«

»

PROEXROM: Taluz tintuit cu ancore elicoidale de retentie

Share

Pentru executia coloanelor cu diametru mare, necesare pentru a realiza stabilitatea versantului in partea de nord a Cetatii de Scaun a Sucevei, este necesara o platforma cu latimea de minim 7 metri, pentru circulatia utilajului de forat, a autobetonierelor, a excavatorului si a altor utilaje necesare. Aceasta platforma se realizeaza, in prima parte, prin sapatura si in a doua parte prin umplutura. In prima parte, in urma sapaturilor rezulta un taluz cu inaltime variabila, taluz care necesita a fi stabilizat.

Astfel, s-a ales protectia platformei prin realizarea in amonte a unui taluz tintuit cu ancore elicoidale de retentie.

 

CRITERII DE PROIECTARE

Ancorele elicoidale de retentie au fost proiectate pentru a satisface incarcarile specificate si pentru a asigura gradul de siguranta corespunzator.

Incarcarea de lucru admisibila, pentru ancorele elicoidale de retentie, nu va depasi urmatoarele valori:

Padmt = Sut / FS

Padmt – incarcarea de lucru admisibila (kN);

Sut – rezistenta la intindere minima ultima a segmentului de ax din otel (la articulatia de cuplaj) (kN);

FS – Factorul de stabilitate potrivit pentru aplicatie, pentru structuri temporare sau permanente.

Capacitatea ultima structurala va fi determinata in felul urmator:

Pultt = Sut

Pultt – Capacitatea ultima structurala la intindere (kN);

Sut – Rezistenta minima ultima la intindere a axului central din otel (kN).

 

ETAPE DE REALIZARE

1. Modelarea terenului, atat pe verticala (taluz), aceasta presupunand uniformizarea peretilor sapaturii si realizarea pantei din proiect, cat si pe directie orizontala, presupunand aducerea terenului la cota din proiect, astfel incat sa se realizeze o platforma cu latimea minima de 7,0 m, necesara utilajului de forat coloane cu dia­metru mare.

2. Montarea ancorelor elicoidale de retentie cu lun­gimea de 10,0 m, la distanta interax de 1,0 m pe verticala si 1,50 m pe orizontala, pentru impiedicarea pierderii stabilitatii taluzului si protectia lucrarilor de realizare a coloanelor.

Ancorele elicoidale sunt de tip SS150, constituite dintr-un segment de varf cu trei elice de diametre variabile (20, 25, 30 cm) avand lungimea de 2,13 m,  4 segmente de extensii simple cu lungimea de 2,0 m si un adaptor filetat cu lungimea de 0,50 m.

Pentru fiecare ancora s-a folosit o placuta metalica 200 x 200 x 10 mm pentru sustinerea plasei sudate, conform detaliilor de executie.

3. Montarea geodrenurilor cu latime de 20 cm, la distante egale fata de ancore pe directie orizontala pentru presiunea provenita din apa asupra structurii si montarea plasei sudate cu ajutorul placutelor metalice.

4. Realizarea torcretarii cu mortar de torcretare uniform pe toata suprafata peretilor sapaturii, grosimea stratului fiind de 10 cm.

Executia efectiva a structurii se va face cu res­pec­tarea urmatoarelor reguli:

• structura se va realiza pe toata lungimea ei in acelasi timp;

• sapatura se va realiza manual numai la adapostul sprijinirilor;

• sprijinirile vor fi verificate si supravegheate de o persoana special instruita si desemnata;

• verificarile se vor efectua la inceputul si sfarsitul programului de lucru si ori de cate ori persoana instruita va considera necesar;

• in cazul cedarii spraiturilor muncitorii vor fi indepartati din incinta sapaturii si se vor lua masuri de suplimentare a acestora.

 

TESTE DE INCaRCARE A ANCORELOR  DE RETENTIE

Testele de incarcare vor fi executate pentru a verifica capacitatea si potrivirea ancorelor de retentie propuse si procedurile de instalare inainte de instalarea ancorelor de productie.

Echipamentul testului de incarcare este format dintr-o presa hidraulica capabila sa aplice o incarcare de tensionare nu mai putin de 80% din capacitatea ultima de tensionare garantata a barei filetate.

 

Concluzii

Ancorele elicoidale de retentie sunt folosite in mod special pentru rezolvarea problemelor de stabilitate a taluzurilor. In comparatie cu metodele clasice, acest tip de ancore au avantajul ca se pot instala fara a deranja pamantul de stabilizat, iar utilajul folosit la instalare nu aplica forta de inaintare, ancora inaintand prin interme­diul elicelor, prin insurubare.

Rata medie a productivitatii a fost de 30-40 de instalari si testari pe zi. Costurile aferente acestor solutii sunt mult mai mici decat in cazul solutiilor clasice.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 82 – iunie 2012, pag. 18

 

Autori:
ing. Dan Carastoian,  ing. Razvan Chirila, ing. Daniela Grigore – SC PROEXROM SRL Iasi
prof. dr. ing. Nicolae Botu – Facultatea de Constructii si Instalatii IasiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/06/01/proexrom-taluz-tintuit-cu-ancore-elicoidale-de-retentie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.