«

»

Cerinte din standardul european armonizat SR EN 14889-1 care trebuie indeplinite de fibrele din otel pentru armarea betonului

Share

Primul patent care se refera la elemente din beton armat cu fibre dateaza din 1874 si a fost realizat in California (S.U.A.) de A. Berard. Acesta a incercat sa mareasca rezistenta betonului prin adaugarea unor resturi inegale de otel. In anii urmatori au aparut noi patente in S.U.A., Franta si Germania, dar utilizarea pe scara larga a acestui material a fost limitata de costurile ridicate. Pana la inceputul anilor ‘60 materialul a cunoscut o dezvoltare incerta, marcata doar de utilizari in cadrul unor lucrari de mica importanta. In continuare, insa, a urmat o etapa de dezvoltare ascendenta.

In paralel cu formularea principiilor teoretice, s-au extins si cercetarile pe plan international. Mentionam cercetarile din Germania, de la Universitatea Ruhr din Bochum, de la inceputul anilor `70 in realizarea betonului armat cu fibre de otel, utilizat la peretii interiori ai metroului. S-au studiat proprietatile mecanice ale materialului si tehnologiile de fabricatie ale betonului denumit, mai nou, „torcretat“. In 1972 s-a utilizat acest material la lucrarile de consolidare a unui tunel din Idaho – S.U.A. In perioada 1974-1976 s-au realizat cercetari sistematice in Germania, la Institutul pentru Constructii Ingineresti de la Universtatea Ruhr din Bochum, cu privire la utilizarea betonului torcretat cu fibre din otel la constructiile miniere din muntii Alpi. In 1989 s-a utilizat cu succes acest material la constructia unui tunel de metrou (de 100 metri) in Bielefeld – Germania.

 

DOMENII DE UTILIZARE

Betonul armat cu fibre metalice nu poate inlocui betonul armat obisnuit. Exista, insa, domenii de utilizare in care poate fi folosit alternativ sau in completare la cel cu armatura din otel-beton, oferind avantaje constructive, dar si economice. Fibrele metalice imbunata­tesc proprietatile betonului simplu. Avantajul folosirii armarii cu fibre din otel apare atunci cand se foloseste un procent mic de armare sau in cazul armarii constructive a betonului armat obisnuit.

Tipuri de fibre din otel pentru armarea betonului sunt prezentate in figura 1.

Posibilitatile de utilizare se maresc, datorita imbunatatirii comportarii la fisurare, a micsorarii deformatiilor din contractii prin uscare sau din marirea rezistentei la forfecare.

Un domeniu important il constituie elementele de constructie solicitate dinamic, la care se poate mari capacitatea de preluare a energiei prin adaugarea de fibre metalice in beton. In prezent domeniul de utilizare a betonului armat cu fibre me­talice are o arie extinsa, din care mentionam: pardoseli industriale, conducte din beton, ziduri de sprijin, elemente subtiri de fatada, trepte prefabricate, piste pentru aeroporturi, fundatii de masini-unelte, cofraje pierdute, lucrari de consolidare la tuneluri cu beton torcretat etc.

Conform incercarilor efectuate de Laboratorul ICECON TEST din cadrul ICECON S.A., prin utilizarea fibrelor din otel la armarea betonului simplu sau in combinatie cu armatura clasica, betonul armat capata ductilitate la fisurare  [1] (fig. 2).

 

CADRUL LEGAL PENTRU UTILIZAREA FIBRELOR DIN OTEL LA ARMAREA BETONULUI

In conformitate cu Ordinul nr. 2656, din 18 octombrie 2011 al M.D.R.T., privind aprobarea Listei cu indicativele de referinta ale standardelor romane, care transpun standardele europene armonizate din domeniul produselor pentru constructii, data punerii in aplicare a standardului armonizat SR EN 14889-1 “Fibre pentru beton. Partea 1: Fibre de otel. Definitii, specificatii si conformitate” a fost in 01.06.2007, iar data la care a incetat perioada de coexistenta a fost in 01.06.2008 [2]. In aceasta situatie, pentru utilizarea fibrelor din otel in domeniul constructiilor este necesara si obligatorie atestarea conformitatii acestor produse, in vederea aplicarii marcajului CE, cu respectarea prevederilor specificate in standardul SR EN 14889-1, care are caracter de standard de produs [3].

