«

»

Personalitati romanesti din constructii – Augustin POPAESCU

Share

S-a nascut la 18 aprilie 1938 in Bucuresti.

In 1960, a absolvit Faculta­tea de Constructii Civile si Industriale – Institutul de Constructii Bucuresti.

Activitatea inginereasca a inceput-o, in acelasi an, la Trustul de Constructii si Montaje Energetice, Grupul de Santiere Bucuresti.

Intre anii 1963 – 2001, a lucrat la Institutul de Cercetari in Constructii si Economia Construc­tiilor Bucuresti, ca cercetator stiintific la Laboratorul beton precomprimat (1964 – 1967), cercetator stiintific principal gr. III la Laboratorul beton armat si precomprimat (1967 – 1990), cercetator stiintific principal gr. I la acelasi laborator (1990 – 2001).

La INCERC a avut si functii de conducere: sef Laborator beton armat si precomprimat (1988 – 1991), director stiintific Departamentul Structuri (1991 – 2001), prese­dinte al Consiliului Stiintific INCERC (1996 – 2001).

In lunile martie – iunie 1982, a efectuat un stagiu de specializare UNDP – UNESCO, S.U.A., cu tema Structuri din beton armat si beton precomprimat in conditii seismice, la Universitatea Berkeley in Illinois, la Portland Cement Association si la Prestressed Concrete Institute in Chicago si la National Bureau of Standards in Washington.

In anul 1983, a devenit doctor inginer, sustinand teza: Probleme ale comportarii si calculul elementelor inco­voiate din beton precomprimat cu precomprimare partiala.

La INCERC, a abordat urmatoarele domenii de cercetare:

• studii teoretice, cercetari experimentale, incercari pentru elemente si structuri din beton precomprimat si armat, comportare, calcul, alcatuire, rezistenta, durabilitate, executie, expertize tehnice (studii si cercetari experimentale privind caracteristicile armaturilor pretensionate trefilate la rece; studii si cercetari experimentale privind comportarea si calculul elementelor din beton precomprimat la fisurare, la actiunea fortelor taietoare, la deformatii – sageti si contrasageti, efecte de durata, deformatii limita; studii teoretice si cercetari experimentale privind comportarea si calculul elementelor din beton precomprimat incovoiate, in domeniul plastic, la solicitari ciclice alternante de tip seismic etc.);

• tehnologii de precomprimare: aplicare, asistenta tehnica, control executie, tehnologii originale. Prefa­bricate din beton precomprimat: incercari, proiectare, executie, structuri din beton prefabricat (experimentarea procedeului si tehnologiei de precomprimare prin infasurare, utilizand masini tip ANM-5, U.R.S.S. si PROCEQ-BW, Elvetia) si aplicare la rezervoare si decantoare; experimentarea sistemului de precomprimare inlocuitor cu monotoroane cu protectie permanenta pentru silozuri hexagonale la fabrici de ulei si bere; experimentarea sistemului de precomprimare cu toroane de protectie permanenta si ancoraje flotante la cosul de fum de 80 m de la CET Govora; contributii la asimilarea armaturii de precomprimare pentru anvelope CNE pentru sarma de precomprimare ø7 mm; verificarea precomprimarii la podul peste Olt la Hoghiz – colaborare cu INCERTRANS etc.;

• reglementari tehnice si standarde pentru beton precomprimat si beton armat, organizarea si structurarea sistemului reglementarilor tehnice in constructii, eurocoduri structurale: STAS 10107/0-76 si STAS 10107/0-90. Constructii civile si industriale. Calculul elementelor din beton, beton armat si beton precomprimat, respectiv beton precomprimat; P103-78 si P103-82. Instruc­tiuni tehnice pentru proiec­tarea elementelor din beton precomprimat partial, folosind armaturi pretensionate si nepretensionate de rezistenta; CD 133/1980. Instructiuni tehnice departamentale pentru aplicarea procedeului de precomprimare / infasurare cu masina PROCEQ; STAS 6651/1-76 si STAS 6657/1-89. Elemente din beton armat si beton precomprimat. Conditii generale; NE 012-89. Cod de Practica pentru executia lucrarilor din beton, beton armat si beton precomprimat, Partea B. Betonul precomprimat; C 181-76 si C 181-88. Indrumator pentru metodologia de incercare a prototipurilor si seriei zero la elemente prefabricate, din punct de vedere al comportarii statice; C 244-93. Indru­mator privind inspectia si diagnosticarea privind durabilitatea structurilor din beton armat si beton precomprimat.

