«

»

SOLETANCHE BACHY ROMANIA: SCREWSOL® – pilot de indesare insurubat

Share


sbr-mai-fig-5Pilotii insurubati, prefabricati din fonta, se executau inca din secolul al XVIII-lea. Pilotii insurubati din beton si beton armat au fost, insa, utilizati abia din anii 1960. Interesul fata de aceste tehnologii s-a intensificat simtitor pe plan international – mai ales in anii recesiunii in constructii – avand ca scop diminuarea costurilor fundatiilor si realizarea de piloti de indesare cu suprafata laterala neteda de tip Fundex, Omega, De Waal, Llamada, CHD, CMD, respectiv cu suprafata laterala filetata de tip Atlas, Oliver, Aim.

Desi pilotii de indesare au, de regula, capacitati portante marite fata de pilotii forati, executia lor se asociaza cu vibratii, solicitari dinamice si poluare fonica accentuata exercitata asupra mediului inconjurator.

Una dintre solutiile optime recente este reprezentata de sistemul de forare cu insurubare a pilotilor de indesare, conceptul „screw” (surub). Acesta ofera alternative economice atat pentru tehnologiile tra­ditionale de piloti de indesare (piloti prefabricati batuti, piloti Franki) cat si pentru pilotii forati.

 

Soletanche Bachy a dezvoltat tehnologia Screwsol incepand cu anii 2000, utilizand-o cu succes atat in Marea Britanie, Franta, cat si in regiunea Central – Est Europeana in Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia, dar si in Africa de Sud, Madagascar si Statele Unite.

In Romania ea repre­zinta singura tehnologie capabila sa realizeze piloti de indesare cu suprafata late­rala filetata.

Tehnologia este inregistrata sub patent european, iar denumirea Screwsol este marca inregistrata.

In Europa tehnologia este acoperita de standardul EN 12699:2000, adoptat in Romania sub SR EN 12699:2004 Executia lucrarilor geotehnice speciale. Piloti de indesare.

Conform definitiei din standardul amintit, pilotul de indesare este introdus in pamant fara excavare sau inlaturare de material din teren.

In cazul pilotului de indesare executat pe loc, forat cu insurubare, tubulatura uneltei de forare cuprinde un numar limitat de spire elicoidale la baza, acesta fiind pus in opera sub actiunea combinata a unei torsiuni si a unei presiuni verticale. Prin insu­­rubare si/sau desurubare, terenul este, in principiu, deplasat lateral si, practic, nici o cantitate de pamant nu este extrasa (figura 1).

Tehnologia de executie se bazeaza pe principiul forarii cu snec.

Varful de foraj, special conceput, al sistemului Screwsol il distinge de pilotii de indesare forati traditionali. Acestui varf – forma troncona cu spire elicoidale – i s-a aplicat o elice sub forma unei lame de atac si a unui pinten. Pozitia elicei este conceputa in asa fel incat patrunde in teren prin sectiunea sa minima, insa, la beto­nare, realizeaza spire in terenul deja indesat / compactat din jurul pilotului, marind, astfel, diame­trul exterior si, implicit, suprafata la­terala a pilotului executat. Imbuna­tatirea capacitatii portante este evidenta.

Diametrele uzuale sunt de 250 / 400, 330 / 500, 430 / 600, 530 / 700, ele fiind corelate cu lungimile de forare maxime de 23 .. 25.0 m, in functie de limitarile utilajelor de forare si criteriul de refuz al tere­nului penetrat.

Avantajele sunt cele legate si deri­vate din:

• capacitatea por­tanta marita prin frecare laterala mari­ta, coroborata cu redu­cerea lungimii si / sau a diametrului;

• adaptabilitatea la conditiile de teren;

• minimalizarea pa­mantului eva­cuat din foraj;

• reducerea consu­mului de beton;

• executia fara vibratii;

• controlul, in timp real, asupra integritatii si calitatii pilotului;

• productivitate foar­te mare.

Aplicabilitatea tehnologiei Screwsol se regaseste, de regula, in realiza­rea de piloti forati din beton armat si de incluziuni rigide, sub forma unor piloti din beton slab, mortar de ciment, in general nearmati.

Incluziunile rigide reprezinta un nou concept in cadrul tehnicilor de imbunatatire a terenurilor slabe, sensibile la umezire, compresibile, cu capacitati portante scazute, in care Screwsol isi gaseste o pozitie confortabila prin avantajele prezentate. Aceste incluziuni sunt utilizate, indeosebi, in cazul incarcarilor uniform distribuite (silozuri, rambleuri de drumuri, autostrazi, fundatia turbinelor eoliene, radiere etc.).

Screwsol reprezinta, deci, un nou trend in cadrul tehnologiilor mo­derne, prin conlucrarea mai eficienta a terenului la preluarea sarcinilor. Rezulta o sectiune mai redusa a pilotului propriu-zis (zona centrala) in raport cu un pilot clasic iar costurile sunt optimizate in conditii identice de proiectare.

Fiind executat prin forare, practic nu apar efecte dinamice, vibratorii si de zgomot. Momentul de torsiune si presiunea verticala aplicata a utilajului de forare se aleg astfel incat forajul sa atinga cota necesara si portanta prescrisa, evitand deranjarea structurii pamantului.

Asa cum am mentionat si in prezentarea tehnologiei de forare cu snec continuu CFA (Revista Constructiilor nr. 79, martie 2012), si in cazul acestei metode moderne, avem de-a face cu un domeniu de aplicare foarte bine delimitat de experienta in executie intrunita in standardele si literatura de referinta. Astfel, utilizarea si utilitatea se aleg in cunostinta de cauza, in majoritatea cazurilor putandu-se obtine alternative atractive atat din punct de vedere tehnic cat si al termenelor de executie si al costurilor implicate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 20

 

Autori:
ing. Lóránd SATA – director tehnic, SBR Soletanche Bachy Fundatii

prof. dr. ing. Sanda MANEA – director Departamentul de Geotehnica si Fundatii Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/soletanche-bachy-romania-screwsol-pilot-de-indesare-insurubat/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>