«

»

O breasla care confirma!

Share

Am numit-o pe cea care se ocupa de domeniile geotehnicii si fundatiilor in Romania. Ca este asa ne-o arata si modul in care specialistii care o compun s-au prezentat la sfarsitul lunii septembrie a.c. la a 12-a Conferinta Nationala pentru Geotehnica si Fundatii.

Desi timpul scurs de la acest eveniment este scurt, o convorbire sumara cu presedintele executiv, prof. dr. ing. Nicolae Botu ne defineste ce caracterizeaza in prezent in constructii aceasta importanta faza denumita generic: geotehnica si fundatii.

 

Ciprian Enache: Cum apreciati desfasurarea lucrarilor Conferin­tei Nationale de Geotehnica si Fundatii care a avut loc recent la Iasi?

Nicolae Botu: In primul rand as vrea sa subliniez faptul ca la a XII-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii care s-a desfasurat in Aula Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, in perioada 20-22 septembrie 2012, au participat un numar record de actuali si sper eu, viitori specialisti in domeniu, atat in ceea ce priveste proiectarea cat si executia lucrarilor specifice. S-au prezentat in plen 30 de articole stiintifice, iar in cele 3 volume aparute cu acest prilej au fost publicate alte 136  lucrari. Totodata, in cadrul expozitiei interioare si exterioare au expus utilaje si aparatura de incercari geotehnice de laborator si in situ 16 societati din tara si strainatate.

Conferinta s-a remarcat nu numai prin cantitatea informatiilor transmise, cat si prin calitatea acestora. Au avut loc dezbateri constructive pe ma­r­ginea a numeroase probleme specifice activitatii noastre.

In concluzie, se poate spune in mod cert ca aceasta manifestare stiintifica a fost un succes din toate punctele de vedere.

C.E.: O asemenea conferinta are loc din 4 in 4 ani. Ce caracteri­zeaza ultimii 4 ani pe linia geo­tehnicii si fundatiilor in Romania?

N.B.: Pe de o parte, in ultimii ani se constata o diversificare a acti­vitatii practice, cauzate de aparitia mai multor societati de executie din strainatate care au castigat licitatii nationale. Ele au venit in Romania cu utilaje performante, mai greu accesibile din punct de vedere financiar pentru firmele noastre.

Pe de alta parte asistam la o degradare continua a calitatii pro­iectelor si a lucrarilor executate, deoa­rece lupta pentru un castig rapid s-a acutizat. Aceste firme straine trimit in Romania 2-3 reprezentanti mai mult sau mai putin com­petenti, care au ca scop repatrierea unui procent cat mai mare din valoarea lucra­rilor executate. In final, raman tot societatile romanesti sa faca, practic, toata munca, pe bani foarte putini. Si efec­tele se constata in calitatea slaba a acestor lucrari, fie ca ne referim la partea de proiec­tare, fie la executie.

C.E.: In ce masura pro­blemele geotehnicii si funda­tiilor intereseaza specialistii, societatile de profil si autoritatile din Romania in ansamblul reusitei unor constructii fiabile, functionale si eficiente?

N.B.: Exista, din pacate, o ruptura evidenta intre adevaratii specialisti in geotehnica (din pacate pe cale de disparitie) si o mare parte dintre societatile de profil, ca sa nu mai vorbesc de autoritati. Pe de o parte, primii incearca sa mentina o calitate ridicata a lucrarilor proiectate si executate, iar pe de alta parte, puzderia de firme aparute in ultimii ani au ca scop castigarea prin orice mijloace a licitatiilor, chiar si a celor importante. Autoritatile (ministere, consilii judetene si locale…) sunt rupte complet de realitate si nu fac nimic sa indrepte aceasta situatie. Zicala „Lasa ca merge si asa” este mai actuala ca oricand.

C.E.: In ce directie se vor dezvolta in urmatorii ani tehnicile si tehnologiile privind geotehnica si funda­tiile in ansamblul procesului de investitii?

N.B.: Exista tendinta de a se folosi aparatura mai sofisticata, care sa reduca foarte mult timpul de proiectare si mai cu seama de executie a lucrarilor. De asemenea, efectuarea forajelor si a incercarilor geo­tehnice de laborator, care sunt costisitoare si se executa in timp, de multe ori prea mare, sunt inlocuite cu incercari in situ, mult mai abor­dabile daca ai aparatura necesara. Dar pentru asta, societatile trebuie sa dispuna de banii necesari, pe care ii ai doar daca participi la lucrari importante.

Intr-un cuvant si domeniul geo­tehnicii si al fundatiilor se moder­nizeaza in fiecare an, iar noi va trebui sa tinem cont de acest lucru, daca vrem sa mai existam.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 87 – noiembrie 2012, pag. 22



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/11/11/o-breasla-care-confirma/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.