S-a nascut la 7 martie 1943, in Bucuresti.
A urmat cursurile Facultatii de Hidrotehnica din Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1966.
Activitatea inginereasca a inceput-o in anul 1966 la ISCH, ca inginer stagiar, studiind probleme legate de miscarile nepermanente in sistemele sub presiune si cu saltul in castele de echilibru ale uzinelor hidroelectrice si participand la elaborarea de algoritmi si programe.
Intre anii 1967 – 1969 a activat la ISPH Bucuresti, ca inginer proiectant in colectivul UHE si sef de proiect obiect pentru lucrarile: Asigurarea barajului Sadu II impotriva viiturilor si Acumularea Valea Mare de la UHE Campeni.
Din anul 1969 si pana in prezent, isi desfasoara activitatea la Institutul de Constructii Bucuresti (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti), Catedra de constructii hidrotehnice: asistent (1969 – 1973), sef de lucrari (1973 – 1990), conferentiar (1990 – 1991), profesor (din anul 1991).
In afara conducerii de seminarii si proiecte, a predat cursurile: Calculul structurilor hidrotehnice, Metoda elementelor finite, Inginerie seismica, Mecanica rocilor, Amenajari hidroenergetice, Hidraulica si amenajari hidrotehnice, Metode deterministe si probabilistice in evaluarea sigurantei constructiilor hidrotehnice, Evaluarea si gestiunea riscului.
In anii 1973 – 1974, a fost cercetator asociat la Universitatea Californiei din Berkeley – SUA, participand la trei proiecte de cercetare (calculul structurilor hidrotehnice si proiectarea antiseismica a barajelor) si a publicat o lucrare in jurnalul EERC – Berkeley.
In anul 1984 a fost detasat la ISPH, unde a participat direct la elaborarea unor proiecte pentru amenajarile Viseu – Somes si Marun (Iran).
In anul 1994 a fost visiting professor la Politehnica din Torino – Departamentul de Inginerie Seismica. De asemenea, a fost colaborator extern al sectorului de baraje, ISPIF Bucuresti (1972-1973); consultant la firma Woodward si Gizinski – SUA, pentru barajul Sweetwater Dam (1974); membru al grupei de proiectare pentru Metroul Bucuresti (1971; 1975); consultant la firma Ende – Bolivia, pentru barajul lcla (1982); consultant la firma Wesco – Iran, pentru barajul Al-Avian (1983); consultant la firma Mahab-Godds – Iran, pentru amenajarea Marun (1984; 1986; 1989); colaborator extern, in Sectia de baraje ICPGA Bucuresti (1987 – 2004); membru in Comisia tehnica romano-iraniana, pentru barajul Marun (1991-1993); presedintele Comisiei de urmarire a comportarii barajelor la Compania Nationala Apele Romane (din 1992 pana in prezent); presedintele partii romane a Comisiei UCC din Comisia mixta romano-iugoslava, pentru SHN Portile de Fier I si II (din 1997 pana in prezent); consultant al firmei Dames & Moore – Anglia, pentru Baia Mare Task Force a EC (2000); consultant al firmelor SNC Lavalin – Canada si MWH – SUA, pentru TMF Corna (din 2002 pana in prezent).
Incepand din anul 1990, a fost presedinte sau membru in comisiile de expertiza nominalizate de Ministerul Apelor si Mediului sau ale Ministerului Industriei si Resurselor, pentru stabilirea cauzelor si definirea solutiilor in cazul accidentelor tehnice: ruperea barajului Belci; avaria de la nodul de presiune al CHE Leresti; incidentele de comportare de la barajul Tarnita; instabilitatea versantului stang al barajului Poiana Rusca; comportarea atipica a nucleului barajului Gura Raului; accidentul tehnic de la iazul Colbu; ruperea digului de contur al iazului Aurul; cedarea barajului de la iazul Novat; avaria de la CHE Izvoarele etc.
De asemenea, a fost expert al partii romane pentru SHN Turnu Magurele – Nicopole (1976 – 1980) si membru in comisiile de expertiza pentru barajele: Tau, Valea Sadului, Rausor, Poiana Uzului, Gura Raului, derivatia Draganesti si consultant pentru proiectarea amenajarilor: acumularea Azuga si barajele asociate dezvoltarii miniere Rosia Montana.
A coordonat studiile amenajarii bazinelor hidrografice Somes, Sebes, Viseu-Tisa (prin analizele de risc de mediu consacrate iazurilor de decantare s-a creat o noua baza, rationala, in alcatuirea solutiilor de protectie a mediului).
In paralel cu aceasta activitate impresionanta, prof. Dan Stematiu a desfasurat si o activitate stiintifica insemnata, in domeniile:
• Elaborarea de modele pentru calculul barajelor arcuite, bazate pe rezolvarea numerica, prin diferente finite si apoi prin elemente finite, pentru rezolvarea unor probleme dificile (efectul dat de greutatea proprie in cazul executiei etapizate – subiect concretizat si in teza de doctorat; comportamentul in cazul rosturilor neinjectate sau partial injectate, pentru barajele Herculane si Obreja; efectul rostului perimetral si efectul mecanic al infiltratiilor, pentru barajul Paltinul; campul termic si fisurarea termica, pentru barajul Dragan);
• Modelarea matematica a barajelor din materiale locale: simularea executiei si umplerii lacului tinand seama de comportamentul elasto-plastic al umpluturilor (barajele Siriu, Raul Mare); implementarea modelului vasco-elasto-plastic pentru umpluturi (Lesu, Oasa, Rausor etc.); simularea executiei si a evolutiei presiunii apei din pori, pentru nucleele de argila (Cerna, Raul Mare, Homoraciu etc.); modelarea contactului intre corpul de umplutura si versantul sau vatra amonte (Bolboci, Lesu, Poiana Marului); analiza seismica a barajelor (Siriu, Bolboci, Oasa etc.);
• Probleme de mecanica rocilor aferente galeriilor si cavernelor subterane hidrotehnice.