A proiectat grinzi din beton precomprimat, cu aplicare la complexe comerciale din Bucuresti si din tara: PRACTIKER, BRICOSTORE, CARREFOUR, AUCHAN (in colaborare cu ATELIER 3 SRL) , KAUFLAND (in colaborare cu PREFAB INVEST), INTEREX (in colaborare cu SOMACO SA).

Prof. Augustin Popaescu are 7 bre­vete de inventii (autor sau coautor):

• Metoda de incercare la rupere a toroanelor pentru beton precomprimat;

• Instalatie de incercare la relaxare a toroanelor pentru beton precomprimat;

• Imbinare demontabila pentru prefabricate din beton;

• Metoda de protectie anticoro­ziva a toroanelor nea­derente, pentru precomprimarea constructiilor si dispo­zitiv de gresare a acestora;

• Metoda de refacere a continuitatii zidariei portante cu fisuri si evitarea fisurarii ulterioare;

• Metoda de precomprimare sau consolidare a cosu­rilor de fum, cu inele pretensionate din toroane cu protectie permanenta;

• Procedeu de reparare a crapaturilor prin coasere cu bare de armatura.

Mentionam ca a fost delegat national la CEB si membru al Grupului de Lucru Evaluare, Mentenanta si Reparare al Comisiei 5 Durabilitate (1991 – 1998); reprezentant la FIP al Grupului Roman de Precomprimare (1979 – 1990) si al INCERC (1979 – 1998); membru in Consiliul Fede­ratiei Internationale a Betonului (din anul 1998); organizator al simpo­zioanelor FIP Precomprimare Partiala si Executia Lucrarilor – Bucuresti 1980 si editor al lucrarilor acestor simpozioane etc.

Activitatea in invatamant: cadru didactic asociat la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti la cursurile Beton armat (1992 – 1993), Prestressed Concrete la Departamentul Constructii – Engleza (1994 – 1996); la Universitatea Tehnologica Bucuresti, cursurile Beton armat si Constructii din beton armat; confe­rentiar la Universitatea Transilvania Brasov, cursurile Constructii din beton armat (din anul 2002) si seful Catedrei Constructii (din anul 2004); profesor la Universitatea Ovidius Constanta (din anul 2002), cursul Beton armat si beton precomprimat si conducator de doctorat (din anul 2005).

Activitatea publicistica. A publicat (autor sau coautor) peste 60 de articole in reviste de specialitate sau prezentate la manifestarile stiintifice din tara si strainatate. De asemenea, a publicat cartile: Indrumator pentru proiectarea si calculul constructiilor din beton, beton armat si beton precomprimat (coautor), Ed. Tehnica, 1978; Beton precomprimat (coautor), Ed. Academiei Romane, 1987; Betoane de inalta performanta (coautor), Ed. Tehnica, 1999; Modern Concrete in Design Codes for R.C. and P.C. Concrete Members – Introduction to ACI Code 318-89, Ed. Cermi Iasi, 2000; Strategies for Testing and Assessment on Concrete Structures (coautor), Bulletin CEB, nr. 243, 1998.

Precizam ca este expert tehnic si verificator de proiecte in domeniul constructii civile, industriale, agrozootehnice cu structura din beton, beton armat si zidarie. Iar din anul 2003, conduce firma SC POPAESCU & CO – Proiectare, expertize elemente structurale din beton precomprimat.

O activitate de cercetare stiintifica laborioasa timp de 38 de ani, cu rezultate si contributii notabile (studii teoretice, cercetari experimentale, tehnologii de precomprimare, reglementari tehnice si standarde, inovatii) care l-au confirmat printre specialistii de valoare din domeniul betonului precomprimat.

Apropiat de studenti, exigent fata de sine si de cola­boratori, riguros, cu capacitate de analiza si de sinteza, seriozitate in abordarea problemelor tehnice, adept al lucrului bine facut, novator, onest si atent in relatiile cu semenii. Acesta este prof. Augustin Popaescu, dascal si cercetator stiintific de exceptie (apreciat si in strainatate) – intrat, cu o pagina frumoasa, in randul celor mai de seama personalitati ale stiintei si tehnicii romanesti in constructii.

(Din volumul „Personalitati romanesti in constructii,

autor Hristache Popescu)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 86 – octombrie 2012, pag. 32Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/10/11/personalitati-romanesti-in-constructii-augustin-popaescu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.