Se are in vedere legislatia europeana, respectiv Directiva 89/106/EEC pentru produse de constructii, dupa cum urmeaza:

• Decizia:  99/469/EC, Familia de produse, produsul / utilizarea preconizata: Produse aferente betonului, mortarului si pastei de ciment (1/2): – Fibre (pentru utilizari structurale in beton, mortar si pasta de ciment);

• Atestarea conformitatii si functia organismului: Produs. Organism de certificare (Sistem 1);

• Specificatia tehnica:  EN 14889-1;

• Tip standard: standard armonizat;

• Descriere: Fibre pentru beton. Par­tea 1: Fibre de otel. Definitii, specificatii si conformitate;

• Sistemul de atestare a conformitatii: Sistem 1 – Certificarea conformitatii produsului de catre un organism de certificare notificat, pe baza de:

I. Sarcinile organismului notificat:

a) supravegherea continua, eva­luarea si acceptarea controlului productiei in fabrica;

b) inspectia initiala a locului productiei si a controlului productiei in fabrica;

c) incercari initiale de tip ale produsului.

II. Sarcinile producatorului:

a) controlul productiei in fabrica;

b) incercari pe esantioane prelevate de la locul productiei dupa un plan de incercari.

Un exemplu de organism notificat la Bruxelles pentru acest standard de produs este ICECON CERT S.R.L. Aceasta informatie este disponibila pe site-ul pe internet la adresa: http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando iar in figura 3, se prezinta spre exemplificare, in vederea unei mai bune intelegeri a problematicii atestarii conformitatii si a cerintelor pentru notificare, datele specificate public pentru un organism notificat de certificare produse.

Incercarile specifice pentru ates­tarea conformitatii fibrelor din otel sunt prezentate in anexa ZA a standardului armonizat SR EN 14889-1:2007, iar metodele de incercare sunt detaliate in standardul de incercari EN 14845-1:2007 – “Metode de incercari pentru fibrele din beton. Partea 1: Betoane de referinta“.

 

CONCLUZII

Proprietatile betonului armat cu fibre din otel sunt mai critice decat proprietatile fibrelor considerate in mod independent. Din acest motiv, standardul european SR EN 14889-1 “Fibre pentru beton. Partea 1: Fibre de otel. Definitii, specificatii si conformitate“ este o „specificatie de performanta“, in masura in care se impune producatorilor sa declare un dozaj de fibre pentru a atinge un nivel minim de performanta (rezistenta la incovoiere reziduala post-fisurare) intr-un beton de referinta. Acest lucru permite utilizatorului sa compare echitabil performantele asteptate pe tipuri de fibre diferite. Aceste informatii, impreuna cu descrierea fibrei, rezistenta la trac­tiune, modulul de elasticitate si modul in care dozajul minim influenteaza consistenta (lucrabilitatea) sunt cuprinse pe eticheta atasata la fiecare sac cu fibre din otel. Inginerii pot specifica apoi „conformitate cu SR EN 14889-1“ in documentatia de proiect, precum si eticheta CE folosita pentru a verifica faptul ca fibrele corect alese si dozajul cores­punzator sunt utilizate pentru aplicarea preconizata.

 

BIBLIOGRAFIE

[1] ICECON S.A., Agrement tehnic nr. 016-01/165-2008 “Fibre din otel pentru armarea betonului”;

[2] Ordinul nr. 2656 din 18 octombrie 2011 al M.D.R.T., privind aprobarea Listei cuprinzand indicativele de referinta ale standardelor romane care transpun standarde europene armonizate din domeniul produselor pentru constructii, Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 749/25.10.2011;

[3] SR EN 14889-1 “Fibre pentru beton. Partea 1: Fibre de otel. Definitii, specificatii si conformitate”.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 84 – august 2012, pag. 34

 

Autori:
dr. ing. Aurora CIOC,
dr. ing. Marian BADIU – ICECON S.A.,  BucurestiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/08/06/cerinte-din-standardul-european-armonizat-sr-en-14889-1-care-trebuie-indeplinite-de-fibrele-din-otel-pentru-armarea-betonului/

2 pings

  1. Ofelia CORBU a spus:

    [1] ICECON S.A., Agrement tehnic nr. 016-01/165-2008 “Fibre din otel pentru armarea otelului”;

    Fibre din otel pentru armarea betonului!!!

    1. Cezar Iacob a spus:

      Multumim! S-a facut modificarea.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.