«

»

PROEXROM: Executie drenaj de adancime si lucrari de sustinere

Share

Pentru inlaturarea efectelor cauzate de prezenta apei si prevenirea declansarii altor fenomene negative, pe amplasamentul pe care este construita Cetatea de Scaun a Sucevei s-au proiectat lucrari de drenare a apei cu Drenuri Electropneumatice®.

DRENAJ DE ADANCIME CU DRENURI ELECTROPNEUMATICE®

Drenajele de adancime in terenurile cu permeabilitate scazuta (K<10-5 m/s) sunt si astazi foarte dificil de realizat la adancimi mai mari de 10 metri. Drenurile electropneuma­tice reprezinta o tehnologie inovatoare pentru drenajele de adancime.

Reteaua executata este compusa din 63 de drenuri electropneumatice dispuse in santul de garda al cetatii din 4 in 4 metri, pe o lungime de 255 m.

Executia lucrarii de drenaj de adancime cuprinde mai multe etape prezentate mai jos.

Dupa predarea amplasamentului si trasarea lucra­rilor, s-a forat pentru fiecare pichet la adancimea de 20,0 m, cu distanta intre foraje de 4,00 m. Forajul cu Ø300 mm a fost echipat cu un tub crepinat Ø125 mm cu fante de 1 mm, incepand de la 50 cm sub radierul caminului de vizitare.

Intre tub si peretele forajului s-a introdus pietris sort 3÷7 mm, apoi s-a executat „air lift” in gaura de foraj, in vede­rea eliminarii oricarui tip de material acumulat in urma forarii.

Urmatoarea etapa de executie a fost realizarea sapaturilor pentru montarea caminelor de vizitare din PVC, prevazute cu tub de serviciu Ø250 mm.

Fiecare dren este echipat cu pompa electropneuma­tica, instalata la nivelul hidrostatic coborat, senzor, cablu electric legat la panoul de control, tub cu aer comprimat si tuburi de transport al apei colectate.

In vecinatatea retelei a fost realizata camera compresorului, ce adaposteste tabloul electric, compresoarele, rezervoarele de aer si panoul de control care opereaza pompele electropneumatice din fiecare foraj.

Retele de evacuare a apelor drenate sunt compuse din conducte de evacuare, camine de vizitare intermediare sau de rupere de panta.

Acest sistem de drenaj  este intretinut si verificat prin vizite, cel putin o data pe an, functie de calitatea apei.

In camera compresorului a fost instalat un sistem de monitorizare, ce stocheaza datele referitoare la reteaua de drenuri  pusa in functiune.

LUCRARI DE SUSTINERE CU ANCORAJE TIP CHANCE® SI MINIPILOTI INJECTATI

Lucrarile de sustinere au fost executate pentru asigurarea stabilitatii peretilor verticali ai unei excavatii adanci, in vederea realizarii unui canal din beton.

Pentru executia lucrarilor a fost necesara realizarea unui drum tehnologic si amenajarea amplasamentului, ce include sapatura pana la cota de instalare si realiza­rea unei platforme pentru utilajul de instalat.

Minipilotii forati injectati au fost dispusi tangent, pe un singur rand, avand lungimea totala de 9,00 m si diametrul de Ø300 mm.

Armarea minipilotilor forati s-a realizat cu carcase de armatura formate din 6 bare longitudinale Ø20 mm de tip PC52, inele de rigidizare Ø10 OB37 si freta continua Ø8/100  OB37.

Acestia au fost ancorati cu ancore elicoidale de retentie dispuse pe doua randuri, inclinate cu 150 fata de orizontala. Ancorele au fost conectate de structura de sustinere din minipiloti injectati cu ajutorul unui profil UNP 160, cu lungimea egala cu 10,50 m.

Ancorele elicoidale Chance® tip SS150 si SS50 sunt ancore metalice, instalate in teren prin intermediul unui utilaj cu brat mobil cu cap hidraulic. Acestea au fost dispuse la distante variabile atat pe orizontala, cat si pe verticala, avand o inclinatie de 150 fata de orizontala.

Dupa instalarea ancorelor, pe peretele tintuit, s-a intins pe toata suprafata un material geotextil cu rol de separare, apoi s-a armat cu plasa sudata din STNB Ø8, 100 mm x 100 mm, suprapusa 20 cm in zona de imbinare.

Fata peretelui s-a torcretat cu un strat de mortar in grosime de 5 cm, procesul realizandu-se in doua straturi.

Executia lucrarilor s-a realizat in perioada mai – iunie 2012 (30 zile lucratoare) si a cuprins un numar de 30 de minipiloti injectati, 194 de ancore elicoidale tip Chance® si o suprafata de 760 m2 torcretata.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 6

Autori:
ing. Dan Carastoian,  ing. Razvan Chirila, ing. Daniela Grigore – SC PROEXROM SRL Iasi
prof. dr. ing. Nicolae Botu – Facultatea de Constructii si Instalatii Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/proexrom-executie-drenaj-de-adancime-si-lucrari-de-sustinere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.