«

»

Personalitati romanesti in constructii – Dan Ilie CRETU

Share

S-a nascut la 30 octombrie 1940 in Bucuresti.

Dupa absolvirea liceului Ion Neculce, a urmat cursurile Facul­tatii de Cai Ferate, Drumuri si Poduri, Sectia Drumuri si Poduri – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1971.

Activitatea didactica a inceput-o, in acelasi an, la Institutul de Constructii Bucuresti, la Catedra de rezistenta materialelor, ca asistent stagiar. Amintim ca, intre anii 1971-1972, timp de 6 luni, a efectuat un stagiu de proiectare la Institutul de Proiectari Auto Navale si Aeriene; intre anii 1974-1979, a fost asistent; 1979-1990 sef de lucrari; 1990-2004, conferentiar, iar din anul 2004 pana in prezent, profesor.

In afara de seminarii, a predat urmatoarele cursuri: Metoda elementului si metoda elementului de margine; Rezistenta materialelor; Teoria elasticitatii, Teoria placilor si Elemente de teoria plasticitatii; Metode de analiza a sistemelor cu comportare neliniara la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole si Complemente de analiza dinamica si inginerie seismica pentru lucrari de arta, la Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri.

In paralel cu activitatea didactica, prof. Dan Ilie Cretu a desfasurat si o insemnata activitate stiintifica orientata in directiile:

• Dezvoltarea de programe de calcul in limbaj FORTRAN 77, bazate pe Metoda elementelor finite cu rezolvare in deplasari (SAPIV, SAPV, SAPLI, NONSAP, ADINA, DRAIN2D, DRAIN3D, SHAKE91);

• Rezolvarea de programe de calcul specializate pentru: grinzi pe mediu elastic (Winkler); verificari si dimensionari de elemente alcatuite din zidarie, beton armat sau metal in conformitate cu normele romanesti;

• Perfectionarea metodelor de ana­liza si proiectare a structurilor de rezistenta din domeniul transporturilor si constructiilor civile si industriale: analiza statica si dinamica la actiuni seismice pentru diferite tipuri de poduri si constructii civile din beton si metal; calculul la stabilitate al structurilor din bare; utilizarea Metodei elementului finit in determinarea starilor de tensiune si de deformatie, pentru structuri speciale in domeniul podurilor prin tehnica substructurarii multinivel; deter­minarea raspunsului postelastic la actiuni seismice al structurior civile metalice sau din beton armat, utilizand metode de analiza numerica automate prin Metoda elemnetului finit cu formulare in deplasari.

Mentionam si cercetarea stiintifica pe modele in situ si numerice precum: calculul tablierului metalic al podului de la Agigea peste canalul navigabil Dunare – Marea Negra, pentru incercarea la darea in exploatare; calculul tablierului metalic al podului de la Medgidia la actiunea vantului in vede­rea eliminarii contravantuirii superioare a arcelor metalice; calculul tablierului metalic al podului de sosea si cale ferata peste Dunare la Cernavoda; studiul comportarii sub actiu­nea convoaielor de exploatare a tablierului metalic al podului de la Giurgeni-Vadul Oii; studiul comportarii grinzii metalice ajurate in conlucrare cu placa din beton armat din alcatuirea planseelor Palatului Parlamentului etc.

De asemenea, a participat la ela­borarea de programe nationale si internationale: TEMPUS Project, CME Implementing of Structural Eurocodes in Romanian Civil Engineering Standards; Grant CNCSIS, Program de dezvoltare a disciplinelor de studii apro­fundate „Inginerie structurala si metode avansate de calcul“ si a disciplinelor de doctorat „Siguranta structurilor si inginerie seismica“ si „Constructii din beton armat“; Dispozitive mecanice adaptabile – ACED cu rigiditate si amortizare controlata, pentru protectia antiseismica a constructiilor. Metode, modele si programe de calcul. Studii de caz, program RELANSIN-IMM; Program major de cercetare – Siguranta la cutremur a constructiilor din Romania din zonele cu miscari seismice puternice.

