«

»

Amenajare hidroenergetica a raului Strei – CHE Plopi

Share

Antreprenor: HIDROCONSTRUCTIA SA – Sucursala Raul Mare Retezat
Beneficiar: HIDROELECTRICA SA – Sucursala Hidrocentrale Hateg
Proiectant general:  ISPH Bucuresti
 

Amenajarea hidroenergetica a cursului inferior al raului Strei este situata in zona vestica a judetului Hunedoara, intre localitatile Subce­tate si Simeria. Sectorul are o lungime de 32,5 km, cu o panta medie de 3,2%, realizand o diferenta de nivel de 105 m.

Centrala hidroelectrica Plopi este o centrala pe canal de derivatie, in umplutura progresiva, aductiunea fiind in continuarea canalului de fuga al centralei Sub­cetate.

Centrala este amplasata in frontul de retentie al camerei de incarcare mal drept, iar in aval, se racordeaza la canalul de fuga prin bazinul de linistire.

Caracteristici tehnice ale centralei:

• inaltime – 28,65 m;

• lungime centrala amonte-aval – 39,35 m;

• cadere bruta – 15 m;

• debit instalat – 100 mc/s;

• putere instalata – 12 MW;

• productie medie de energie – 27,42 GWh/an.

CHE Plopi este echipata cu doua turbine KAPLAN de tip KVB 6-15 cu ax vertical, camere spirale din beton si hidrogeneratoare HVS verticale, sincrone.

Apa ajunge la turbinele centralei printr-un canal de aductiune in lungime de 960 m, etansat cu pereu din beton, cu evacuator lateral cu prag de 12 m si lama deversanta de maxim 1 m.

In aval de centrala, apa iese in bazinul de linistire cu lungimea de 42 m, fiind preluata de canalul de fuga pe o distanta de 1.350 m si evacuata in raul Strei, peste un de­versor lateral situat la capatul aval al canalului de fuga.

La constructia centralei s-au aplicat tehnologiile clasice de betonare, iar prin utilizarea cofrajelor tip PERI au rezultat suprafete de beton plane, netede.

Arhitectura interioara si exterioara a fost gandita in contextul noilor tehnologii si materiale de constructii, cu sisteme eficiente de conservare a energiei, in scopul asigu­rarii conditiilor de lucru si a microclimatului pe toata perioada anului.

Prin executia la un nivel calitativ deosebit si punerea in functiune a CHE Plopi, profesionistii HIDROCONSTRUCTIA SA – Sucursala Raul Mare Retezat au realizat inca o lucrare complexa de amenajare hidroenergetica.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 87 – noiembrie 2012, pag. 16Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/11/11/constructii-pentru-romania-amenajare-hidroenergetica-a-raului-strei-che-plopi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.