Investitia „REABILITAREA INFRASTRUCTURII PRINCIPALE A SISTEMULUI DE IRIGATII TERASA VIZIRU” s-a realizat in cadrul Programului „Proiectul de Reabilitare si Reforma a Irigatiilor” si s-a derulat prin Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Unitatea de Management a Proiectului cu aceasta tema. Finantarea investitiei a fost realizata prin co-finantare din partea BIRD si Guvern.
Sistemul de irigatii Terasa Viziru din judetul Braila este situat in Campia Baraganului de Nord si a fost realizat in anii 1972-1973. Sistemul se alimenteaza cu apa din Dunare, printr-o statie de pompare plutitoare SPA km 221, care este amplasata intr-o nisa pe malul stang al Dunarii (la km 221), aval de confluenta cu raul Calmatui, in zona localitatii Stanca, judetul Braila.
Statia principala de pompare SPA km 221 asigura apa pentru irigatii corespunzator unei suprafete de 38.533 ha, din care in Lunca Dunarii sunt 5.860 ha situati in lunca indiguita Calmatui – Gropeni – Chiscani.
Sistemul de irigatii Terasa Viziru are ca suprafete caracteristice: suprafata agricola bruta: 33.908 ha, suprafata agricola neta: 32.673 ha.
Apa necesara pentru irigatii este captata de pe malul stang al Dunarii (la km 221) printr-un canal de priza si adusa langa digul care protejeaza lunca impotriva inundatiilor. In capatul aval al canalului de priza s-a executat o nisa, cu dimensiuni in plan si adancime adecvate amplasarii corpurilor plutitoare, care compun statia de pompare SPA km 221.
Ulterior darii in exploatare a amenajarii de irigatie Terasa Viziru, in perioada 1984 ÷ 1989, s-a procedat la extinderea captarii de la km 221 si a nisei respective astfel incat, printr-un canal independent din lunca si o statie de repompare amplasata la baza terasei (SRPA-I- Spiru Haret), sa se asigure debitul necesar irigarii amenajarilor Ialomita – Calmatui, lanca – Surdila – Greci si Gradistea – Faurei – Jirlau, B.H. Calmatui si altele.
De la statia SPA km 221, apa este condusa prin canalul CA – Lunca, lung de circa 8.430 m pana la baza terasei pe care se afla amenajarea de irigatii Terasa Viziru.
In capatul aval al canalului CA – Lunca se afla statia SRPA-01, care repompeaza/ridica apa in capatul amonte al canalului CA – Terasa, din care se distribuie apa in retelele de ordin inferior.
In cadrul contractului s-au executat lucrari de reparatii la canalele CAL, CAT, CD 8 si CD 10 si lucrari pentru reabilitarea statiilor de repompare pentru irigatii SRPA 02, SRPA 03 si SRPA 04, din sistemul de irigatii Terasa Viziru, judetul Braila.
Lucrari executate:
1. Canal de Aductiune Lunca (CAL) L=8.586 m – executia de peree noi si a unui bazin de refulare la SPA I.M. Gheorghiu si a unui Bazin de aspiratie la SRPA 01.
2. Canal de Aductiune Terasa (CAT) L=26.505 m – executia de peree noi si a unui bazin de refulare la SRPA 01, Stavilar regulator de nivel la Km 8, 15, 21 si 36, stavilar de priza la CD3, CD4, CD6 si CD7.
Pentru impermeabilizarea canalului CAT s-au executat:
• Pentru tronsonul km 0+000 + 15+000 impermeabilizarea dupa urmatoarea tehnologie: finisarea taluzelor, asternerea unui strat de nisip pentru acoperirea eventualelor denivelari, asezarea foliei de 0,5 mm, montarea de plasa STM Ø=4 mm, cu ochiuri de 200 mm x 200 mm, numai pe taluze (fara radier) peste care s-a turnat beton de 6 cm grosime, B200, conform specificatiilor din Proiect;
• Pe tronsoanele la care s-a constatat, dupa curatire si decopertare, instabilitatea taluzelor, iar pentru stabilitatea acestora s-au utilizat in plus materiale geotextile si armatura pe intreaga sectiune a canalului;
• Pe tronsonul de la km 15+000 +26+000 s-a aplicat solutia folosita la canalele CD8 si CD10.
