«

»

ROCKDRILL: Geotermie la entalpie joasa

Share

Sondaje geologice

Penetrometru static

Rapiditatea de investigare si corecta determinare a rezistentei mecanice a pamantului sunt prero­gativele acestui echipament care are ca domeniu de aplicare terenurile pseudocoerente si nisipurile moi.

Metodologia de testare consta in infigerea in sol la o viteza constanta de 2 cm/sec, a unui varf cu trei etape (varf standard Begemann), parte integranta a unei baterii de prajini tubulare in bucati de 1,00 m fiecare, in interiorul carora se gasesc bare cilindrice din otel. La fiecare 20 cm de avansare se citesc, pe o pereche de manometre, date despre rezistenta la rupere a terenului (Rp. in kg/cm2), frictiunea laterala (RAL in kg/cm2) si despre rezistenta totala (Rt in kg).

 

Foraj cu carotaj continuu

Forajul se realizeaza printr-o sonda cu rotatie, prin intermediul unor carotiere simple  sau duble in functie de natura solului, cu un diametru cuprins intre 60 mm – 150 mm, astfel incat sa reduca la minim tulburarea straturilor traversate si sa permita prelevarea de esantioane reprezentative (carote). Peretii gaurii vor fi sustinuti, in functie de necesitati, de fluide de circulatie (apa, noroi), de tuburi de urmarire sau prin cimentarea gaurii; alegerea tipului de sustinere se face in functie de terenul traversat.

Foraj cu distrugere a nucleului

Acest foraj poate fi executat pentru traversarea formatiunilor care nu necesita o cunoastere exacta sau pentru a ajunge la adancimea necesara executiei de probe in situ; de asemenea, pentru instalarea de in­strumente geotehnice. In timpul fora­jului pot fi prelevate esantioane din resturile ce ies din gaura (cutting) prin care se poate face o identificare aproximativa a terenurilor traversate.

 

Micropiloti

Micropilotii permit rezolvarea unor probleme care pot aparea la reali­zarea fundatiilor, datorita posibilitatii de a utiliza echipamente de dimensiuni si marimi reduse si perturbarii minime a solului si a structurilor deja existente.

 

Tiranti

Tirantii sunt elemente structurale supuse la tractiune, potrivite pentru transmiterea sarcinilor in profunzime. Se compun dintr-o parte activa, ancorajul in sine si o parte pasiva, respectiv de transfer a solici­tarilor din capul de ancoraj de lucrare pe teren; pot fi injectati la joasa sau inalta presiune. In functie de durabi­litatea in timp se diferentiaza in tiranti temporari si tiranti permanenti.

 

Piloti forati – piloti Cfa

Piloti forati

Se realizeaza prin indepartarea terenului cu elice sau buket, in mod normal fara acoperire metalica sau acoperiri partiale ale gaurii (camasa) cu sau fara circulatie de noroi bentonitic sau polimeri. Diametrele de foraj variaza intre 400 mm si 1.500 mm si adancimi de pana la 40 m.

 

Piloti CFA

Se realizeaza utilizand o elice continua, sudata pe o prajina tubulara. Dupa atingerea adancimii dorite se toarna betonul, cu o pompa, prin intermediul prajinii tubulare, si ex­tragand progresiv prajina. Odata ce prajina a fost extrasa complet se introduce armatura. Diametrele de foraj variaza intre 400 mm si 1.000 mm si adancime de pana la 25 m.

Metode de foraj la instalarea

sondelor geotermice

• Foraj cu tricon sau trilame in gaura deschisa

Aceasta metoda se aplica in terenuri coezive de tip argile si namoluri, sprijinul peretilor gaurii fiind asigurat de circulatia noroaielor bentonitice.

• Foraj cu tricon sau trilame cu tuburi de urmarire

Aceasta metoda se aplica in terenuri necoezive. Tuburile de aco­perire se introduc pana la substrat, avand rolul de a mentine gaura deschisa in terenuri care altfel s-ar prabusi. Cand se ajunge la substrat, forajul continua doar cu tricon.

• Foraj cu ciocan fund cu sau fara tuburi protectoare

Ciocanul fund de gaura se utilizeaza in terenuri stancoase si functioneaza cu aer comprimat in unele cazuri aditivat cu spuma.

Protectia este necesara daca stratul stancos e precedat de teren necoeziv. In acest caz se protejeaza gaura pana la roca si se continua forajul doar cu ciocanul de fund de gaura.

Instalarea de sonde geotermice

verticale

Sondele geotermice verticale sunt tuburi din polietilena PE100 PN 16 cu o grosime ce variaza de la 2,9 mm la 3,7 mm, pentru diametre cuprinse intre 32 mm si 40 mm. Utilizarea celor doua diametre este aleasa in functie de adancimea sondelor,  pentru a compensa, in special, pierderile de materiale la circulatia fluidului glicolat. Sa spunem ca, pana la 120 mt, se utilizeaza sonde de 32 mm, in timp ce pentru adancimi mai mari sunt folosite sonde de 40 mm.

Grupurile de sonde sunt livrate, in general, in role separate: doua role duble pentru sonde si o rola simpla (diam. 16÷25 mm) formand tubul necesar pentru injectia amestecului de bentonita. Aceste grupuri sunt montate pe un dispozitiv motorizat care introduce sondele cu tubul de injectie in gaura executata. In timpul instalarii cele patru tuburi sunt separate prin intermediul unor distantiere speciale si tinute impreuna de legaturi tip Legrand.

Testare presiune sonde

Odata ce instalarea sondelor s-a terminat, vor fi necesare:

Umplerea cu apa a sondelor si punerea sub presiune (3-4 bari) pentru testul de etanseitate;

Dupa testul de etanseitate se procedeaza la injectarea apei din suprafata in sonde si se verifica daca iese aceeasi cantitate;

Cele patru tuburi care formeaza sonda vor fi marcate cu panglica colo­rata pentru a identifica turul si returul.

Scopul cimentarii cu amestec bentonitic este:

Punerea in contact a sondelor cu solul, pentru a optimiza schimbul termic cu solul;

Izolarea intre ele a eventualelor straturi acvifere intalnite in timpul forajului. Pentru a creste conduc­ti­bi­litatea termica pana la 2,00 W/mk a amestecului clasic de ciment / bentonita (valoare medie 0.81.0 W/mK) se pot folosi ames­tecuri preamba­late si aditivate cu nisip de siliciu care se gasesc in comert.

Din iunie 2012, Geo-Tecnica Edilpali srl este reprezentata in Romania de SC ROCK DRILL CONSULT SRL cu sediul in strada Ion Campineanu nr. 29C, Parter, sector 1, Bucuresti; Tel.: 021-313.00.47; 021-352.79.09; Mobil: 0746.064.445; Fax: 037-810.7780, unde va asteptam pentru orice informatii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 86 – octombrie 2012, pag. 22Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/10/11/rockdrill-geotermie-la-entalpie-joasa/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.