Studiile s-au axat pe elaborarea de modele matematice, pentru simularea excavatiilor si a tehnicilor de sprijinire si respectiv pe determinarea parametrilor de calcul pe baza incercarilor in situ (galeriile Sasciori, Siriu si pentru cavernele UHE subterane Ruieni, Rucar);
• Evaluarea stabilitatii versantilor de roca sub influenta regimului hidrogeologic variabil sau al interactiunii cu barajele de beton; solutii de remediere pentru accidentul tehnic de la CHE Leresti; evaluarea stabilitatii versantului stang al barajului Poiana Rusca; stabilirea efectului alunecarii versantului la acumularea Rausor; analiza solutiilor de stabilizare a versantului drept al barajului Sacele etc.;
• Elaborarea unor modele in elemente finite 2D si 3D, pentru evaluarea campurilor de infiltratii si rezolvarea unor probleme speciale la CHE Portile de Fier II, barajul Marun, galeria Belareca etc.;
• Probleme de siguranta si risc din domeniul lucrarilor hidrotehnice
(cuantificarea riscului prin tratari integral probabiliste, prin metode euristice si sisteme multicriteriale. A elaborat primele studii de risc din Romania la barajele Strajesti, Poiana Uzului si la iazurile de decantare din industria miniera Aurul – Baia Mare. De asemenea, a participat la elaborarea Legii sigurantei barajelor si a normelor tehnice generate de lege.
„In stiinta“ – preciza prof. Dan Stematiu – „am fost adeptul cercetarii aplicate, in cadrul careia modelele conceptuale si-au gasit sau nu validarea in prototipurile la scara 1:1. Calibrarea modelelor matematice, pornind de la datele din natura, atat in hidrologie cat si in mecanica rocilor, a constituit baza unor predictii utile, valorificate apoi in solutiile tehnice pe care le-am definit pe bazele acestora. Urmand acelasi principiu, am legat direct modelarea matematica de activitatea de urmarire a comportarii structurilor, creand modelele de predictie valorificate in analiza sigurantei“.
Amintim ca prof. Dan Stematiu are si o bogata activitate publicistica tehnica si stiintifica. A publicat peste 160 de lucrari: 9 carti, o carte publicata in strainatate (John Wiley & Sons), 10 materiale didactice in Editura UTCB, 10 articole in reviste internationale, 70 de articole in reviste din tara, 13 comunicari stiintifice la conferinte si simpozioane din tara si 50 de comunicari la congrese si simpozioane in strainatate.
Inseram cartile tiparite: Ingineria seismica a marilor baraje (coautor), 1980; Calculul structurilor hidrotehnice prin metoda elementelor finite, 1988 (lucrare premiata de Academia Romana in anul 1991); Metode numerice in hidrologie (in colaborare), 1997; Mecanica rocilor, 1997; Siguranta si risc in constructii hidrotehnice (coautor), 1999; lazuri de decantare. Managementul riscului, 2002; Mecanica rocilor pentru constructii subterane, 2003 ; Embankment dams, 2006.
In urma cercetarilor stiintifice publicate in domeniul barajelor, a fost ales membru in Comitetul tehnic al ICOLD, lecturer la conferinte prestigioase (STRUCOME, H.P. Refurbishing, Dam Safety etc.), iar unele dintre contributiile sale in domeniul ingineriei seismice a barajelor, al mecanicii rocilor pentru fundatia barajelor si al evaluarii riscului (considerate de reala valoare) sunt citate ca lucrari de referinta in literatura tehnica straina.
Prof. Dan Stematiu este doctor inginer din anul 1976, iar in prezent este conducator de doctoranzi.
Pentru activitatea tehnica si stiintifica remarcabila, prof. Dan Stematiu a fost ales membru al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si i s-a atribuit Premiul Academiei Romane Aurel Vlaicu.
Datorita calitatilor sale de bun organizator si conducator, prof. Dan Stematiu a detinut si importante munci de raspundere in conducerea Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti: decan al Facultatii de Hidrotehnica (1990 – 2000), prorector al UTCB (2000 – 2004), rector al UTCB (din anul 2004), contribuind la organizarea invatamantului universitar de constructii.
Mai precizam ca prof. Dan Stematiu este verificator si expert MLPTL (A7, B5, D); expert certificat MAPM pentru baraje si depozite de deseuri industriale; membru in Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor – vicepresedinte al biroului operativ; presedintele Comisiei de supraveghere a comportarii barajelor apartinand AN Apele Romane.
Ca si mentorul sau, prof. Radu Priscu, a imbinat, in mod fericit, activitatea de cercetare stiintifica cu cea tehnica – demn continuator ai marilor inaintasi in profesie: Cristea Mateescu, Dorin Pavel, Radu Priscu, Alexandru Diacon.
…O activitate tehnica impresionanta, insotita de o activitate stiintifica remarcata si citata in diferite publicatii straine, alaturi de profesia de dascal universitar de exceptie si de bun organizator al procesului de invatamant in constructii.
Deosebit de inteligent, cult, novator, analitic si de sinteza, excelent pedagog, cu mare vointa si putere de munca, a adus onoare profesiei si tarii.
Acesta este profesorul si omul de stiinta Dan Stematiu, personalitate de prim rang, a carui activitate s-a inscris, inca din viata, in stiinta si tehnica hidrotehnicii romanesti.
(Din volumul „Personalitati romanesti in constructii“, autor Hristache Popescu)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 87 – noiembrie 2012, pag. 48
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns