«

»

ARACO: Stadiul investitiilor UE urmarite de Guvern

Share

Aproape jumatate dintre proiectele UE prioritare derulate de Guvern au avansat extrem de modest in primele doua luni ale anului, cu un grad de executie de jumatate de procent, sau nici macar nu au fost lansate, iar realizarile estimate pentru acest an au fost revizuite in scadere in unele cazuri.

Lista proiectelor, in valoare totala de aproximativ 8 miliarde euro, a fost convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la sfarsitul anului trecut, majoritatea dintre ele fiind atunci la un stadiu de executie cu putin peste 0%.

Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate in intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat sa ridice gradul de executie aproape de 50%, daca termenul de finalizare nu expira chiar in acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate in perioada 2012-2015. Ultimele date privind evolutia acestor proiecte pana la 29 februarie a.c., releva, insa, ca situatia a ramas neschimbata pentru aproape jumatate dintre investitii. Astfel, lucrarile pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apa din judetele Botosani, Satu Mare, Sibiu, Mures, Brasov, Galati si Valcea, de management integrat al deseurilor solide din judetul Arges, de reabi­litare a sistemului de termoficare din Ramnicu-Valcea si de constructie a variantei de ocolire Carei au ramas la un nivel zero de executie. Situatia este asemanatoare si in cazul altor proiecte, pentru care estimarea de realizari asteptate pentru sfarsitul acestui an a fost modificata in scadere.

In acest ritm de… melc, slabe sperante ca investitiile sustinute prin fonduri europene sa se deruleze la un nivel acceptabil, cerut cu insistenta de UE, ca urmare a faptului ca pana in prezent, desi tarii noastre i s-au oferit fonduri de miliarde de euro, acestea nu au fost folosite corespunzator sau deloc. Sa ti se dea bani si sa nu-i cheltuiesti este o nerozie, lucru pe care l-am dovedit din plin si a fost taxat ca atare de colegii europeni.

Unde or fi marii specialisti (politicieni, desigur) aflati la conducerea treburilor tarii care „turuie” continuu ca vor moderniza din temelii economia tarii?

N-au timp pentru ca, mai mereu, sunt la… furat, lucru dovedit si de marele numar de dosare pe numele lor.

Asa ca, degeaba vrea UE ceva bun pentru noi caci… Ei au altele-n cap.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 30Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/araco-stadiul-investitiilor-ue-urmarite-de-guvern/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.