«

»

Dirigintele de santier – reprezentant al investitorului in realizarea investitiilor

Share

Functia de diriginte de santier are traditie la noi in tara, contribuind la realizarea lucrarilor de constructii in deplina concordanta cu cerintele de calitate stabilite de Legea 10/1995. In acelasi timp, Procedura nr. 1496/13 mai 2011 a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului stabileste cadrul normativ privind autori­zarea dirigintilor de santier de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Accesul la aceasta activitate si exercitarea ei pe teritoriul Romaniei este supusa procedurii amintite de autorizare, in temeiul prevederilor actelor normative nomi­nalizate anterior si cu respectarea dispozitiilor Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in cadrul pietei interne, transpusa in legislatia nationala prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 68/2010.

 

Investitorii sunt primii care au interesul de a beneficia la lucrarile lor de diriginti de santier atestati, cu o solida pregatire profesionala, care sa asigure respectarea ce­rintelor de calitate ale constructiilor, in scopul protejarii vietii oamenilor si a bunurilor acestora in conditiile in care, dintre statele membre ale Uniunii Europene, Romania prezinta unul dintre cele mai inalte nivele de vulnerabilitate la factori de risc natural, in principal la riscul seismic.

Alegerea dirigintelui de santier trebuie sa aiba drept criteriu competenta tehnica obtinuta de acesta in baza experientei profesionale si a celor cateva principii generale:

 

• Independenta – ca persoana fizica sau juridica fata de investitori cat si fata de antreprenori, furnizori si proiectanti. Aceasta independenta defineste compatibilitatea persoanelor fizice si juridice cu prevederile legii concurentei si ale legii privind combaterea concurentei neloiale. Dirigintele nu trebuie sa accepte niciun fel de favor care sa-l influenteze la luarea unei hotarari corecte privind interesele investitorului. De asemenea, nu trebuie sa fie implicat in activitati care sa se suprapuna cu cea de diriginte de santier ca persoana independenta.

 

• Profesionalismul – pregatirea profesionala trebuie sa fie confirmata prin studii (superioare) de specialitate si prin practica, la care se adauga, obligatoriu, Autorizatia eliberata de Inspectoratul de Stat in Constructii in care sa se precizeze pentru ce domeniu si categorie de importanta are dreptul sa profeseze cel autorizat. Domeniile de autorizare se refera la: consolidari si restaurari de monumente istorice, constructii civile, industriale si agricole, drumuri, poduri, tunele, piste de aviatie, transport pe cablu, lucrari hidrotehnice, instalatii aferente constructiilor, retele.

Experienta profesionala minima, in functie de domeniul sau subdomeniul ales, este de cel putin 10 ani in cazul constructiilor de importanta A (constructii civile, industriale si agricole, lucrari hidrotehnice, consolidare si restaurare monumente istorice) si se diminueaza la 8 ani, 5 ani, 3 ani, pentru celelalte categorii. Un specialist atestat pentru lucrari de importanta A are dreptul sa angajeze lucrari si din categoriile de importanta B, C si D.

Am insistat asupra acestui principiu tocmai pentru a veni in sprijinul investitorului spre o cat mai justa alegere a dirigintelui si aprecierea acestuia, raportate la preten­tiile legale ale proiectantului, antreprenorului, furnizorului de materiale, prestatorului de servicii.

Ma simt obligat de a mai detalia un aspect si anume ce inseamna categoria de importanta stabilita obligatoriu de proiectantul unei lucrari, la cererea investitorului, in cazul constructiilor noi sau a proprietarului, in cazul constructiilor existente, acolo unde necesita lucrari de interventie sau in alte cazuri.

Conform Anexei nr. 3 din Regulamentul privind stabilirea categoriei de importanta a constructiilor din HG nr. 766/1997 sunt definite patru categorii pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea in constructii si in temeiul art. 38 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii:

• Constructii de importanta exceptionala (A)

• Constructii de importanta deosebita (B)

• Constructii de importanta normala (C)

• Constructii de importanta redusa (D)

Autorizatia de construire, proiectul de executie, cartea tehnica a constructiei, documentele de asigurare au inscrisa – pentru fiecare constructie – o singura categorie de importanta.

