Antreprenor: AEDIFICIA CARPATI SA Bucuresti
Beneficiar: Ministerul Culturii si Patrimoniului National
Proiectant general: Carpati Proiect SRL – Sef proiect complex arh. Eliodor Popa
Proiectant structuri aula: Profesional Construct SRL
Proiectant termoventilatii, incalzire: Air Control Systems
Biblioteca Nationala, obiectiv definitoriu pentru cultura Romaniei si edificiu marcant pentru orasul Bucuresti, raspunde unor dorinte si necesitati mai vechi, dar si exigentelor impuse de un astfel de concept, in acord cu realizari europene de prestigiu.
Cladirea se desfasoara pe doua nivele subterane si 9 nivele supraterane, utilitatile fiind asigurate de un corp tehnic subteran, aflat in imediata apropiere a constructiei principale.
Suprafata constructiei la sol – 15.270 mp; suprafata desfasurata totala – 120.000 mp.
Au fost realizate lucrari de consolidare a structurii de rezistenta, completarea structurii si readaptarea la noul proiect, in limitele tehnice permise pentru asigurarea cerintelor esentiale privind calitatea in constructii. S-au executat recompartimentari, remodelari si redistribuiri de spatii, in acord cu noua schema functionala a cladirii.
A fost ridicat luminatorul de peste ATRIUM (deschidere de 18 m x 42 m si inaltime la atic de 32,25 m) care polarizeaza functional si estetic intreaga compozitie.
Pentru Biblioteca s-au creat spatii caracteristice, structurate pe mai multe functiuni:
• 14 sali de lectura – 12.000 mp
• depozite de carte – 30.000 mp
• laboratoare specifice – 700 mp
• sali de conferinta si spatii multifunctionale – 16.600 mp
• spatii administrative – 9.000 mp
• spatii tehnice si circulatii – 11.000 mp
Corpul Aulei, de 400 de locuri, are o arhitectura simpla, cu perete cortina performant, dublu ventilat pentru protectia termica a spatiului interior, iar parasolarele din vitraj confera cladirii un aspect modern. Aula adaposteste atat spatii pentru Biblioteca, cat si pentru Ministerul Culturii.
Spatiul destinat salii de spectacole si conferinte, de la etajul 1 al Aulei, are capacitate de 372 locuri, fiind echipat cu cele mai performante sisteme audio-video necesare unor astfel de activitati.
Au fost refacute instalatiile, in acord cu normele si cu tehnologiile actuale, cladirea raspunzand tuturor cerintelor de siguranta, confort termic, protectie impotriva incendiilor, zgomot si igiena.
Amenajarile exterioare contin alei pietonale si carosabile, spatii verzi si parcare pentru 350 autovehicule.
S-a acordat o atentie deosebita imaginii exterioare a constructiei, precum si accesului principal (sistem de trepte din piatra naturala, rampe de acces, bazine si fantani), urmarindu-se crearea unei arhitecturi de secol XXI.
Prin amplele lucrari executate, utilizand tehnologii noi si cu performante ridicate, Aedificia Carpati SA a realizat un centru cultural functional, modern, interesant si atragator pentru public.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 86 – octombrie 2012, pag. 7
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns