«

»

TRACTOR PROIECT: Foraje orizontale de subtraversare

Share

Membra a grupului BAUER, firma germana ABS Trenchless GmbH este specializata in productia de instalatii si echipamente pentru foraje orizontale de subtraversare si de sisteme de reabilitare a retelelor vechi de conducte subterane, fara a fi necesara decopertarea acestora.

Gama de utilaje ABS Trenchless GmbH cuprinde:

• Instalatii tip ABS pentru foraje de subtraversare cu burghiu, cu forte de impingere cuprinse intre 200 kN si 1.500 kN si cupluri de pana la 50.000 Nm. Pot executa foraje in tuburi cu diametre de 100 – 1.600 mm pe lungimi de pana la 100 m.

• Sisteme tip RBS pentru instalare de conducte noi, prin interiorul celor vechi, prin tragere cu cablu, cu forte cuprinse intre 300 kN si 1.500 kN, pe distante de pana la 1.000 m -1.500 m.

• Echipamente auxiliare: unitati de preparare a fluidelor de foraj pentru lucrul cu ciocan de fund; containere mobile cu compresoare de vacuum pentru preluarea lichidelor folosite; remorci pentru transportul rolelor de tuburi; burghie elicoidale si sape de foraj.

 

Sistemele ABS de foraj orizontal de subtraversare

In cazul in care este necesara trecerea unor conducte pe sub o cale fe­rata, o intersectie dintr-un oras, sau chiar pe sub o autostrada, fara a se perturba traficul sau activitatea in zona, ABS Trenchless GmbH ofera o solutie rapida, sigura si ieftina.

Se sapa doua incinte, una de start si una de sosire, de o parte si de cealalta a zonei respective, la adancimea la care se va introduce conducta. In incinta de start se introduce echipamentul de foraj, care se pozitioneaza pe sine speciale, bine ancorate in sol.

Grupul hidraulic de putere care actioneaza echipamentul de foraj poate ramane la exterior.

Forajul se poate executa cu sau fara ghidare. Forajul fara ghidare se executa in special pentru distante de foraj mai mici. Dupa ce suportul de sustinere a echipamentului de foraj a fost bine po­zitionat pe directia dorita, se executa forajul in interiorul tuburilor de protectie. Materialul excavat de capul de sapare este trimis inapoi in incinta de start de elicea continua a burghiului de foraj.

Forajul cu ghidare se face in doua moduri:

• Prin montarea in fata sculei de sapare a unui cap de ghidare cu profil taiat asimetric;

• Printr-un sistem denumit PTPM (“pilot tube microtunneling”), care consta in introducerea in prima faza a unei coloane de ghidare, cu un cap de sapare special, taiat asimetric, care, prin foraj, preseaza materialul rezultat in peretii gaurii forate.

In faza a doua, capul de foraj montat pe sectiunea de burghiu cu elice continua incepe forarea la diametrul dorit, in interiorul tubului de protectie, inaintand impreuna cu acesta pe coloana de ghidare introdusa anterior.

In ambele situatii directia este controlata printr-un sistem optic de masurare a unghiurilor, cu camera de luat vederi, denu­mit teodolit si este urmarita pe un monitor.

Materialul forat este eliminat prin conducerea lui catre incinta de pornire de elicea continua a burghiului de foraj, de unde este scos cu ajutorul unor containere speciale.

Operatia se repeta introducand o noua sectiune de burghiu impreuna cu un alt tub de protectie. In functie de natura lucrarii, tuburile din otel pot fi sudate intre ele si sa ramana drept suport de protectie prin care vor fi trecute conductele noi sau cablurile necesare. Tuburile de protectie pot fi scoase prin impingere, pe masura ce se introduc tuburile noi, destinate lucrarii respective.

 

Sistemele RBS pentru instalarea de conducte subterane noi prin tragere cu cablu prin interiorul celor vechi

Sistemele RBS asigura inlocuirea rapida si sigura a vechilor conducte de gaz, apa sau canalizare, prin tragerea, prin interiorul lor, a unor conducte noi, fara a fi necesara decopertarea celor vechi.

Ca si in cazul forajelor orizontale de subtraversare, se sapa doua incinte, de o parte si de cealalta a zonei in care se doreste inlocuirea conductei.

In incinta de start se aduce conducta noua, in care se monteaza un cap special de tragere cu strangere pe con si cu ochi de agatare pentru cablul de tragere. In incinta de sosire se introduce instalatia de tragere a cablului, actionata de la un grup hidraulic de putere, aflat la suprafata.

In functie de materialul conductei vechi si de diametrul dorit la conducta noua, vechea conducta poate ramane intacta sau poate fi sparta in bucati care sunt impinse spre exteriorul gaurii, odata cu tragerea conductei noi.

Pentru operatia de spargere, capul de tragere este prevazut pe conul exterior cu diverse profile de taiere si / sau spargere.

Lucrarea poate fi, practic, executata de un singur operator, prin telecomanda, din exterior, fara sa fie expus vreunui pericol.

Datorita fortelor mari de tragere se pot depasi unghiuri de 150 ÷ 200, fara a fi necesara saparea unor incinte intermediare, pe distante de peste 1.000 m.

ABS Trenchless GmbH asigura si echipamentele auxiliare necesare exe­cu­tiei lucrarilor, precum: capete de tragere, sape de foraj, remorci pentru echipamente, precum si sistemul BENTOVAC de preluare si evacuare a lichidelor de foraj folosite.

Pentru comanda unei instalatii ABS Trenchless contactati distribu­itorul pentru Romania, firma TRACTOR PROIECT COMERT SRL din Brasov.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 82 – iunie 2012, pag. 24Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/06/02/tractor-proiect-foraje-orizontale-de-subtraversare-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.