«

»

PSC: Cui ii este frica de certificarea profesionala a operatorilor din constructii?

Share

Si din cauza crizei economice, care ne „sacaie“ deja de cativa ani, sectorul constructiilor a cunoscut si cunoaste o descrestere evidenta a activitatii, dupa un avant „promitator“ indeosebi in ceea ce priveste punerea in circuitul edilitar a unor obiective locative, comerciale sau administrative.

Reculul din domeniul constructiilor din tara noastra se datoreaza, insa, si faptului ca de-a lungul anilor au aparut numeroase firme care au lucrat „dupa ureche“, ceea ce a compromis aceasta activitate. Spunand acest lucru se confirma din plin faptul ca numai societatile care sunt profesio­niste pot face lucruri de calitate. De aici si necesitatea obiectiva (prezenta in tarile UE) de a pune la baza actului de conducere profesionalismul. Dar nu unul formal, ci unul certificat de cei indrituiti s-o faca.

 

De peste cincisprezece ani se vorbeste in Romania despre certificarea profesionala a operatorilor din constructii.

In legatura cu nevoia de certificare s-au scris foarte multe articole, s-au organizat conferinte de presa, s-au organizat dezbateri si cu reprezentantii guvernelor Romaniei perindate pe la putere, pentru a se face ceva concret din acest punct de vedere, dar nu a existat o finalitate.

Evolutia sectorului de constructii dupa 1990 a fost una foarte  spectaculoasa, cu cea mai rapida si mai mare rata de privatizare, dar a si devenit, din „vedeta“ cresterilor economice (2006-2009), cenusareasa crizei economice… din tara noastra.

Urmarile crizei au produs schimbari majore si au aruncat breasla constructorilor, de mai multe ori, de la agonie la extaz. Astfel, s-au distrus unele valente pe care acum, cand „locomotiva economiei”, lipsita de „combustibil”, merge mai incet, poate a sosit momentul sa le revitalizam!

O piata a constructorilor cu firme decapitalizate, cu o forta de munca avand o pregatire profesionala precara la toate nivelurile, cu complexul intrarii in competitie pe piete externe, cu ceea ce presa a sesizat deseori ca fiind “licitatii cu dedicatie” etc. nu poate sa-l lase insensibil nici pe politicianul care, pe de o parte, doreste cat mai multe voturi, iar pe de alta parte este responsabil in ceea ce priveste cheltuirea ba­nului public. Ca atare, pasiv nu-l poate face nici pe omul de afaceri onest care trebuie sa lucreze pe aceasta piata unde el constata ca toate ii sunt din ce in ce mai ostile, dar care trebuie sa produca pentru a asigura bugetul tarii.

De aceea, certificarea profesionala a operatorilor din constructii trebuie sa constituie una din parghiile de imbunatatire a situatiei, cel putin sub aspectul transparentei si al competentei fiecarei societati din constructii. Este evident ca, odata stabilit nivelul de competenta al fiecarei societati si facut cunoscut in mod transparent pe piata constructiilor, ambele vor sti­mula firmele pentru a fi intr-o permanenta alerta de autodepasire profesionala.

Nenumaratele intalniri din mediul de afaceri al constructorilor au pus in evidenta ca, astazi, certificarea profesionala a operatorilor din constructii este foarte necesara si reprezinta o cale de intronare a unei discipline riguroase pe aceasta piata pretentioasa.

Prin urmare, daca mediul de afaceri din constructii, prin cele zece asociatii profesionale si patronale, si-a unit fortele pentru promovarea unui act normativ in acest sens, daca ministerul de reglementare in domeniu are deja un proiect de hotarare de guvern, atunci se pune, firesc, intrebarea: cui ii este frica de certificarea profesionala a operatorilor din constructii? Si, mai ales, de ce?

Erorile manageriale, termenele de executie rea­lizate cu intarziere (in special la lucrarile de infrastructura rutiera, feroviara si utilitara) carentele de calitate etc. sunt, de fapt, consecintele de facto ale tergiversarii certificarii profesionale a operatorilor din constructii. Acestia trebuie sa lucreze pe baza unor acte normative care sa conduca la guvernarea prin lege a actului de construire si nu prin mica „tocmeala” ca merge si asa!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 34

 

Autor:
Adriana Iftime – secretar general PSCDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/psc-cui-ii-este-frica-de-certificarea-profesionala-a-operatorilor-din-constructii/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.