Activitatea de constructii a fost si este – iar viata a dovedit-o din plin – una de mare responsabilitate. Indiferent ca este vorba de lucrari rezidentiale, edilitare sau de infrastructura, o constructie, in sensul cel mai larg al cuvantului, protejeaza vieti. Legislatia si actele normative din domeniu s-au adaptat din mers, odata cu dezvoltarea pe verticala a constructiilor si in acelasi timp cu trecerea de la casa traditional taraneasca la casa moderna, realizata din beton armat dar si pornind de la experientele triste generate de efectele seismelor de pe teritoriul Romaniei.
Daca pana in 1990, activitatea firmelor de constructii era supusa riguros unor reguli bine definite si responsabil controlate, dupa aceasta data, apetenta unora pentru a castiga mult si rapid a provocat grave turbulente pe piata constructiilor, incalcandu-se principiile de profesionalism si responsabilitate dar si sistemul concurential.
Ministerul care reglementeaza activitatea din constructii a incercat si, in general, a reusit sa tina pasul cu normativele tehnice, dar spatiul in care se desfasoara competitia si controlul au fost expuse tot mai mult speculatiilor.
Desi avem o lege a achizitiilor publice, care s-a „imbunatatit” din 1994 pana in prezent, aceasta permite, totusi, parazitarea conceptului de competitie loiala. Cu toate ca, dupa cum se stie, avem si o lege a calitatii in constructii precum si o institutie de stat care ar trebui sa actioneze in ceea ce priveste controlul calitatii, rezultatele nu sunt la nivelul asteptarilor pietei. Din pacate, Inspectoratul de Stat in Constructii si-a restrans tot mai mult activitatea, in detrimentul bunei functionari a controlului calitatii lucrarilor din acest sector.
Pe un asemenea fond, nevoia de certificare profesionala a operatorilor din constructii se cere imperios a fi abordata si finalizata de Ministerul Dezvoltarii printr-un act legislativ corespunzator. Este concluzia la care s-a ajuns dupa indelungi discutii, atat in interiorul mediului de afaceri specific cat si cu autoritati contractante, beneficiari, reprezentanti ai institutiilor statului etc.
In acest context, in decembrie 2010, zece asociatii patronale si profesionale, reprezentand industria constructiilor (executie, proiectare, cercetare, producatori de materiale de constructii etc.), au semnat un protocol de sustinere si colaborare pentru elaborarea unui proiect de act normativ care sa fie promovat de catre ministerul de resort, act normativ prin care sa se reglementeze modul in care se acorda certificatul profesional.
De fapt, noi dorim sa se faca si in Romania ceea ce in alte tari din Europa s-a facut de mult. Astfel, in Germania, Franta, Polonia, Spania, Portugalia, Italia, Olanda, Grecia etc. se practica, deja, sisteme de certificare profesionala a operatorilor din constructii iar in unele dintre ele (Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Belgia) certificatul de calificare profesionala este solicitat atunci cand se atribuie contractele prin licitatie publica.
Certificarea profesionala a operatorilor din constructii, asa cum a fost propusa prin proiectul de Hotarare de Guvern, ce se afla, in acest moment, la Ministerul Dezvoltarii si Turismului, are la baza principii precum: competenta, impartialitate, transparenta, credibilitate, confidentialitate.
Patronatul Societatilor din Constructii a organizat, in cursul lunii martie a.c., o serie de conferinte in orasele Ploiesti, Galati, Suceava, Iasi, Timisoara, Oradea, Cluj, ocazie cu care problema certificarii profesionale a operatorilor din constructii a fost dezbatuta in mod special. Ideile si propunerile acumulate in aceste dezbateri conduc catre o singura concluzie si anume ca Certificarea profesionala a operatorilor din constructii este, in acest moment, mai necesara decat oricand fiind singura cale pentru a realiza o disciplina in sectorul constructiilor, sector care are o pondere de aproape zece procente din PIB-ul Romaniei.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 80 – aprilie 2012, pag. 71
Autor:
Adriana Iftime – secretar general PSC
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns