«

»

Se prabusesc cladirile, dar ne facem ca ploua!

Share

Stateam recent la televizor si urma­ream stirile, cand a aparut informatia ca o parte a acoperisului si a fatadei blocului Minerva din Bucuresti s-au prabusit peste terasa din fata, ranind doi oameni. Au urmat mai multe declaratii ale unor arhitecti sef de la primaria Capitalei si de la doua sectoare, care clamau lipsa de respon­sabilitate a proprietarilor ce nu au grija de cladirile aflate in posesia lor, desi exista suficiente acte normative, hota­rari, decizii ale organismelor autoritatii publice centrala si locala care sa-i oblige si sa-i responsabilizeze.

Au urmat apoi o serie intreaga de imagini cu cladiri din Bucuresti aflate intr-o stare de degradare avansata, acope­risuri ce stau sa cada, pereti cu tencuiala cazuta si caramizi dislocate, balcoane cu armatura betonului rugi­nita si betonul de acoperire expul­zat etc., etc.

Din pacate, asemenea imagini nu sunt specifice doar Capitalei, ci ele pot fi intalnite in toate orasele tarii. Se pare, insa, ca nu-i impresioneaza pe edilii oraselor noastre, care sustin in gura mare ca exista suficiente hartii oficiale care sa acopere aceste inevitabile pericole. Hartiile or fi existand, dar ele nu vor reusi sa repare si sa reabiliteze cladirile respective, lucru care ii sperie si ii infurie pe cetatenii obligati sa treaca pe sub, sau pe langa aceste cladiri, riscand sa le cada in cap o caramida, o bucata de tencuiala, sau sa fie omorati de o copertina, un atic sau un balcon lasat in voia Domnului.

Dar Domnul nu poate avea grija si de constructii! De vina sunt incompetentii si iresponsabilii care sunt orbi si surzi fata de semnalele primite.

Acesti reprezentanti ai autoritatilor, orbi, surzi, dar guralivi, uita probabil, sau simuleaza uitarea, cand este vorba de aplicare, de realizare, de control al continutului acelor hartii. Oricat de multe si “bune” ar fi hartiile, care chipurile ii „acopera” de orice raspundere, ele nu-l apara pe bietul cetatean de pericolele la care este expus din cauza lipsei lor de actiune.

Da, constructiile imbatranesc, se degradeaza si isi pierd calitatile initiale cu care au fost inzestrate prin proiectare si executie, dar acest lucru nu este o noutate. Pentru a le mentine apte in vederea exploatarii, sau macar lipsite de periculozitate pentru mediul ambiant este nevoie sa le fie urmarita atent comportarea si luate masurile de interventie necesare la timp si eficient pentru a nu le transforma in balauri mancatori de vieti omenesti. Este nevoie, de asemenea, de oameni priceputi si constiinciosi, cunoscatori ai comportarii in situ a constructiilor si ai modalitatilor de asi­gu­­rare a aptitudinii lor pentru exploatare.

Quod erat demonstrandum!

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 35

 

Autor:
dr. ing. Felician Eduard loan HANN – presedinte de onoare Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor (CNCisC)



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/se-prabusesc-cladirile-dar-ne-facem-ca-ploua/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.