«

»

Statiile de metrou JIULUI si PARC BAZILESCU. Instalatii electrice, de automatizare, sanitare si HVAC

Share

Antreprenor de specialitate: TIAB SA

Beneficiar: Metrorex SA

Proiectant general: Metroul SA

 

In cadrul sistemului electroenergetic aferent investitiei „Magistrala 4. Racord 2, zona 1Mai – statia Parc Bazilescu – statia Jiului si doua inter­statii”, SC TIAB SA a executat in peri­oada noiembrie 2010 – iunie 2011 urmatoarele instalatii electrice specifice:

• Instalatii electrice de medie tensiune 20 kV – 50 Hz;

• Instalatii electrice de tractiune – 825 Vc.c.;

• Instalatii electrice de joasa tensiune 0,4 kV – 50 Hz;

Echipamentele electrice de alimen­tare, de transformare si redresare, sunt amplasate in substatii electrice de tractiune (SET), de la care energia necesara tractiunii ramelor de metrou este transmisa acestora printr-o retea de distributie cu linie de contact sub forma de a 3-a sina, dispusa lateral caii de rulare.

Alimentarea cu energie electrica a instalatiilor de iluminat si forta care asigura serviciile proprii ale statiilor de calatori, precum si ale tunelelor adiacente, se realizeaza prin posturi de transformare si o retea de distributie trifazata de joasa tensiune 400/230 V – 50 Hz.

Pentru instalatiile metroului care pretind continuitatea absoluta a alimentarii cum sunt instalatiile pentru controlul circulatiei, iluminatul de si­guranta etc., s-au prevazut surse neintreruptibile de tensiune.

Pentru realizarea distributiei in cadrul sistemului de medie tensiune 20 kV – 50 Hz, pentru alimentarea sistemului de tractiune si a instalatiilor aferente serviciilor auxiliare, o substatie electrica are un numar de 12 celule de 20 kV – 50 Hz (furnizor EATON), prefabricate de interior, dispuse pe un sistem de doua bare simple de distributie, cu posibilitatea unificarii lor printr-o cupla longitudinala.

Pentru a asigura flexibilitatea sistemului, panourile celulelor se reali­zeaza din componente modulare, incluzand intreruptoare automate, separatoare de sarcina, sigurante fuzibile, panouri de masura, bare si terminale de cabluri.

Sistemul de tractiune in curent continuu al metroului cuprinde: grupurile de transformare-redresare pentru tractiune, instalatiile de distributie la a 3-a sina (celule de distributie, sistemele de sectionori, cablurile si fiderii de tractiune).

Asigurarea alimentarii necesare instalatiei de tractiune cu tensiunea de 825 Vcc se face cu ajutorul a doua grupuri trafo-redresoare (GTR).

Distributia in curent continuu se face prin intermediul unor grupuri de celule distincte, pentru polul „+”, celulele de bara pozitiva. Sistemul de celule este prevazut cu intreruptoare ultrarapide, tip MB, montate pe carucioare mobile.

Cablurile electrice de forta, comanda si semnalizare sunt din cupru cu izolatie XLPE, cu urmatoarele caracte­ristici in caz de incendiu: intarziere la propagarea flacarii, toxicitate redusa a gazelor si fumului, fara halogeni in compozitie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 84 – august 2012, pag. 6



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/08/05/constructii-pentru-romania-statiile-de-metrou-jiului-si-parc-bazilescu-instalatii-electrice-de-automatizare-sanitare-si-hvac/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.