«

»

A XII-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii – Iasi, 20-22 septembrie 2012

Share

Se spune pe drept cuvant ca temelia, adica fundatia, sta la baza oricarui tip de constructie fie ea civila, industriala, comerciala, culturala sau sportiva. Un lucru pe deplin verificat mai cu seama atunci cand un asemenea edificiu este supus intemperiilor naturii sau, cu deosebire, incercarilor datorate seismelor. Specialistii (arhitecti, proiectanti, constructori si producatori de materiale si utilaje pentru constructii) cauta sa puna in valoare noi si noi solutii pentru a se realiza constructii rezistente, functionale si eficiente. Asemenea exigente fac si obiectul celei de a XII-a Conferinte Nationale de Geotehnica si Fundatii, exigente la care se refera mai jos dl prof. dr. ing. Nicolae Botu, director general al SC Proexrom SRL.

 

Ciprian Enache: Cat de important este faptul ca unei asemenea tematici i se acorda mereu aten­tie la nivel national?

Nicolae Botu: Imi pare rau dar va contrazic, chiar daca anul acesta inregistram a XII-a conferinta pe tema geotehnicii si fundatiilor. Pro­blema este ca acestei tematici si in primul rand geotehnicii nu i se mai acorda de cativa ani buni importanta cuvenita in proiectarea si executia lucrarilor de constructii de toate tipurile. Proiecte de multe milioane de euro se realizeaza fara studii geo­tehnice care sa respecte cerin­tele minime ale normativelor in vigoare. Complexe imobiliare, sute de kilometri de drumuri, poduri, viaducte, tuneluri, lucrari foarte costisitoare de consolidari de versanti, sunt proiectate fara a se executa foraje pentru prelevarea probelor de pamant, fara analize geotehnice in laboratoare acreditate, fara utilizarea unor programe de calcul adecvate. In aceste conditii, majoritatea unor asemenea lucrari sunt fie subevaluate, cel putin la nivelul infrastructurii (drept conse­cinta apar numeroase degradari in exploatare, chiar si in timpul executiei), fie supra­evaluate cu costuri de executie exagerate si inutile. Ca o consecinta, numarul societatilor serioase de pro­iectare in acest domeniu s-a redus foarte mult.

Conferinta Nationala de Geoteh­nica si Fundatii isi propune (pe langa prezentarea a peste 140 de lucrari stiintifice din domeniu, care vor fi publi­cate intr-un volum) si demararea unor discutii si actiuni care sa reglementeze modul in care trebuie sa se execute studiile, expertizele si pro­iectele geotehnice in Romania.

Conferinta, la care vor participa peste 200 specialisti din tara si din strainatate, este organizata de Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii – Filiala Iasi, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi – Facultatea de Constructii si Instalatii si de Academia Oamenilor de Stiinta din Romania – Filiala Iasi.

C.E.: Care vor fi sectiunile in care se vor prezenta si dezbate pro­blemele ce vizeaza cele doua mari capitole ale sectorului de constructii: geotehnica si fundatii?

N.B.: In timpul conferintei vor fi prezentate, in plen, 25 lucrari stiintifice, de un inalt nivel profesional, in cadrul a 5 sectiuni:

• Investigarea geotehnica a tere­nului de fundare;

• Fundarea constructiilor in con­di­tii dificile. Studii de caz;

• Calculul terenului de fundare si proiectarea geotehnica in viziunea Eurocode 7 si Eurocode 8;

• Terasamente, versanti si geoteh­nica mediului inconjurator;

• Tehnologii moderne pentru executia excavatiilor, fundatiilor si lucra­rilor de pamant.

Lucrarile se vor desfasura in Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Corpul A, Bulevardul Copou. Se vor organiza cu aceasta ocazie si doua expozitii – una interioara (in Sala „Pasilor Pierduti”) si alta exterioara (in spatele Universitatii Al. I. Cuza) – unde 15 firme din tara si din strainatate vor expune utilaje si aparatura de specialitate.

C.E.: Concluziile conferintei se vor concretiza si in programe care vor fi supuse atentiei forurilor decizionale, pentru a fi implementate in vederea obtinerii unor investitii durabile si func­tionale, chiar in situatia unor riscuri geotehnice?

N.B.: Acest lucru este absolut obligatoriu, daca vrem sa mai existam. Si sta in puterea noastra sa o facem. De aceea, vom invita la conferinta factori de decizie din ministerele de resort si din administratie.

In primul rand, va trebui sa modi­ficam si sa completam normativele in vigoare in asa fel incat lucrarile de proiectare si executie sa beneficieze de studii si expertize geotehnice corecte, pentru fiecare tip de constructie. In al doilea rand, va trebui sa stabilim foarte clar modul in care vom transpune in practica aceste normative si cum va trebui sa inter­vina Societatea Romana de Geo­tehnica si Fundatii atunci cand va constata ca se produc derapaje profesionale grave.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 4

 

Autor:
Ciprian EnacheDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/a-xii-a-conferinta-nationala-de-geotehnica-si-fundatii-iasi-20-22-septembrie-2012/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.