Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a deschis calea pentru libera circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalului si fortei de munca, prin respectarea directivelor europene.
Produsele pentru constructii intra sub incidenta directivelor privind libera circulatie a marfurilor in Uniunea Europeana (UE), precum si a normelor privind, in special, siguranta cladirilor, sanatatea, durabilitatea, economia de energie si protectia mediului inconjurator.
Directivele prevad cerintele esentiale pe care produsele trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi introduse pe piata. Detaliile tehnice care sustin aceste cerinte sunt cuprinse in standardele armonizate.
Standardele armonizate sunt elaborate de organismele europene de standardizare pe baza unui mandat pe care acestea il primesc de la Comisia Europeana. Dupa ce indicativul si titlul acestor standarde, realizate sub mandat, sunt publicate in Jurnalul Oficial, ele devin standarde armonizate.
Standardele armonizate servesc la definirea metodelor si criteriilor de evaluare a performantelor produselor pentru constructii, in ceea ce priveste caracteristicile lor esentiale. Ele se refera la utilizarea preconizata a produselor care fac obiectul lor si includ detaliile tehnice necesare pentru punerea in aplicare a sistemului de evaluare si de verificare a constantei performantei.
Standardele armonizate definesc, dupa caz si fara a aduce atingere acuratetei, fiabilitatii si stabilitatii rezultatelor, metode mai putin costisitoare decat incercarile pentru evaluarea performantei produselor pentru constructii.
Un exemplu de standarde armonizate este seria de standarde SR EN 771 cu titlul generic „Specificatii ale elementelor pentru zidarie”, formata din:
• Partea 1: Elemente pentru zidarie de argila arsa;
• Partea 2: Elemente pentru zidarie de silico-calcar;
• Partea 3: Elemente pentru zidarie de beton cu agregate (agregate grele si usoare);
• Partea 4: Elemente pentru zidarie de beton celular autoclavizat;
• Partea 5: Elemente pentru zidarie de piatra artificiala;
• Partea 6: Elemente pentru zidarie de piatra naturala.
Standardele cuprind cerinte privind dimensiuni si tolerante, configuratie si aspect, rezistenta la compresiune, caracteristici termice, reactia la foc, aderenta, durabilitatea, permeabilitate la vaporii de apa etc.
Producatorul trebuie sa demonstreze conformitatea elementelor pentru zidarie cu cerintele standardelor europene armonizate si cu valorile declarate, pentru caracteristicile produsului, prin efectuarea urmatoarelor doua operatii:
• incercare de tip initiala a produsului, care poate fi o incercare pentru proprietati fizice, proprietati calculate, referinta la valori tabelate sau o combinatie a acestor metode; incercarea de tip initiala se realizeaza inaintea lansarii pe piata sau cand se produce o schimbare majora in originea, calitatea sau natura materiilor prime, sau cand exista o schimbare in conditiile de fabricare care conduce la un nou tip de produs fabricat.
• controlul productiei in fabrica se realizeaza pe baza unui sistem de control stabilit, documentat si tinut la zi de producator, pentru a permite pastrarea conformitatii continue cu standardele si cu valorile declarate ale produselor lansate pe piata.
Standardele de mai sus au fost elaborate in cadrul unor mandate primite de CEN de la Comisia Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb. Fiecare standard are o anexa (ZA), in care sunt indicate articolele din standarde care satisfac cerintele mandatului dat sub Directiva UE Produse pentru Constructii (89/106/CEE). Conformitatea cu aceste articole confera prezumtia aptitudinii de folosire a produselor care fac obiectul anexei respective, pentru utilizarile preconizate in domeniul de aplicare al standardului.
De asemenea, tinand cont de faptul ca producatorul sau reprezentantul sau autorizat, stabilit in spatiul economic european, este responsabil pentru intocmirea si pastrarea unei declaratii de conformitate si aplicarea marcajului CE, tot in anexa ZA a fiecarui standard, sunt precizate toate informatiile care trebuie incluse in declaratia de conformitate si se prezinta exemple de informatii care sunt furnizate alaturi de marcajul CE in documentele insotitoare.
Versiunea romana a standardelor a fost realizata in cadrul comitetului tehnic ASRO/CT 347, Zidarie si structuri pentru zidarie, care are un patrimoniu de 121 de standarde, toate fiind standarde europene adoptate ca standarde romanesti. De asemenea, in patrimoniul acestui comitet tehnic sunt cuprinse si standarde pentru metode de incercare a elementelor pentru zidarie (seria SR EN 772), a componentelor auxiliare (seria SR EN 846), a mortarelor pentru zidarie (seria SR EN 1015).
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 83 – iulie 2012, pag. 26
Autor:
Jeni Toma, expert principal standardizare – ASRO
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns