S-a nascut la 14 ianuarie 1933 in comuna Panatu, judetul Buzau.
Dupa absolvirea liceului, a urmat Facultatea de Constructii Civile si Industriale din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1956.
Si-a inceput activitatea la Institutul de Studii si Proiectari din Bucuresti, realizand:
• proiecte in ingineria structurilor de constructii civile si industriale, in special pentru lucrari de investitii (peste 90 de lucrari in tara), dintre care: ansambluri de locuinte la Hunedoara, Petrosani, Onesti, Tulcea, Slatina; complexe hoteliere la Mamaia (Parc, Perla, Lido), Eforie Sud (Casa sindicatelor, Onesti (Trotus), Piatra Neamt (Ceahlaul), Iasi (Unirea), Lacul Rosu; Teatrul National din Craiova; case de cultura, cluburi si cinematografe la Hunedoara, Fagaras, Iasi, Galati, Mangalia; spitale, complexe sanatoriale si de recuperare la Hunedoara, Onesti, Victoria, Caciulata, Olanesti, Baile Herculane; complexe comerciale si de alimentare publica la Onesti, Hunedoara, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud; depozit frigorific in portul Constanta; monumentul de la barajul Vidraru etc.;
• studii si elaborare de reglementari tehnice si de proiecte-tip: utilizarea prefabricarii la realizarea structurilor pentru cladiri civile; conformarea si calculul la actiuni seismice al structurilor pentru cladiri civile; normative pentru proiectarea structurilor la cladiri etajate realizate cu diferite tehnologii industrializate de executie; proiecte-tip pentru unitati sanitare in mediu urban.
Din anul 1971, a functionat in invatamantul superior la Institutul de Constructii Bucuresti, devenind conferentiar (1971 – 1990); profesor (1990 -2003), fiind si sef al Catedrei de constructii civile (1973 – 1985 si 1990 – 1996) coordonand proiecte de an si de diploma si elaborand materiale didactice in domeniul ingineriei cladirilor civile.
Din anul 2003, este profesor consultant si conducator de doctorat in domeniul Ingineriei civile (specialitatea Constructii civile).
Activitatea de studii, cercetare, proiectare, verificare tehnica, expertizare si consultanta in ingineria cladirilor civile a continuat-o si dupa anul 1990 in calitate de consultant la SC ORION EXPERT PROIECT CONSTRUCTII, unde a elaborat: studii si cercetari (sisteme structurale pentru cladiri situate in zone seismice, prefabricarea si precomprimarea in constructia cladirilor de locuit, conceptia si proiectarea functionala-structurala a cladirilor pentru parcaje auto si pentru cladiri din invatamantul preuniversitar); proiecte (Banca Industriala a Libiei – Tripoli, Spitalul de Psihiatrie – Cula, Sala de sport A.S.E. – Bucuresti, Fabrica de Munitie pentru Vanatoare si Sport – Chiajna; imobile pentru locuinte si birouri – Bucuresti); expertize tehnice si verificare de proiecte (Muzeul de Istorie a Orasului Bucuresti, hotelurile Athénée Palace Hilton si Ambasador – Bucuresti, sediul central al Bancii Mindbank – Bucuresti, Palatul de Justitie – Bucuresti; Tribunalul Judetean – Prahova).
Este expert tehnic si verificator de proiecte atestat MLPAT (1992) si membru in Comisia MLPAT de atestare a verificatorilor de proiecte si in Comisia MTCT privind cresterea gradului de asigurare la actiuni seismice a constructiilor.
Prof. Florin Dabija a desfasurat si o intensa activitate de cooperare internationala ca: reprezentant national in Grupul de lucru nr. 3 al Proiectului UNDP-UNIDO „Building Construction under Seismic Conditions in the Balkan Region“, inclusiv elaborarea unui manual-monografie la cladirile din zidarie; participant la Proiectul „Continuing Education and Technology Transfer in Civil Engineering“ din Programul TEMPUS; participant la Proiectul „European Civil Engineering Education and Training“ din Programul SOCRATES/ERASMLJS, inclusiv participarea la editarea materialelor Conferintei internationale EUCET-ECCE, 2001.
Prof. Florin Dabija este doctor inginer pe baza tezei „Contributii la rezolvarea eficienta a structurilor pentru cladiri de locuit cu multe niveluri situate in zone seismice“ (1987).
Este membru (Fellow and Chartered Structural Engineer) al Institution of Structural Engineers, Marea Britanie.
O alta activitate a sa este cea din domeniul publicatiilor. De retinut ca a publicat 15 manuale universitare, indrumatoare de proiectare, carti si monografii (autor sau coautor) din domeniul cladirilor civile, dintre care: Structuri de rezistenta la cladiri civile; Constructii civile; Design and Construction of Stone and Brick-Masonry Buildings; Locuinta contemporana; Aplicatii ale ingineriei seismice; Buildings (2 vol.); Building Design (2 vol). De asemenea, a publicat peste 50 de studii in diferite reviste si a prezentat comunicari la manifestari tehnico-stiintifice.
Iubit de colegi si apreciat de studenti, prof. Florin Dabija a fost un cadru didactic de exceptie, cu rezultate tehnico-stiintifice care ii onoreaza numele. Serios in munca, obiectiv, onest, dornic de a-si ajuta semenii, iata calitati care completeaza personalitatea unui profesor universitar destoinic, apreciat nu numai in tara dar si in strainatate.
Aceasta este cartea de vizita a prof. Florin Dabija care, prin realizarile sale, se inscrie cu o pagina frumoasa in randul celor mai de seama personalitati ale stiintei si tehnicii romanesti in constructii.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 84 – august 2012, pag. 26
(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii, autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns