduce volumul global al porilor si pentru a optimiza matricea de piatra de ciment, datorita dimensiunii particulelor.

Praful de siliciu este un dioxid de siliciu amorf fin distribuit, colectat ca produs derivat in procesul de topire a siliciului metalic sau feroaliajelor de siliciu. Cu alte cuvinte: praful de siliciu este utilizat in reactie.

Distributia fina temperata a stratului de dioxid de siliciu se obtine printr-un proces termic controlat, din minerale selectate. Cu alte cuvinte, siliciul stra­tificat ferm este incorporat in matrice. Rezultatul este unul pozitiv deoarece duce la reducerea clara a zonei porilor si a micro-fisurilor. Pe aceasta baza este posibil, astazi, prin tehnologia DySC® (Dynamic SynCristallisation), sa se reali­zeze materiale de construc­tie extrem de dense utilizate la rezervoarele pentru apa potabila.

Asadar, cu cristalizarea dinamica (DySC®), MC-Bauchemie a dezvoltat o tehnologie revolutionara care reduce porozitatea materialelor de constructie pe baza de ciment la o valoare semnificativ scazuta; sunt materiale cu o rezistenta mecanica ridicata, cu den­sitate si durabilitati mari.

Conceptul de cristalizare dinamica (DySC®) are ca efect compactarea, imper­­meabilizarea si rezistenta ridicata a mate­rialelor fabricate cu aceasta tehnologie, materiale care se caracterizeaza si printr-o rezistenta la hidroliza ridicata si elutie redusa.

Sistemul MC-RIM PW la care ne refe­rim cuprinde: protectia anticoroziva MC-RIM PW CP, amorsa MC-RIM PW BC, mortarul de reparatie pentru supra­­fetele verticale si de intrados MC-RIM PW 10, mortarul de reparatie pentru supra­­fetele orizontale MC-RIM PW 30 si mor­tarul de protectie pentru suprafetele verticale si de intrados MC-RIM PW 20.

Materialele din gama de produse MC-RIM PW sunt mortare impermeabile, care permit difuzia vaporilor de apa, culoare gri deschis, porozitate totala mai mica de 5%, rezista la actiunea de dizolvare a apei fara minerale si nu permit proliferarea microorganismelor pe suprafata datorita alcalinitatii ridicate.

Produsele sunt testate si certificate conform standardului EN 1504-3 si de catre Institutul de igiena si toxicologie din Ruhrgebiets si in curs de obtinere a avizului sanitar conform Ordinului 520/2011.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 80 – aprilie 2012, pag. 59



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/31/mc-bauchemie-sistemul-mineral-mc-rim-pw-folosind-tehnologia-dysc-pentru-protectia-structurilor-din-beton-aflate-in-contact-permanent-cu-apa-potabila/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.