Avand in vedere ca pe CAT, in zona tronsonului 10, a fost intalnit un strat freatic, pentru executia tronsonului a fost prevazuta urmatoarea tehnologie in 3 etape:
ETAPA 1:
• Excavatie material umed din depuneri, pana la teren sanatos, circulabil, sau pana la cota talvegului initial, daca este dalat;
• Executie transee pentru dren. Transeea are minim 1,0 m adancime, pentru realizarea unei curbe de depresie eficienta;
• Imbracarea laturilor transeii cu geotextil TERASIN NS 110 sau NS 120. Marginile geotextilului s-au rasfirat lateral de transee pe minim 0,5 m latime, pentru petrecere cu geotextilul care s-a pozat ulterior;
• Asternere strat de 5-10 cm de nisip, pietris sau alt material granular drenant, pentru a nu exista goluri sub conducta drenanta. Materialul nu s-a compactat;
• Pozare conducta drenanta, tuburi pentru drenaj PVC Dn 110 mm, fante 2700, SN4. Din 50 in 50 m s-a prevazut un camin de colectare din tub gofrat PVC Dn 600 mm, cu 0,50 m sub cota radierului conductei drenante. In camine s-au introdus pompe de epuisment pe durata executiei lucrarilor;
• Umplutura de material granular drenant (beton concasat, refuz de ciur, pietris margaritar, balast de rau spalat etc). Materialul s-a compactat cu maiul de mana, nu cu placa vibranta.
ETAPA 2:
• Imbracare fund canal si partial taluze, pe inaltimea de 0,25 m cu geotextil TERASIN NS 200;
• Asternere strat de 20-25 cm de material granular drenant (beton concasat, refuz de ciur, pietris margaritar, balast de rau spalat etc);
• Acoperire strat drenant cu geotextil TERASIN NS 200, cu rol filtrant si de consolidare teren de fundare;
• Umpluturi compactate cu material local pentru aducerea la cota proiectata a radierului canalului.
ETAPA 3:
• Excavare pentru profilare pe taluzul opus celui pe care se fac umpluturi;
• Executie umpluturi cu material local pe taluz, primele trei straturi de 0,30 m dupa compactare;
• Excavare treapta de infratire pe taluzul pe care se vor executa umpluturi (treptele de infratire vor avea 0,60 m inaltime si 0,90 m intre trepte, pe inaltime);
• Executie umpluturi cu material local pe taluz, doua straturi, de 0,30 m dupa compactare;
• Umpluturile s-au realizat prin basculare material pe taluz si lopatare, prin depunere cu cupa excavatorului, prin transport cu roaba sau cu alte metode propuse de antreprenor.
Avand in vedere insuficienta placilor de beton prefabricat care sa fie refolosite pentru finalizarea lucrarilor, au fost prevazute sectiuni de canal cu pereu de beton monolit pe toata sectiunea.
3. Canal de Distributie CD8 L= 3.800 m – executia de peree noi; Pragul deversor de la intrarea pe canalul CD8 s-a refacut in intregime.
4. Canal de Distributie CD10 L= 9.189 m – executia de peree noi si a unui stavilar de priza la Km 0,00 si a unui descarcator Km 0+306.
Pentru canalele CD8 si CD10 s-a utilizat urmatoarea solutie pentru impermeabilizare:
• Protectie taluze si radiere canale cu placi de beton simplu, 6 cm grosime, turnate monolit in care se inglobeaza o plasa sudata SR 438-3 – 200 mm x 200 mm, montata la mijlocul grosimii placii de beton;
• Modificarea dimensiunilor placilor de beton prin prevederea rosturilor de contractie la distante de 2 m. Dimensiunile dalelor tip devin 2,50 m x 2,00 m x 0,06 m;
• Dalele sunt pozate pe o folie de etansare de 0,25 mm grosime si un strat de nisip de 1-2 cm;
• Sub dale se prevede un geotextil netesut tip TERASIN NS 110 g/mp;
• La CD8 pe tronsonul intre km 0+200 + 0+600 unde baza mica are latimea de 2 m turnarea betonului s-a facut respectand aliniamentul si latimea fundului de canal pe intregul tronson.
5. Pentru statiile de repompare, lucrarile prevazute (de constructii si instalatii) au fost la urmatoarele obiective: Bazin de aspiratie, Infrastructura Statie de pompare, Superstructura Statie de pompare, Cabina operator, Camin din beton armat, Echipament de baza, Echipament auxiliar, Conducta de retur, Echipament exterior, Echipament electric, Conducta de retur, Statia electrica, Echipament de iluminat, Echipament de automatizare.
Proiectarea lucrarilor a fost realizata de TAHAL CONSULTING ENGINEERS Ltd, SC ECO AQUA DESIGN SRL Bucuresti, SC ARGOS SA, SC AVERSA SA si SC Hidroconstructia SA.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 84 – august 2012, pag. 4
Autor:
ing. Maria OANCEA
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns