«

»

Magistrala 4 de metrou – racord 2. Statiile PARC BAZILESCU si JIULUI. Proiectare si consultanta

Share

Proiectant general: METROUL SA
Beneficiar: Metrorex SA
 

Metroul SA a executat proiectul pentru finalizarea lucrarilor si pune­rea in functiune a sectiunii Racordului 2, de la 1 Mai la Laromet, aferent Magistralei 4 de metrou.

Statia Bazilescu aduce un concept nou si provocator, atat ca solutie structurala, cat si din punct de vedere al finisarii arhitecturale interioare si exterioare.

Spatiul interior se doreste a fi unul cald si primitor, sugerat de paleta de culori alese dar si prin iluminatul generos, iar accesele (vestibule supra­terane) se suprapun cu o nota mo­derna, pe fundalul construit al zonei adiacente.

In premiera pentru metroul bucures­tean, statia Bazilescu ofera accesul neingradit pentru persoanele cu handicap vizual prin trasee speciale care fac legatura peron-vestibule supraterane. De asemenea, pentru a incuraja calatoriile cu bicicleta, au fost prevazute, la exteriorul acceselor, rastele speciale pentru parca­rea bicicletelor.

Realizarea proiectului a fost facili­tata de o buna relatie proiectant – beneficiar, ceea ce a dus la adop­tarea unor solutii noi pentru acest mijloc de transport specific orasului Bucuresti.

Statia Jiului – integrata in Racor­dul 2 al Magistralei 4 de metrou, raspunde unor cerinte moderne de exploatare pentru publicul calator, plecand de la o structura existenta, conceputa in urma cu aproximativ 25 de ani.

Imaginea de ansamblu a statiei este aceea cu care calatorul bucu­restean este familiarizat: vestibule laterale si peron insular. Diferenta o fac interpretarea si punerea in opera a finisajelor la nivelul pardoselilor, a peretilor si a plafoanelor false.

S-au utilizat materiale noi, durabile, care corespund conditiilor din subteran si care, prin calitatea lor, fac placuta calatoria cu metroul.

Statia este prevazuta cu dotari care incurajeaza calatorul catre acest mijloc de transport in comun: escalatoare si lifturi, grupuri sanitare pentru public in ambele capete ale statiei, benzi de directionare pentru persoanele cu dizabilitati vizuale.

Prin punerea in functiune a acestor statii de metrou se faciliteaza accesul la locurile de munca din sectorul servicii (banci, centre comerciale), invatamant (scoli, universitati), cultu­ra (teatre, cinematografe, biblioteci, expozitii).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 84 – august 2012, pag. 7Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/08/05/constructii-pentru-romania-magistrala-4-de-metrou-racord-2-statiile-parc-bazilescu-si-jiului-proiectare-si-consultanta/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.