«

»

ARACO: Este timpul pentru un puternic impuls al lucrarilor de renovare

Share

Din toamna acestui an, blocurile de locuinte din municipiile-resedinta de judet vor putea beneficia de lucrari complexe de crestere a eficientei energetice cu ajutorul fondurilor europene.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a finalizat negocierile cu Comisia Europeana pentru finantarea, in cadrul actualului exercitiu bugetar, prin Programul Operational Regional, a activitatilor de crestere a eficientei energetice a blocurilor de locuit, iar Memorandumul in acest sens a fost aprobat in sedinta de Guvern din 11 iulie a.c.

Schema de finantare se va aplica blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse din municipiile-resedinta de judet (peste 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro).

Bugetul schemei de finantare este de 304 milioane euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), respectiv 154 mi­lioane euro rezultata din contributia nationala (co-finantare de la bugetul de stat, contributia autoritatilor publice locale si a asociatiilor de proprietari).

Beneficiarii vor trebui sa participe financiar la aceste lucrari printr-o co-finantare de 40%. Restul fondurilor necesare (60%) pentru fiecare lucrare vor fi asigurate din bani europeni nerambursabili de la FEDR si bugetul de stat. Ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse, dupa cum urmeaza:

• 30% contributia autoritatilor publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;

• 20% contributia autoritatilor publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;

• 10% contributia autoritatilor publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.

Toate aceste prevederi fac obiectul amendarii OUG 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocu­rilor de locuinte, document aflat in dezbatere publica.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 87 – noiembrie 2012, pag. 12Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/11/11/araco-este-timpul-pentru-un-puternic-impuls-al-lucrarilor-de-renovare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.