Mentionam si activitatea de proiec­tare a prof. Dan Ilie Cretu care consta in: proiectul lansarii tablierului metalic peste ecluza canalului Dunare-Marea Neagra; solutiile de realizare a pasajului superior pentru traversarea liniilor de cale ferata – Podul Grant; solutii tehnologice pentru executia antenei de televiziune Bucuresti; solutia pentru traversarea raului Tarnava Mica la Micasasa (tablier metalic in solutie mixta); hotelul Mara, Sinaia; sediul BMW si MIDOCAR Bucuresti; sediul GIP CONPET, Ploiesti; parchetele din Bucuresti si Calarasi; palatul de justitie Ploiesti, Plaza si SCANIA, Bucuresti; cupole cu deschideri 30 – 50 m pentru pietele Delfinului, Unirea, Lujerului, Hala Traian, Piata Targoviste din Bucuresti; Mega Image din Constanta; moara Loulis Cernica si silozurile de cereale la aceeasi moara din Bucuresti; suporturi pentru antene (ROMPREST, ADI SAM Bucuresti) etc.

O alta preocupare a sa a fost si expertizarea unor constructii precum: Spitalul Grivita din Bucuresti; cosurile de fum cu inaltimi de 200 m de la Isalnita si Rovinari; turnurile de racire de la CET Bucuresti; cladirea CET Bucuresti; Platforma petrochimica Brazi etc.

Activitatea publicistica cuprinde peste 50 de articole si comunicari la diferite manifestari stiintifice din tara si strainatate. Amintim cartile tiparite: Teoria elasticitatii, Ed. Conspress, 2004; Metoda fasiilor finite (coautor), Ed. Conspress, 2004; Calculul structurilor in zone seismice (Design of Structure in Seismic Zones) Eurocode 8 – (coautor) – sectiunea 3 si 4 Preve­deri specifice pentru structuri metalice, Ed. Bridgeman Timisoara, 1997.

De asemenea, a colaborat la P100 /2003 (2006) Cod de proiectare seismica a constructiilor (coautor) – revizu­ire P 100 / 92, sectiunea 4 si 5, ane­xele B si C, 2004 si a publicat cursuri lito­grafiate la Istitutul de Constructii Bucuresti, referitor la Mecanica constructiilor si Rezistenta materialelor (coautor).

Titlul de doctor inginer l-a obtinut in anul 1988 prezentand teza: Contributii privind calculul podurilor curbe.

Amintim ca, in anul 1993, a urmat un curs de Analiza neliniara prin metoda elementului finit la München, iar in anul 1996, a efectuat o specia­lizare (2 saptamani) privind aplicarea Eurocode 8 in calculul constructiilor metalice civile cu contravantuiri excentrice, in Italia, la Departamentul de Analiza si Proiectare a Structurilor, Facultatea de Inginerie de la Universitatea din Napoli.

Prof. Dan Ilie Cretu a infiintat Laboratorul de calcul al Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole, pe care l-a condus intre anii 1985-2000.

Pentru contributiile la introducerea si dezvoltarea calculului automat in invatamantul superior de constructii, a fost distins cu titlul de sef de lucrari evidentiat (1987).

Precizam activitatea ca membru in Comisia de examinare pentru atribu­irea calitatii de verificator si expert MDLPL – specializarea constructii me­talice si beton armat; membru in Subcomitetul pentru revizuirea Codului de proiectare seismica din Proiectul de prevedere si Management al Dezastrelor; verificator proiecte atestat MTCP A1 si A2; expert atestat MTCT A1 si A2; expert ARACIS; presedintele comisiei 5, Bucuresti pentru acordarea calitatii de responsabil cu executia lucrarilor de constructii, MDPL.

De asemenea, este membru al unor asociatii profesionale: International Association of Bridge and Structural Engineering (din anul 1991); Societatea de Inginerie Asistata de Calculator Bucuresti (membru fon­dator, din anul 1990); Asociatia Romana de Inginerie seismica (din anul 2005) etc.

In invatamant, prof. Dan Ilie Cretu a avut si functii de conducere: secretar stiintific al Consiliului profesoral al Facultatii de Constructii Civile, Industriale si Agricole (1990-1992); prodecan la aceeasi facultate (1992-1996); sef al Catedrei de rezistenta materialelor (1996 – prezent).

Pentru realizarile sale, i s-au acordat diferite diplome si medalii.

… O activitate in domeniul invatamului, al cercetarii stiintifice si al pro­iectarii in constructii de reala valoare.

Cu capacitate de a sesiza esen­tialul in profesie, de analiza si sinteza, onest, perseverent, corect, modest in relatiile interumane, doritor de bine…

Acesta este prof. Dan Ilie Cretu, care s-a inscris, inca de pe acum, in randul personalitatilor de seama ale stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 42

 

(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii“, autor Hristache Popescu)



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/personalitati-romanesti-in-constructii-dan-ilie-cretu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.