«

»

ARACO: Banii europeni, mai accesibili pentru investitiile din transporturi

Share

Consiliul pentru Transport al UE a extins reteua europeana de transport TEN-T, pe teritoriul Romaniei, cu cinci rute pentru care finantarea europeana necesara constructiei va fi mai accesibila. Cele cinci rute aprobate vizeaza atat infrastructura fero­viara, cat si cea rutiera, pe traseele Timisoara – Sebes – Turda – Targu-Mures – Iasi – Ungheni, Calafat – Craiova – Alexandria – Bucuresti, Bors – Turda si Constanta – Tulcea – Braila – Galati, in reteaua globala si a Canalului Dunare-Bucuresti in reteaua centrala.

Ministerul Transporturilor face cunoscut ca accesul la finantare va creste substantial pentru proiectele in cauza si el va fi simplificat, iar finantarea europeana disponibila pentru aceste proiecte va fi prioritara.

In afara surselor de finantare provenite din Instrumentele Structurale acordate de Comisia Europeana (Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune), dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport a retelei TEN-T mai beneficiaza si de alte fonduri europene alocate programului.

Decizia a fost luata la Bruxelles de Consiliul pentru Transport, Telecomunicatii si Energie al Uniunii Europene, care arata ca lungimea totala a retelelor TEN-T din Romania se dubleaza pe modul de transport rutier si creste cu peste 40% pe cel feroviar.

Ministrul danez al transporturilor, Dam Kristensen, a afirmat, in cadrul Consiliului pentru Transport al UE, ca a fost definita o noua harta a transporturilor in Europa, iar comisarul pentru transport, Sim Kallas, a declarat ca, in sfarsit, Uniunea are un plan pentru retelele transeuropene de transport, planul urmand sa fie pus in practica.

De remarcat ca intentia Comisiei Europene, care a lansat Propunerea de dezvoltare a unei retele complete de transport la nivel european, este de a contribui la acoperirea tuturor statelor membre. Toate regiunile acestora trebuie sa aiba o dezvoltare echilibrata a mijloacelor de transport, in ideea de a asigura o mai buna functionare a pietei interne a Uniunii si de a contribui la imbunatatirea coeziunii economice si sociale intre statele membre.

Propunerea initiala a Comisiei Europene a fost modificata la negocierile cu statele membre. Acestea si-au prezentat pozitia si proiectele considerate a fi de importanta europeana si care necesita, ca atare, finantare europeana din bugetul 2014-2020 al Uniunii.

De retinut ca Romania a obtinut, astfel, in plus fata de pro­pu­nerea initiala a Comisiei Europene, recunoasterea importantei catorva noi tronsoane de infrastructura de transport si a prioritatii acestora pentru finantare europeana.

Odata stabilita pozitia Consiliului statelor membre ale Uniunii, ea va fi sustinuta si in negocierile viitoare cu Parlamentul European. Reteaua TEN-T este planificata pe doua niveluri, respectiv reteaua centrala si cea globala. Reteaua centrala va fi formata din nodurile si conexiunile cele mai importante pentru UE din punct de vedere strategic si economic, incluzand toate modu­rile de transport, iar reteaua globala va asigura accesibilitatea retelei centrale, va lega toate regiunile UE, va fi multimodala si va oferi o infrastructura de baza pentru servi­ciile de transport intermodal de pasageri si marfa.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 6

 

Buletinul ARACO nr. 3/2012



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/araco-banii-europeni-mai-accesibili-pentru-investitiile-din-transporturi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.