«

»

GEOSOND: Executia micropilotilor prin tehnologia barelor autoforante

Share

Evolutia in ultimii ani din domeniul constructiilor, cat si dezvoltarea unor echipamente tehnologice specifice moderne au permis aparitia si dezvoltarea tehnologiilor noi de executie a micropilotilor. In prezent, micropilotii se folosesc la numeroase proiecte de consolidare a fundatiilor de drumuri si poduri precum si pentru imbunatatirea terenului suport la constructii noi sau constructii existente.

Tehnologia Ischebeck® Titan de realizare a micropilotilor injectati este aplicata in Romania de catre SC GEOSOND SA, incepand din anul 2006. Situatiile in care este eficienta folosirea acestei tehnologii sunt foarte diverse, fie ca este vorba de micropiloti propriu-zisi, fie de realizarea, in anumite situatii, de ancore si sisteme de ancorare.

 

Principiul metodei consta in forare directa in teren (pamanturi, roci) utilizand elementul portant/armatura, simultan cu  injectarea, prin canalul acesteia, a suspensiei de ciment. Elementul portant este alcatuit din bare profilate Ischebeck® Titan, cu canal interior de injectare. Barele sunt realizate din otel inalt aliat cu titan si au caracteristici fizico-mecanice superioare si rezistenta sporita la coroziune.

Tijele prezinta caracteristici superioare comparativ cu o bara plina la aceeasi suprafata a sectiunii transversale, avand  rezistenta la moment incovoietor mai mare si o frecare laterala ridicata. In medii puternic agresive se foloseste tipul de aliaj Titan Inox.

 

Injectarea micropilotilor se face in 2 etape: cea primara la presiuni de pana la 10-20 bari, iar injectarea secundara, dupa cca. 1-4 ore la presiuni cuprinse intre 20 si 60 bari.

 

Avantajele utilizarii micropilo­tilor injectati Ischebeck® Titan se pot enumera ca fiind:

• injectarea foarte buna a terenului

• controlul executiei bulbului

• rezistenta la compresiune si intin­dere mai mare cu cca. 50% in comparatie cu micropilotii clasici

• productivitate ridicata

• posibilitatea de a lucra in zone cu acces dificil sau spatii inguste

• protectia sporita la coroziune

 

Tehnologia nu necesita pre-forare sau tubare temporara. Utilajele pentru executie constau in instalatii de foraj speci­a­lizate insotite de unitati de pompare aferente – mala­xor si pompe de injectie – cu debit variabil si presiuni de lucru pana la maximum 90 bari.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 10

 

Autor:
ing. Petre UTA, ing. Valentin HIRSULESCU



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/geosond-executia-micropilotilor-prin-tehnologia-barelor-autoforante/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>