«

»

IRIDEX GROUP PLASTIC: Ecologizare cu geomembrane

Share

Odata cu intrarea Romaniei in UE, tot mai multi antreprenori doresc accesarea fondurilor europene. Sectorul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, spre exemplu, domeniul care atrage cele mai multe fonduri in Romania, a reusit sa contribuie masiv in perioada 2007-2013 la cei doar 40% din potentialul de absorbtie al intregii tari. In vederea obtinerii acestor fonduri, este nevoie de pregatirea unui dosar amplu care necesita, printre altele, si obtinerea unui aviz, din partea Ministerului Mediului, de protectie a solului de dejectiile animaliere care ar putea otravi panzele freatice si solul in sine. Dupa ce dejectiile sunt depozitate si tratate intr-un batal special amenajat, acestea pot reprezenta un foarte valoros ingrasamant obtinut intr-un mod ecologic si economic.

In ajutorul fermierilor dornici sa gaseasca o solutie viabila la aceasta problema, tehnologia pe baza de geomembrane a firmei Iridex Group Plastic devine renumita si folosita in Romania si nu numai.

 

Beneficii & Avantaje

Geomembranele sunt produse polimerice plane, subtiri, sub forma de folii, impermeabile, utilizate pentru etansare in contact cu pamanturi sau alte materiale.  Membranele din polietilena de inalta densitate (PEID) au o rezistenta chimica excelenta, rezistenta la factorii de mediu (inclusiv radiatii UV) si la temperaturi inalte, se comercializeaza intr-o gama variata de grosimi (0,3 mm ÷ 5 mm), nu prezinta pericol pentru utilizatori, nu sunt toxice, nu polueaza, nu prezinta pericol pentru mediu si sanatatea oamenilor. Pentru domeniul agriculturii sunt recomandate geomembranele cu grosimi cuprinse intre 1,5 mm si 2,5 mm. Ca model, se pot observa valorile din tabelul alaturat.

 

Metoda de aplicare (montaj)

Sistemul de impermeabilizare si protectie realizat cu geomembrana consta, in principiu, dintr-un sistem fabricat din folii imbinate prin sudura termica de contact sau sudura cu adaos de material extrudat, aplicata pe suprafetele elementelor de constructie supuse actiunii agentilor chimici sau apei poluate.

Imbinarea foliilor prin sudura necesita mana de lucru specializata in astfel de lucrari si, din aceasta cauza, se recomanda sa fie realizata numai de personal calificat si sa se utilizeze aparate de sudura indicate de firma producatoare.

Fixarea geomembranei de polietilena de inalta densitate se face in functie de suport si de domeniul de utilizare, in urmatoarele moduri:

• prin ancorare pe contur, in santuri acoperite cu pamant, in cazul impermeabilizarii lucrarilor de pamant (imbunatatiri funciare, depozite de deseuri menajere, industriale, agricole, constructii hidrotehnice, de gospodarire a apelor etc.);

• prindere mecanica prin dibluri si suruburi pe platbande de otel, in cazul impermeabilizarii elementelor de constructie din beton, zidarie sau metal.

 

Suprafata stratului suport trebuie sa fie neteda, plana, compactata in conformitate cu cerintele si specificatiile proiectului, sa nu prezinte corpuri straine, pietris cu o granulo­metrie mare sau alte obiecte care ar putea deteriora geomembrana. Daca exista astfel de materiale, acestea trebuie inlaturate si/sau sa fie perfect inglobate in stratul de argila. Zonele cu capacitate portanta scazuta sau compresibile, care nu pot fi in mod satisfacator compactate, trebuie eliminate si inlocuite cu material de umplere compactat corespunzator.

In zona transeei de ancorare se poate folosi un strat de geotextil cu rol de protectie la suprafata de contact, pentru a impiedica poanso­na­rea sau taierea acesteia.

 

Utilizari curente ale geomembranelor

• impermeabilizarea bazinelor de stocare, tratare si epurare a apelor reziduale;

• impermeabilizarea acumularilor de apa, lacuri artificiale, helestee;

• protectia elementelor de constructii din beton, subterane sau supraterane, contra umiditatii pamantului,  a apelor cu si fara presiune hidrostatica;

• impermeabilizarea depozitelor de deseuri industriale, agricole si menajere;

• impermeabilizarea canalelor, tunelelor, barajelor de pamant;

• protectia constructiilor metalice din industria petrochimica;

• constructii hidrotehnice si de gospodarire a apelor;

• constructii pentru imbunatatiri funciare, statii de benzina etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 84 – august 2012, pag. 12

 

Autori:
ing. Cristina Feodorov,
Cristian Alexandru Paun – Iridex Group Plastic



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/08/05/iridex-group-plastic-ecologizare-cu-geomembrane/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.