«

»

PROEXROM: Drenaj de adancime cu drenuri electro-pneumatice®

Share

In centrul istoric al Municipiului Iasi, in apropierea Palatului Culturii, a fost construit un ansamblu urbanistic cu o suprafata de 320.000 mp, care integreaza spatii comerciale, hoteliere, birouri, apartamente, parcare subterana si gradina publica.

Din punct de vedere geomorfologic, zona ansamblului se afla la interferenta terasei inferioare a Bahluiului si sesul raului Bahlui, cu o diferenta de nivel de pana la 12 m. Apa subterana din zona terasei inferioare se afla in straturi de nisip si pietris, care nu sunt legate genetic de nisipurile si pietrisurile din partea de ses, la o adancime de cca. -6 m fata de CTN.

Pentru a cobori nivelul apei subterane la un nivel la care sa nu reprezinte un pericol pentru stabilitatea versantului, dar si pentru protectia incintelor de sapatura necesare, s-a proiectat si executat un sistem de drenaj electro-pneumatic.

 

Descrierea solutiei de drenaj

Captarea apelor subterane a fost realizata prin pozi­tionarea unei retele de 136 drenuri electro-pneumatice, perimetral de-a lungul versantului, dispuse pe o lungime totala de 665 m (distanta dintre drenuri este de 3,5 – 6,5  m).

Fiecare din cele 136 drenuri este prevazut la suprafata cu un camin de vizitare, conexiunea intre camine realizandu-se cu o conducta de serviciu ø250 mm (prin care trec tuburile de aer si cablurile electrice spre senzorii fiecarui dren in parte) si o conducta ø300 mm de protectie a tubului sub presiune de descarcare a apei drenate.

Elementele principale componente ale sistemului de drenuri electro-pneumatice sunt:

• Camine de vizitare prevazute cu un tub de serviciu si o teava de descarcare a apei. Tuburile sunt folosite si pentru a lega sistemul la camera compresorului si la camera cu panoul de control;

• Tevi de foraj din PVC de diametru 112/125 mm dispuse la o adancime de 15 m de la baza caminului de vizitare;

• Pompe electro-pneumatice situate in fiecare foraj si puse in functiune de aerul comprimat si de cablul de control alimentat de la camera compresorului;

• Camera compresorului care adaposteste tabloul electric, compresoarele, rezervoarele de aer si panoul de control care opereaza pompele electro-pneumatice din fiecare incinta;

• Retele de evacuare a apelor drenate, compuse din conducte de evacuare, camine de vizitare intermediare sau de rupere de panta.

 

Intretinerea sistemului de drenuri

Operatiunea principala de intretinere consta in verificarea elementelor panoului de control si a sistemul de distributie a aerului comprimat.

Elementele de conexiuni si de protectie a sistemului de distributie a aerului comprimat trebuie verificate cel mult o data la 6 luni, pentru a evita pierderea de aer prin legaturi sau calitatea defectuoasa a aerului comprimat in caz de defectiune a uscatorului de aer sau a filtrelor.

Drenurile electro-pneumatice au nevoie de verificari cel putin o data pe an functie de calitatea apei. Pompele instalate in caminele de vizitare vor fi scoase, iar partea de sus a drenului poate fi desurubata pentru a asigura un acces usor la componentele interne. Pe senzorul de nivel si pe valva de retur cu bila se pot acumula depuneri, in special daca pompa nu a functionat o perioada de timp. Componentele interioare ale drenului pot fi spalate cu apa si cu o perie, apoi se trece la insurubarea partii superioare si la montarea pompei, din nou, in camin. Acest proces dureaza in medie 15 – 30 de minute pe dren. In cazul unor depuneri majore de calcar, drenuri de rezerva trebuie sa existe la indemana.

 

MONITORIZAREA SISTEMULUI DE DRENAJ

Reteaua de drenuri va fi, in permanenta, monitorizata automat, urmarindu-se coborarea nivelului freatic in limita admisibila, astfel incat sa nu influenteze negativ constructiile din vecinatati.

In camera compresorului va fi instalat un sistem de monitorizare, ce va stoca datele referitoare la sistem. Acesta va contine o baza de date si senzori pentru a monitoriza intregul sistem. Senzorii vor fi instalati in caminele de vizitare pentru a monitoriza functionarea pompelor. In conducta de deversare a apei este instalat un debitmetru pentru a masura debitul total de apa deversat de sistem.

Alte tipuri de senzori pot fi instalati in piezometre pentru a oferi date despre nivelul apei in sol sau despre starea vremii, printr-o statie automata. Sistemul de moni­torizare poate fi conectat printr-un modem si o linie telefonica, permitand accesarea datelor de la distanta. Echipa de intretinere va fi alertata prin telefonul mobil in cazul aparitiei unor probleme iar datele adunate pot fi descarcate pe un web site in primele 12 luni.

 

Concluzii

Drenajele de adancime in terenurile cu permeabilitate scazuta (K<10-5m/s) sunt si astazi foarte dificil de realizat, la adancimi mai mari de 10 metri. Drenurile electro-pneumatice reprezinta o tehnologie inovatoare pentru drenajele de adancime si in plus, reprezinta o solutie eficienta in cazul unor debite foarte scazute, sub 5m3/h, pe fiecare dren in parte.

In acest caz, drenajul de adancime indeplineste un dublu rol:

• preluarea apei subterane din dreptul structurilor de sprijin; astfel s-au protejat incintele de sapatura in faza realizarii infrastructurii constructiilor, si sporeste siguranta la alunecare a versantului.

• asigura o exploatare in conditii optime a construc­tiilor (dupa darea in folosinta), mentinand un nivel scazut al apei subterane.

Folosind sisteme de monitorizare, se poate afla in orice moment daca un dren functioneaza corect sau la capacitatea proiectata, acumuland, in timp, o baza de date importanta, referitoare la variatia nivelului apelor subterane.

In cazul in care unul din drenuri nu mai functioneaza, acest lucru va fi indicat in graficul de monitorizare si astfel se poate interveni pentru remedieri, inainte ca fenomenul sa ia amploare si sa genereze alunecari de teren sau degradari ale unor obiective datorate apei.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 83 – iulie 2012, pag. 20

 

Autori:
ing. Daniela Grigore, ing. Dan Carastoian,  ing. George Maftei – SC PROEXROM SRL Iasi
prof. dr. ing. Nicolae Botu – Facultatea de Constructii si Instalatii Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/07/02/proexrom-drenaj-de-adancime-cu-drenuri-electro-pneumatice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.