Antreprenor: AEDIFICIA CARPATI SA Bucuresti
Beneficiar: Banca Nationala a Romaniei
Proiectant general: Carpati Proiect SRL – sef proiect arh. Gabriel Tureanu
Proiectant structura: Theodor Stoian
Subantreprenori: Termotest Impex SRL – echipamente racire, ventiloconvectori / Romtest Electronic SRL – instalatii curenti slabi / Schindler Romania – ascensoare / Owo Design – mobilier / F.D. Stil SRL – corpuri de iluminat ornamentale / Lucas Art – reconditionare pictura
Palatul Bancii Nationale a Romaniei este o constructie emblematica a Bucurestiului, monument de arhitectura construit la sfarsitul anilor 1890, dupa un proiect care poarta semnatura arhitectilor Albert Galleron, Bernard Cassien si Nicolae Cerchez.
Cladirea se distinge prin armonia proportiilor, echilibrul volumelor si o bogatie ornamentala specifica arhitecturii edificiilor publice ale epocii.
Incepand cu anul 2005, s-au realizat ample lucrari de consolidare, restaurare si refunctionalizare a tuturor spatiilor, pe o suprafata desfasurata de 19.000 mp.
Lucrarile de consolidare au tinut cont de masurile de crestere a sigurantei structurii, prin cresterea gradului de rezistenta la solicitari cu degradare ciclica, solutia adoptata fiind constructia unor diafragme din beton armat, in curtile interioare, pe o fundatie consolidata cu piloti forati. Astfel au fost protejate atat fatadele ornamentate, cat si spatiile interioare bogat decorate.
Dupa finalizarea lucrarilor de consolidare si reabilitare arhitecturala, s-a trecut la restaurarea componentelor artistice interioare, prin completarea elementelor lipsa sau a celor degradate, precum si la revitalizarea celor existente; refacerea acestora s-a facut prin raportarea la elementele originale.
Pentru restaurarea fatadelor degradate din piatra naturala si similipiatra, s-a realizat un studiu pentru a se stabili exact etapele si metodologia de interventie, apoi s-a trecut la lucrarea propriu-zisa.
Desprafuirea, tratamentul chimic al suprafetelor din piatra, indepartarea petelor, plombele cu mortar de restaurare, retusul cromatic si tratamentul de hidrofugare au fost cateva din operatiunile de lucru care au stat la baza lucrarilor de conservare a fatadelor.
Instalatiile termice si de ventilatie-climatizare au fost total inlocuite, la fel si instalatiile electrice, sanitare, de stingere a incendiilor si supraveghere.
Toate instalatiile au fost refacute, astfel incat sa raspunda cerintelor unei cladiri de o asemenea importanta, in concordanta cu nivelul de eficienta si echipare al momentului.
Toate lucrarile au fost etapizate, astfel incat sa nu se intrerupa activitatea in Palatul Bancii si sa nu se produca noi degradari.
Angajarea cu profesionalism a Aedificia Carpati SA in aceste ample lucrari de consolidare, restaurare si refunctionalizare, a redat Bucurestiului o cladire-monument, care raspunde cerintelor secolului XXI privind functionarea unei institutii bancare nationale, de nivel european.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 86 – octombrie 2012, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns