Probabil ca unii dintre Dvs. ati trecut printr-un proces de implementare si certificare a unui sistem de management, fie al calitatii, fie integrat, cum de altfel sper ca printre cititori se regasesc si dintre cei care aspira la un astfel de proiect…
In cele ce urmeaza ma voi adresa in special celor ce nu au parcurs acest proces, sperand insa ca informatiile furnizate in acest articol pot fi de folos si celor care opereaza sisteme de management certificate.
Organizatiile care decid sa faca acest pas au motivatii diverse, pana in prezent pe piata romaneasca in top fiind nevoia existentei unei certificari de sistem de management in vederea participarii la licitatii.
Nu vom acorda spatiu metodelor “rapide” de certificare, ci doar acelei metode alese in urma unei analize mature de management al riscului, cand balanta decizionala inclina din start spre REUSITA si BENEFICII. In acest caz si eforturile vor fi pe masura. Caci, daca decizia de certificare si angajamentul intr-un astfel de proiect vin de la top management, atunci tot aparatul operational va fi antrenat si efortul va deveni colectiv. Astfel de organizatii vor aloca foarte riguros resursele – atat financiare, cat si de timp – si vor fi in final in avantaj fata de metodele pomenite mai sus.
Motivatii diverse, metode diferite… Totusi, cateva aspecte trebuie privite cu mare atentie, pornind de la alegerea, in functie de nevoi, a unui consultant, instruirea initiala, construirea si implementarea sistemului, auditul intern si analiza de management, urmate de alegerea organismului de certificare si ulterior de imbunatatirea continua a sistemului de management.
Dintre toate acestea le vom detalia doar pe cele legate de alegerea organismului de certificare si, respectiv, de importanta certificarii de catre un organism acreditat.
Ar fi util ca alegerea organismului de certificare sa fie rezultatul unui proces sistematic de selectie, pe baza unor criterii clare, care sa nu se reduca doar la oferta financiara:
• acreditarile acestuia la nivel national sau international, cu influenta directa asupra gradului de recunoastere a organismului de certificare;
• portofoliul de clienti;
• competenta auditorilor proprii (este recomandat ca acestia sa fie instruiti in cadrul unor cursuri inregistrate IRCA – International Register of Certified Auditors);
• transparenta procesului de auditare si a costurilor implicate de acesta.
De ce neaparat organisme de certificare acreditate, in conditiile in care, la aceasta ora, in piata exista atat organisme de certificare acreditate cat si neacreditate?
Pentru ca, in contextul globalizarii pietelor, acreditarea contribuie la cresterea competitivitatii produselor si serviciilor. Acreditarea este atestarea de catre o terta parte, care reprezinta confirmarea oficiala a faptului ca un organism este competent sa efectueze sarcini specifice de evaluare a conformitatii.
Avantajele pentru organizatiile ce isi certifica sistemele de management cu organisme acreditate s-ar putea enumera ca fiind minim urmatoarele:
• Solida recunoastere si cresterea increderii clientilor sau a partilor interesate;
• Minimizarea riscurilor si evitarea evaluarilor multiple;
• Reducerea costurilor de recunoastere a produselor pe pietele externe si a cheltuielilor generale;
• Imbunatatirea continua a eficacitatii proceselor sistemului de management.
Beneficiind de recunoasterea a mai bine de 40 de organisme de acreditare nationale si internationale, Bureau Veritas Certification este un lider global ce va ofera o gama larga de servicii de audit si certificare in domeniile calitatii, mediului, sanatatii si securitatii ocupationale, responsabilitatii sociale si nu numai. Practic, pentru un numar vast de domenii, Bureau Veritas Certification este acreditat pentru a va evalua si a confirma oficial (prin acordarea unui certificat) faptul ca un sistem este conform cu un anumit standard sau cerinta pentru care este solicitata certificarea.
In plus, fata de avantajele enumerate mai sus, marca de certificare a Bureau Veritas este un alt element de credibilitate pentru partile interesate.
Intelegand provocarile pe care le traverseaza organizatiile in aceasta perioada, auditorii Bureau Veritas Certification isi propun sa realizeze audituri care sa se constituie in puternice instrumente de management si ale caror rezultate sa contribuie la imbunatatirea si continua optimizare a sistemelor de management certificate.
Contact:
Bureau Veritas Certification Romania
Str. Traian, nr. 2, Bl. F1, Sc. 3, Et. 7, Ap. 19, 030571
Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax: 004 021 318 38 00
E-mail: bucharest@ro.bureauveritas.com
http://www.bureauveritas.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 60
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns