«

»

ZUBLIN: Metode de imbunatatire a terenului de fundare

Share

Compania Züblin Romania, specializata in executia diverselor lucrari in domeniul ground-engineering, pereti mulati, incinte din palplanse sau sprijiniri berlineze, piloti sau minipiloti, ancore sau injectii si nu in ultimul rand, lucrari de imbunatatire a terenului de fundare, detine utilaje specializate pentru executia acestui specific de lucrari, precum si specialisti cu experienta in acest domeniu. Avand in vedere amploarea lucrarilor de imbunatatire a terenurilor de fundare, Züblin Romania foloseste tehnologiile existente dar a dezvoltat si propria solutie si tehnologie de imbunatatire a terenului pe baza experientei indelungate si activitatii pe piata din Romania.

 

 

Imbunatatirea terenurilor slabe de fundare cu coloane vibropresate

Cresterea portantei terenului de fundare cu coloane vibropresate de diametru cuprins intre 200 mm si 600 mm si lungimi maxime de 12,00 m (lungimea optima este de 8,00 m) se realizeaza atat prin efectul de indesare laterala a materialului local, ca urmare a infigerii prin vibrare a tubului inchis la partea inferioara, cat si prin aportul de material de adaos realizat la introducerea de piatra sparta sau balast in interiorul tubului metalic si indesat prin vibrare, concomitent cu extragerea tubului metalic. Procedeul nu se preteaza a se realiza in terenuri sensibile la umezire din cauza formarii unor coloane verticale drenante din materiale permisibile la curgerea sau colectarea apei. Varianta pentru astfel de terenuri este inlocuirea materialului granular cu un balast stabilizat sau beton slab.

 

 

Imbunatatirea terenurilor cu coloane de indesare cu snec continuu

Imbunatatirea terenului cu coloane de indesare cu snec continuu se realizeaza prin introducerea unui snec de diametru Ø300 mm si lungimea de maxim 12,00 m prin rotire inversa asfel ca nu are loc o evacuare a materialului local, urmata apoi de introducerea de material de adaos si compactarea acestuia prin mentinerea pe pozitie a snecului si rotirea acestuia pana la introducerea volumului de material proiectat sau pana la refuz. Materialul de adaos poate fi material local sau un amestec de var-ciment-nisip, sau chiar materiale rezultate in urma diverselor procese metalurgice, de exemplu lidonit – deseu de la otelarie. In cazul amestecului var-ciment-nisip, hidratarea materialului se va face in timp prin absorbtia umiditatii materialului local, reducandu-se in acest fel surplusul de apa.

 

 

Compactarea dinamica realizata cu maiul foarte greu

Consolidarea terenului prin compactare dinamica este realizata prin ridicarea maiului de aproximativ 15 tone si cu un diametru de 2,4 m la inaltimea cotei din proiect, respectiv Hmax = 20,0 m si lasarea in cadere libera a acestuia pana la impactul cu solul. Operatia se repeta prin aplicarea a max. 5-10 lovituri pe aceeasi amprenta, dupa care se trece la un alt punct. Punctele de aplicare a loviturilor prin caderea libera a maiului greu formeaza o retea rectangulara, cu distanta interax intre 5,0 m si 10,0 m. In functie de rezultatul dorit, loviturile se pot aplica in doua faze, prin suprapunerea a doua retele intercalate de lovituri. Rezultatul este o compactare in profunzime a terenului ajungand la aproape 10 m adancime, in functie de natura terenului existent.

 

Imbunatatirea terenurilor cu coloane var-ciment

Pentru reducerea costurilor provenite din necesitatea de imbunatatire a terenului de fundare – cazul pamanturilor plastice, umede – rezultate foarte bune au fost obtinute prin executia minipilotilor din var-nisip cu sau fara ciment. Minipilotii se realizeaza prin introducere, prin vibrare, a unei lance cu diametrul de 200 mm si lungimi de maxim 5-6 m urmata de introducerea amestecului uscat de var nehidratat (5%) – ciment (20%) – nisip (75%) si compactarea acestuia. Utilizarea varului nehidratat, depozitat intr-un buncar special amenajat, este aleasa in functie de rezultatele dorite si de caracteristicile geotehnice ale terenului. Coloanele se executa intr-o retea rectangulara, cu distante interax intre 1,5 m si 2,5 m.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 85 – septembrie 2012, pag. 18



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/09/11/zublin-metode-de-imbunatatire-a-terenului-de-fundare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.