«

»

PROEXROM: Consolidarea unei alunecari de teren si coborarea panzei de apa freatica cu drenuri sifon

Share

La iesirea din localitatea Ilisesti, un tronson din drumul judetean DJ 178 strabate un versant afectat de o alunecare de teren activa care prezinta ebulmente, contrapante, zone de baltire, numeroase falii de desprindere.

Pentru rezolvarea acestei situatii a fost necesar ca, pe intreaga suprafata alunecata, sa se execute lucrari de consolidare a terasamentului drumului si lucrari de coborare a nivelului apelor subterane.

 

 

SOLUTIA TEHNICA

Avand in vedere cauzele care au dus la aparitia fenomenelor de alunecare, solutia de consolidare a terenului este realizarea unui ecran discontinuu, cu piloti forati de diametru mare, impreuna cu un sistem de drenaj de adancime cu drenuri sifon.

Pilotii forati sunt plasati la o distanta calculata, astfel incat sa nu perturbe starea de echilibru a tensiunilor din interiorul masivului, respectiv sa mobilizeze efectul de bolta din masivul de pamant aflat in spatele ecranului de sprijin.

Reteaua de piloti de diametru mare este amplasata in aval de drum, in zonele cu potential ridicat de pierdere a stabilitatii si se compune din:

• un rand de piloti forati de 0,88 m diametru, plasati la 1,76 m interax, pana la adancimea de 18 m fata de cota drumului, solidarizati cu o grinda longitudinala de legatura;

• un rand de piloti forati de 0,88 m diametru, plasati la 5,28 m interax, amplasati de-a lungul axului drumului, pana la adancimea de 18 m fata de cota proiect a drumului.

Pentru interceptarea apei subterane, care reprezinta una din cauzele ce au dus la instabilitatea versantului, s-a realizat, pe partea dreapta a drumului, o retea de drenuri sifon, care sa intercepteze o proportie cat mai mare din apa subterana. Drenajul va mentine nivelul freatic coborat pana la adancimea de circa 9,00 m fata de cota terenului amenajat.

Pe portiunea de drum afectata se vor realiza un numar total de 170 drenuri sifon, dispuse in 9 retele distincte.

Fiecare retea este compusa din:

• puturi drenante forate pana la adancimea de 14,00 m fata de cota terenului natural;

• camine de vizitare pentru protectia fiecarui foraj;

• cate 1 camin de amplasare a sasurilor pentru fiecare retea de drenuri sifon;

• sasuri automate amplasate in caminele de protectie;

• camine de vizitare intermediare pe traseul conductei de legatura de la caminele retea spre caminul de sasuri;

• reteaua de legatura dintre camine formata din conducta PVC f315 mm;

• reteaua de evacuare prevazuta cu gura finala de canalizare si rigola de scurgere catre emisar.

Pentru o buna dimensionare a retelei de drenaj si pentru stabilizarea zonelor cu potential alunecator este necesar:

• sa se prevada infiltratii ale apelor de suprafata in zona alunecatoare;

• sa se cunoasca foarte bine posibilitatile de infiltrare a apei si a straturilor acvifere de pe amplasament (loca­lizare, permeabilitatea terenului, variatii piezometrice);

• sa se instaleze un numar suficient de drenuri pentru stabilizarea completa a alunecarii.

Sistemul de drenare functioneaza fara energie, iar fiecare dren sifon poate fi considerat ca fiind nedeza­morsabil datorita rezervorului amonte permanent umplut cu apa si a sasului automatic.

 

Concluzii

Tehnologia de crestere a sigurantei la alunecare a pantelor (taluzuri, versanti), prin coborarea panzei de apa freatica, utilizand drenurile sifon, are o istorie de peste 15 ani. Sistemul este brevetat international si a fost pus la punct de specialisti din Franta.

Avantajele sunt esentiale si vizeaza atat latura tehnica, cat si cea economica:

• Costuri mai mici cu 30-40% fata de solutiile utilizate in prezent, daca tinem cont de faptul ca se actioneaza asupra cauzei si nu numai a efectului;

• Timp de proiectare si executie foarte redus;

• Utilajele si aparatura necesara executiei sunt accesibile oricarui santier;

• Functionarea corecta a drenurilor la parametrii proiectati este garantata pe timp nelimitat, ca urmare a faptului ca acestea pot fi spalate ori de cate ori este nevoie (in medie 1-2 ori pe an). Astfel, posibilitatea de colmatare a drenurilor cu material fin este indepartata;

• Nivelul panzei de apa freatica rabatuta poate fi verificat foarte simplu, in orice moment, cu ajutorul piezometrului, dupa darea in exploatare a lucrarii;

• Posibilitatea de modificare a capacitatii de drenaj poate fi schimbata in timpul exploatarii, in functie de debitul panzei de apa freatica, prin inlocuirea tuburilor de sifonaj.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 80 – aprilie 2012, pag. 22

 

Autori:
ing. Dan Carastoian, ing. Razvan Chirila, ing. George Maftei – SC PROEXROM SRL Iasi
prof. dr. ing. Nicolae Botu – Facultatea de Constructii si Instalatii IasiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/03/31/proexrom-consolidarea-unei-alunecari-de-teren-si-coborarea-panzei-de-apa-freatica-cu-drenuri-sifon/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.