«

»

Prezent spre… viitor!

Share

Intr-o conferinta anuala de presa organizata in Bucuresti, firma Bosch a anuntat ca va continua sa-si extinda activitatea prin crearea de noi locuri de munca deoarece va investi in Romania si in perioada urmatoare.

In primul rand este vorba despre extinderea activitatilor de productie din domeniul tehnologiei auto.

Acest lucru este posibil pentru ca rezultatele obtinute in 2011 ofera resursele unei asemenea dorinte. Pe scurt este vorba despre faptul ca in 2011, volumul vanzarilor a crescut cu 17 procente, atingand 188 de milioane de euro. Tot in 2011 au fost create peste 160 de noi locuri de munca, alte 700 vor urma. Investitii de circa 120 de milioane de euro vor prinde contur pana in 2013 la unitatile de la Blaj si Cluj.

 

Anul 2011 a fost unul de succes in Romania pentru grupul Bosch. „Am reusit sa ne depasim obiectivul stabilit pentru 2011 si astfel, am contribuit la evolutia globala, pozitiva a grupului Bosch. Rezultate exceptio­nale au inregistrat, in special, divizia de tehnologie auto si centrul de comunicare. Ne vom extinde, semnificativ, prezenta in Romania, iar pana la sfarsitul anului 2013 vom investi circa 120 de milioane de euro. Actuala fabrica din Blaj va fi extinsa cu o noua linie de productie, urmand ca aici sa se reali­zeze, adiacent, o noua gama de produse, si anume, senzori de turatie destinati industriei auto. De asemenea, vom deschide un centru nou la Cluj, unde vom produce unitati electronice de comanda pentru autovehicule. Lucrarile de constructie au inceput in luna martie pentru centrul din Blaj, respectiv, in luna mai pentru cel din Cluj.” a declarat, cu aceasta ocazie, Brigitte Eble, director general al Robert Bosch SRL si reprezentanta grupului Bosch in Romania.

La inceputul anului 2012, grupul Bosch, lider de piata pe segmentul tehnologiei si serviciilor, a avut un numar de aproximativ 1.300 de angajati in Romania. Prin extinderea activi­tatilor locale de productie, numarul angajatilor va creste, pana la sfarsitul anului 2013, cu aproximativ 50 de procente, atingand 2.000 de persoane.

Grupul Bosch construieste in Cluj-Napoca un nou centru de productie pentru fabricarea si dezvoltarea de unitati electronice de comanda destinate industriei auto. Intr-o prima etapa, care se va incheia la sfarsitul anului 2013, sunt prevazute investitii de 77 de milioane de euro. Pana la finalul anului urmator, in Cluj-Napoca vor fi angajate aproximativ 340 de persoane atat in productie, cat si in domeniul dezvoltarii.  De-a lungul urmatorilor ani, locatia urmeaza sa fie extinsa.

In ceea ce priveste tehnologia auto fabrica din Blaj va fi extinsa in mod considerabil. Pana la finalul anului 2013, Bosch va investi aici 43 de milioane de euro. Aici vor fi produsi senzori de turatie a rotilor si a arborelui cotit destinati industriei auto. Acesti senzori sunt componente esentiale pentru sisteme precum ABS si ESP. Pana la sfarsitul anului 2013, pe o suprafata noua de 21.000 de metri patrati vor fi create aproximativ 300 de noi locuri de munca.

Si Divizia automotive aftermarket din Romania a cunoscut in 2011 o evolutie mult mai buna decat piata de profil. Oferta Bosch automotive aftermarket include numeroase produse si servicii destinate autovehiculelor, de la componente auto si accesorii, la echipamente de diagnoza si concepte de service destinate organizatiei Bosch Car Service, dar si programe de scolarizare.

La randul ei, Divizia de scule electrice Bosch a avut o evolutie pozitiva in 2011, desi sectorul de constructii a inregistrat, si in acest an, un regres. Bosch a reusit sa isi consolideze pozitia de lider de piata in Romania, in special pe segmentul sculelor electrice cu acumulator litiu-ion si a aparatelor de masura destinate pasionatilor de bricolaj. In cazul sculelor marca „Bosch Albastru“, care se adreseaza profesionistilor din domeniile mesteritului si constructiilor, s-a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 23 de procente.

De remarcat, in acelasi timp, ca Divizia de termotehnica de la Bosch castiga cote de piata. Astfel, Grupul Bosch este prezent in Romania cu doua marci: Bosch si Buderus. In ciuda tendintei de restrangere a pietei de sisteme termice, grupul german a reusit sa castige cote de piata si in 2011. Peste o treime din totalul vanzarilor diviziei de termotehnica Bosch s-a realizat prin comercializarea de sisteme de incalzire si preparare a apei calde menajere care utilizeaza energii rege­nerabile. Acest fapt arata ca, si in Romania, tot mai multi clienti sunt interesati de tehnologiile de incalzire ecologice, cu un consum redus de energie. Un rol important in evolutia pozi­tiva a diviziei revine departamentului de service, care a efectuat, frecvent, lucrari de intretinere cu caracter preventiv, de mentenanta, pentru a se evita  aparitia defectiunilor si a necesitatii reparatiilor.

Am fost informati cu ocazia conferintei de presa ca si Bosch Communication Center Timisoara continua sa se dezvolte el fiind furnizor international de servicii de Business Process Outsourcing (BPO).

In intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2012, Bosch Communication Center Timisoara a inregistrat aproximativ 7,2 mili­oane de interactiuni cu clientii prin diverse canale de comunicare si a numarat aproximativ 580 de angajati. Comparativ cu anul trecut, numarul angajatilor a crescut cu peste 70 de persoane. Experienta semnificativa in domeniul tehnic si IT, precum si angajatii foarte calificati, au contribuit la castigarea de noi proiecte. Astfel, Bosch Communication Center Timisoara si-a extins suprafata operationala de la 2.400 la peste 3.400 de metri patrati. Locatia din Romania a Bosch Communication Center ofera servicii complete de relatii cu clientii pentru investitori importanti din industria de telecomunicatii, retail, administratie publica, sectorul energiei electrice si nu numai – in 17 limbi straine. De asemenea, asigura suport IT non-stop pentru toti angajatii grupului Bosch.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 83 – iulie 2012, pag. 30Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/07/02/prezent-spre-viitor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.