«

»

ARACO: Comisia Europeana reia decontarile pe POSDRU

Share

In ansamblul masurilor luate de UE privind instruirea fortei de munca din fiecare tara membra a comunitatii, un program anume se ocupa direct de aceasta problema deosebit de importanta pentru reducerea somajului si pentru folosirea eficienta a fortei de munca. Dupa unele nereusite sau sincope petrecute in acest caz, inclusiv din sectorul constructiilor, Comisia Europeana (CE) va relua platile pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), suspendate la mijlocul lunii februarie a.c. In acelasi timp, CE va trimite audit pentru a face verificari in „domenii – cheie“ precum efici­enta managementului controalelor si a cheltuielilor eligibile.

In functie de rezultatele acestor verificari, care trebuie finalizate in urmatoarele trei luni, Romania poate scapa de sanctiuni sau, dimpotriva, i-ar putea fi aplicata o corectie financiara „sistemica“.

Guvernul Romaniei a explicat celor interesati in ce conditii vor putea fi facute in continuare platile de catre CE pe POSDRU. Reluarea platilor presupune insa retragerea de catre Autoritatea de Certificare si Plata din Ministerul Finantelor Publice a celor doua cereri de plata transmise Comisiei Europene pe 21 decembrie anul trecut si pe 6 februarie a.c. si retransmiterea lor, cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate. Aceasta va reprezenta o corectie preventiva si o confirmare a angajamentului Romaniei de a utiliza corectia care se aplica pe tot parcursul anului 2012 daca se dovedeste ca va fi necesara, dupa misiunea de audit din aprilie-mai, inclusiv aplicarea de corectii sistemice daca va fi cazul.

 

Ce inseamna corectiile financiare?

Corectiile financiare sunt printre cele mai grave sanctiuni care se aplica unui program. Potrivit regulamentului privind controlul politicii de coeziune pe actuala perioada de programare 2013-2020, in cazul in care Comisia are dovezi cu privire la deficiente semnificative in functionarea unui sistem de control si mana­gement al unui stat membru ori nereguli in ceea ce priveste cererile de plata pe care autoritatile din tara respectiva nu le-au putut preveni, detecta sau corecta, finantatorul european poate intrerupe sau suspenda oficial platile la programul in cauza sau, mai mult, poate deschide o proce­dura de corectie financiara.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 30

 

Buletinul ARACO nr. 3/2012Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/araco-comisia-europeana-reia-decontarile-pe-posdru/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.