«

»

MC-BAUCHEMIE: Etansarea rosturilor de dilatare cu rasina hidrostructurala MC-Injekt GL-95 TX

Share

Rosturile de dilatare au rolul de a prelua deformarile temporare, rezultate din dilatarea elementelor unei constructii si de a preveni aparitia fisurilor in beton. Transformarea absoluta a dimensiunii are valori ridicate in cazul rosturilor de dilatare si o depaseste, de multe ori, pe cea a fisurilor. Limita de dilatare a rasinilor tip elastomer este, cu siguranta, depasita in acest caz. Un grup nou de materiale, rasini polimerice armate, oferea o alternativa promitatoare in anii 1990. De atunci, produsul hibrid MC-Injekt GL-95 TX a permis realizarea hidroizolatiilor, in cazul structurilor de constructie expuse, actiune pe care celelalte materiale de injectie nu o puteau garanta.

MC-Injekt GL-95 TX este o rasina hibrid bazata pe o rasina cu o hidrostructura stabila. Diferenta consta in combinarea rasinii cu hidrostructura cu o dispersie independent reticulata. Dispersia este bine incorporata in reteaua de polimeri cu imprastiere bi-coerenta a rasinii cu hidrostructura. Aceasta combinatie asigura produsului MC-Injekt GL-95 TX un continut ridicat de liant si proprietati mecanice unice. Produsul hibrid este aplicat, cu precadere, in zonele cu rosturi aflate sub sarcini de miscare extreme si spatii similare, care trebuie sa se supuna etansarii rosturilor de dilatare impotriva infiltratiilor cu apa.

Datorita injectarii sale, care faciliteaza o vascozitate foarte buna de numai 30 mPa×s, MC-Injekt GL-95 TX atinge un debit de injectare foarte bun. Timpii de reactie reglabili foarte mici, de pana la 10 secunde, asigura indicarea cu precizie a gradului de intarire. Din acest motiv, folosirea unei pompe de injectat bicomponenta este absolut necesara. In acest fel, produsul lichid pentru injectare poate fi folosit direct impotriva apei.

Produsul de reactie este un corp solid, permanent elastic, cu o flexibilitate ridicata. Aceasta flexibilitate a rasinii cu hidrostructura este stabilita la o valoare impresionanta de 300% (conform DIN EN 9047). Spre deosebire de materialele inerte de injectare, rasina poate urma modificarile dimensionale ale rosturilor de miscare, in profida proprietatilor mecanice, prin extinderea in toate directiile prin absorbtia de apa. Prin umflare, se fixeaza in spatiul dintre componente. Capacitatea de umflare este de aproximativ 30% (determinata conform EN 14498). La 0,09 N/mm2, presiunea de umflare este inofensiva. La o valoare de 60 la 70m, impermeabilitatea apei in cazul produsului MC-Injekt GL-95 TX este comparabila cu cea a betonului etans.

Utilizarea rasinilor cu hidrostructura necesita, in general, un mediu in permanenta umed, pentru a preveni uscarea acestora si in consecinta, pierderea volumului si elasticitatii. Datorita conti­nutului ridicat de apa in subsol, acest lucru nu reprezinta o problema in constructiile subterane. Structurile hidraulice fabricate din beton detin, de asemenea, o cantitate de apa suficienta pentru a mentine constant volumul rasinii cu hidrostructura. Numai in contact direct cu aerul uscat se pierde din masa si volum. In acest caz, foarte putin probabil in practica, se utilizeaza ca un test extrem pentru a dovedi capacitatea de umflare reversibila, in vederea demonstrarii abilitatii de etansare a rasinilor-polimetacrilat. In cazul acestui test, derulat conform DIN EN 14498, MC-Injekt GL-95 TX a obtinut un rezultat exceptional pozitiv. Dupa un singur ciclu, volumul a fost mai mare decat acela al corpului initial, acesta mentinandu-se pe parcursul experimentului. MC-Injekt GL-95 TX este, de fapt, un produs fara contractie.

Atunci cand rosturile de dilatare trebuie sa preia miscarile, materialele elastice de injectare nu sunt suficiente. MC-Injekt GL-95 TX acopera acest domeniu cu succes. Datorita caracteristicilor mecanice si reactive unice, rasina cu hidro-structura polimerica armata satisface necesitatile de etansare, in cazul rosturilor permeabile extrem de incarcate.

Aplicatii de succes au avut loc in Romania: in Bucuresti, la statia de metrou Dristor, zona 1 Mai Bazilescu, Pasajul Unirii, Portile de Fier I si II;  in Germania: Tunel Agnesburg, in Heidenheim, Pasaj cale ferata Neckargerach, Barajul Neustadt, Ecluza in Nürnberg, Rezervor de apa potabila Köln; in Brazilia: Statie de cale ferata Sao Paulo; in Republica Ceha: Pod cale ferata Zihle; in Anglia: Pod cale ferata Dewsbury; in Ungaria: Metrou Buda­pesta, Palatul Sandor Budapesta, Pod cale ferata VAC-VEROCE; in Malaysia: Tunel Smart etc.

 

Compania MC-Bauchemie este unul dintre cei mai importanti fabricanti de produse chimice din Europa. Societatea este specializata in productia de materiale de constructii speciale pentru reparatii betoane si pentru protectii de suprafata, in domeniul civil si industrial, pardoseli industriale: pe baza de rasini epoxidice, rasini poliuretanice, sisteme de injectii: pe baza de rasini epoxidice, poliure­tanice, hidrostructurale, suspensii cimentoase, rosturi de dilatare si sisteme pentru infrastructura subterana.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 83 – iulie 2012, pag. 33Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/07/02/mc-bauchemie-etansarea-rosturilor-de-dilatare-cu-rasina-hidrostructurala-mc-injekt-gl-95-tx/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.