«

»

Har si pasiune in proiectarea podurilor – Victor POPA

Share

Publicatia noastra a fost, este si va fi intotdeauna sensibila la tot ceea ce profesionistii din domeniul constructiilor au pus in opera, adevarate opere de arta, marturii ale gandirii si executiei unor obiective menite a dainui nemasurat de-a lungul timpului.

Un gen aparte de constructii de care Romania, prin structura naturii inconjuratoare, a avut si are nevoie, sunt podurile. Poduri care traverseaza ape, zone deluroase sau montane, cele care contribuie la sistematizarea si flui­dizarea circulatiei rutiere si feroviare etc.

Exemplele sunt numeroase si dumneavoastra v-ati intalnit cu ele ori de cate ori activitatea profesionala va cere acest lucru sau, de ce nu, atunci cand dispuneti de posibilitati de relaxare, concedii, vacante sau strabaterea unor trasee turistice. Daca ati fost si prin strainatate aveti posibilitatea, prin comparatie, sa vedeti unde ne situam noi din acest punct de vedere.

Inserand spusele de mai inainte vrem sa mentionam, pe scurt, ca unul dintre romanii care a iesit in evidenta si pentru lucrarile de poduri este contemporan cu noi si raspunde la numele de dr. ing. Victor Popa, inginer de valoare caruia Academia de Stiinte Tehnice din Romania i-a asigurat publicarea lucrarii „Har Si pasiune in proiectarea podurilor” (Ed. AGIR – 2012).

Cartea reprezinta o adevarata „colectie“ de ganduri, concepte si episoade dintr-o viata dedicata cu pasiune „lucrarilor de arta“ amplasate pe drumurile Romaniei.

 

Pe scurt despre autor

Domnul dr. ing. Victor POPA s-a nascut in com. Crampoia, jud. Olt, pe 22 iunie 1942.

A absolvit Facultatea Cai Ferate, Drumuri si Poduri – Bucuresti in 1966, iar in 1999 a obtinut titlul de doctor in ramura de stiinte tehnice.

Este membru al asociatiilor profesionale: Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) – membru cores­pondent, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), Asociatia Profesionala de Drumuri si Poduri (APDP), Asociatia Inginerilor de Constructii Civile din Romania (AICR), Comisia Nationala Comportarea „in situ“ a Constructiilor (CNCisC) – presedinte, Comisia Nationala „Drumul si mediul“, Societatea Stiintifica „Teiu Botez“ din Iasi – membru fondator, World Road Association (AIPCR), International Association for Bridges and Structure Engineerig (IABSE), International Association for Bridge Management and Safety (IABMAS) – membru fondator.

In plus are atestari ca verificator  de  calitate  atestat M.L.P.A.T. pentru  proiecte  de poduri (verificare a peste 110 proiecte de poduri), expert tehnic atestat M.L.P.A.T. pentru poduri (expertizare a peste 80 poduri), Certificat de Recunoastere Internationala acordat de Asociatia Internationala a Profesionistilor: „Who’s Who“ – Gibraltar Publishing Inc.

Din 2005 a devenit membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

Este autorul a 3 patente de inventie si 13 certificate de inovatie, colaborator la elaborarea normelor tehnice, standardelor si a pre­scriptiilor de proiectare:

• „Indrumator tehnic departamental pentru proiec­tarea struc­turala a podurilor de sosea“ – prima editie, 1974 – M.T.Tc.;

• Standardul roman STAS 10111/2-77 – „Poduri de cale ferata si sosea.  Suprastructuri de beton, beton armat si beton precomprimat. Prescriptii de proiectare“ – prima editie, 1977 I.R.S.;

Colaborator ca asistent si profesor asociat la catedrele de „Beton“ si „Poduri“  ale Facultatii de  Construc­tii Cai Ferate, Drumuri si Poduri din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti in perioada 1975-1989;

Conducator proiecte de diploma la Facultatea Constructii Feroviare, Drumuri si Poduri;

Membru in Comitetul Tehnic de specialitate CTS-13 – Poduri si Constructii Subterane din cadrul M.T.C.T. pentru aprobarea normativelor elabo­rate in cadrul ministerului;

Membru in Comitetul Tehnic D3 Poduri din cadrul World Road Association (PIARC) – leader de grup;

Membru in Comisia CNCisC de atestare a expertilor in domeniul Comportarii „in situ“ a Constructiilor;

Membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

A primit peste 20 de diplome si medalii, cele mai importante fiind: Brevetul prezidential si Medalia pentru contributia la realizarea Canalului Dunare – Marea Neagra.

A publicat peste 100 de lucrari tehnico-stiintifice in reviste de specialitate: („Constructii“; „Drumuri & Poduri“, „Revista Constructiilor“ etc.) sau la conferinte, congrese si simpozioane tehnico-stiintifice nationale sau internationale.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 84 – august 2012, pag. 36

 

Autor:
Ciprian Enache



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/08/06/har-si-pasiune-in-proiectarea-podurilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.