 

• Fidelitatea – este un alt principiu definitor pentru diriginte, fata de cerintele investitiei din punct de vedere al calitatii, costului si duratei de executie. Angajamentul dirigintelui este de a actiona in numele si pentru apararea intereselor investitiei.

 

• Respectarea legalitatii – in unele situatii investitorul se lasa supus tentatiei de a solicita, pe parcursul lucrarii, modificari constructive fata de situatia initiala din proiect, modificari care contravin legilor, regulamentelor, instructiunilor si normelor tehnice in vigoare. Nu degeaba la obtinerea autorizatiei de construire de catre Serviciul de urbanism al unei primarii, se aplica pe proiect viza SPRE NESCHIMBARE, insotita de specificatiile uzuale. In astfel de cazuri dirigintele are obligatia de a da obligatoriu consultarile tehnice spre a fi retinute de investitor si de a solicita proiectantului solutii tehnice care sa satisfaca cerintele solicitantului.

Desigur, oricare dintre modificarile ce nu mai coincid, structural, cu cele anterioare obliga la obtinerea unei noi autorizatii de construire din partea investitorului, sub sanctiunea timpului pierdut si a nerespectarii graficului de lucrari, pana la obtinerea noilor avize impuse de Certificatul de Urbanism si in final, a noii autorizatii de construire. O tema de proiectare insuficient aprofundata de investitor, o proiectare uneori mai saraca in solutii tehnice performante si convingatoare pentru utilizatorul final al investitiei, conduc la deciziile exemplificate anterior.

Dirigintele de santier, cu experienta profesionala pe care o are, cunoscator al legislatiei de profil, are sarcina sa rezolve, in beneficiul investitorului, multiplele situatii aparute pe timpul executarii investitiei, in spirit practic si in totala concordanta cu cerintele de calitate, cost, lega­litate si durata de executie.

 

• Pastrarea demnitatii si reputatiei de diriginte de specialitate – impune, ca un fel de juramant, ca indife­rent de conjunctura situatiilor sau a presiunilor la care acesta poate fi expus, sa nu uite ca are o raspundere, cu bataie lunga, fata de constructia pe care o suprave­gheaza, fata de investitor si nu numai. Trebuie sa asi­gure realizarea, atestarea si garantarea calitatii cerute prin reglementarile tehnice si prin clauzele contractuale, nefacandu-se rabat de la legislatie chiar si in conditiile in care aceasta a suferit numeroase schimbari, completari sau abrogari.

Cele sase cerinte esentiale aplicabile constructiilor, care pot influenta caracteristicile tehnice ale acestora: rezistenta mecanica si stabilitate; securitate la incendii; igiena, sanatate si mediu inconjurator; siguranta in exploatare; protectie impotriva zgomotului; izolarea termica pentru economia de energie, pot fi aplicabile una cate una sau grupate. Dirigintele de santier are obli­gatia de a supraveghea lucrarile, pe parcursul executarii lor, astfel incat aceste cerinte sa fie asigurate pe intreaga perioada de viata a constructiei.

Dirigintele de specialitate (de santier) isi exercita atributiile in urmatoarele perioade:

• Pregatirea si executarea lucrarilor;

• Executarea lucrarilor;

• Receptia lucrarilor;

• Dupa receptia la terminarea lucrarilor, pana la receptia finala.

Atributiile acestuia nu sunt limitative, dirigintele putand participa in calitate de reprezentant al investitorului in toate fazele privind conceperea, proiectarea si realizarea constructiilor in limitele atributiilor stabilite prin reglementarile in vigoare si ale contractului cu beneficiarul lucrarii.

(Urmare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 48

 

Autor:
ing. Constantin Traian RadanDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/dirigintele-de-santier-reprezentant-al-investitorului-in-realizarea-investitiilor/

2 pings

  1. Anonim a spus:

    Un articol foarte bun

  2. Anonim a spus:

    Bine documentat

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.