«

»

ZUBLIN: In premiera in Romania – ancore in trepte

Share

Continuand traditia de a folosi noi tehnologii, Züblin Romania executa, pentru prima oara in Romania, ancore in trepte raspunzand, astfel, cererii tot mai mari pentru cladiri de birouri si centre comerciale din Bucuresti.

Un asemenea sistem se foloseste acum la constructia noului centru multifunctional situat in Calea Floreasca. Proiectul include si o cladire de birouri Sky Tower avand o suprastructura cu o inaltime de 131 de metri. Acest turn, cu 37 de etaje si 5 subsoluri, va fi, la finalizarea sa, cea mai inalta cladire din Bucuresti.

 

Centrul comercial si de divertisment are o suprafata bruta de cca. 110.000 m2, impartita pe 3 nivele de subsol, cu aproximativ 1.300 de locuri de parcare si 3 etaje superioare cu zone de vanzare.

Pentru constructia subte­rana au fost alese mai multe tehnologii de inginerie civila (fig. 1):

• Pereti mulati pentru subsol;

• Ancore temporare in trepte din toroane pentru aprox. 60% din lungi­mea peretelui mulat (fig. 2);

• Spraituiri pentru sprijinirea coltu­rilor din NV si SV ale constructiei;

• Solutia de executie in metoda Top-Down pentru partea de N;

• Tiranti pentru coltul expus al peretelui mulat.

Obiectivul Züblin Romania a fost de a asigura stabilitatea peretilor mulati folosind ancore temporare in trepte. Luand in considerare programul de lucru, densitatea urbana si costurile, aceasta metoda s-a dovedit a fi cea mai avantajoasa pentru proiectul respectiv. In consecinta, s-a realizat un singur rand de ancore cu lungime variabila, pozitio­nate la partea superioara a peretelui mulat.

Ancorele au lungimi cuprinse intre 22,5 si 26 de metri, inclinatii intre 100, 170 si 350, forte de tensionare pana la 1.000 kN.

Ancorele au fost realizate in nisip si argila iar in anumite siutatii chiar si in nisip refulant, in locurile unde s-a intersectat al doilea strat acvifer. Pentru ancorele de test, forta de tensionare a fost de 1,5 ori mai mare decat forta de intindere, ajungand la 150 de tone, lucru impresionant daca luam in considerare dimensiunile acestora.

Etapele de executie:

1. Executia forajului si umplere cu pasta de ciment;

2. Introducerea ancorelor din toroane;

3. Injectie primara;

4. Injectie secundara, la aproximativ 24 de ore dupa injectia primara;

5. Tensionare la 1,25 din forta de intindere maxima si blocare la 0,8 conform cerintelor proiectului la 7 zile dupa executie;

6. Au fost executate un numar total de 155 de ancore.

 

Avantajele ancorelor din toroane in trepte

• Ancore fara imbinari;

• Greutate neta relativ mica si dia­metru mic;

• Punere in opera usoara datorata flexibilitatii mari;

• Capacitate portanta mare datorata optimizarii transferului eforturilor de la ancora la teren.

In cazul ancorelor normale, forta transmisa de la bulb catre pamant nu este distribuita uniform pe lungimea bulbului. Aceasta ar putea duce la o deteriorare treptata a ancorei in cazul in care proprietatile solului sunt mai deficitare: soluri formate din nisip moale sau cu densitate medie, precum si argila, ca in cazul acestei lucrari.

Prin utilizarea unei lungimi de ancorare decalata, transferul de eforturi pe lungimea bulbului este mai uniform, astfel capacitatea portanta a pamantului fiind valorificata cat mai bine. Aceasta proprietate ne permite sa atin­gem forte de tensionare mult mai mari.

 

Dezavantaje

Pentru acest tip de ancore dezavantajul este etapa de tensionare, mai complicata din cauza lungimii libere diferite a toroa­nelor care trebuie aduse la incarcari similare.

In concluzie, putem spune ca dato­rita capacitatii portante mai mari, folo­sind acesta tehnologie, numarul necesar de ancore pentru acest gen de lucrari a fost micsorat, rezultand economii semnificative.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 81 – mai 2012, pag. 38Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/05/10/zublin-in-premiera-in-romania-ancore-in-trepte/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.