Lucrarile companiei Terratest la magistrala M5 Lot 1 a metroului din Bucuresti constau in executia unor incinte de pereti mulati si barete pentru statiile Academia Militara, Romancierilor, Brancusi si Raul Doamnei. Grosimea acestor pereti realizati prin tehnica de excavare sub protectia noroiului bentonitic, grosime valabila pentru toate statiile, este de 100 cm in cazul statiilor sus-mentionate, iar adancimea maxima de 37,50 m.
Lucrarile la statia de metrou Academia Militara au inceput in decembrie anul trecut, cu un singur utilaj si s-au finalizat in iunie 2012.
La aceasta statie s-au folosit, pentru panourile de perete mulat in dreptul carora utilajele de forat tunele urmeaza sa isi inceapa activitatea, si carcase de armatura din fibra de sticla, pentru a usura trecerea echipamentelor prin peretele din beton armat de 1,0 m grosime.
Statia Brancusi a avut o durata de executie de 7 luni, din martie 2012 pana in septembrie 2012. In prezent se lucreaza la statiile Romancierilor cu doua utilaje, respectiv Raul Doamnei cu un singur utilaj.
Pana in momentul de fata compania Terratest a realizat pentru statiile de metrou ale viitoarei magistrale aproximativ 50.000 mp perete mulat.
Excavarea panourilor de pereti se face cu instalatia pe cabluri si cupa graifer, montata pe un utilaj de tonaj mare (ex: Liebherr 853) cu care realizam o productivitate medie de 2.000 m2 pe luna.
Din experienta noastra privind utilizarea macaralelor de tonaj mare, echipate cu cupe grele (corp cu o lungime mai mare de 10 metri), putem afirma ca acesta este cel mai bun mod de a asigura verticalitatea elementelor si productivitatea sporita in lucrari ecranate.
Pentru a asigura randamente ridicate de excavare si calitate a produsului finit, cupele utilizate de Terratest corespund oricarui tip de teren. Prin greutatea lor proprie, se infig cu usurinta in teren; apoi, actionate mecanic prin cabluri, cupele se strang muscand din teren.
Forta extraordinara de taiere a cupei graifer se obtine prin utilizarea unui set de scripeti (fulii) care, impreuna cu greutatea ei, duc la o forta de forfecare in falci de 4 sau 5 ori mai mare fata de greutatea cupei. Astfel, datorita grinzilor de ghidaj si a lungimii cupei (10 – 12 m), abaterile vor fi minime pe primii 12 m de excavare. In continuare, gratie abaterilor minime pe sectorul de inceput al excavarii, utilizarea cupei pe cabluri, care actioneaza precum firul cu plumb, asigura verticalitatea panourilor excavate si incadrarea in tolerantele stabilite in legislatia nationala si europeana.
Putem enumera urmatoarele avantaje pentru cupa graifer:
• Cea mai buna garantie de verticalitate se obtine prin concentrarea impingerii la partea de jos a instrumentului de taiat si nu in greutatea reala a masinii care foloseste platforma de lucru pe post de reazem sau a unui sistem hidraulic.
• Versatilitate mai mare, prin utilizare ca utilaj de excavare pentru peretii mulati si pe post de macara de serviciu, pentru lansarea carcasei de armatura si sustinerea palniei la betonare. Acest factor este important in spatiul de lucru urban.
• Posibilitatea de a sapa mai adanc, adancimea de excavatie fiind conditionata doar de lungimea cablurilor.
• Cele mai bune sapaturi de performanta.
Tratarea imbinarilor de continuitate
Imbinarile dintre panouri sunt de tipul “joanta circulara”, ce asigura atat conlucrarea eficienta dintre panouri cat si etanseizarea imbinarii fara utilizarea de materiale impermeabile suplimentare. Pentru realizarea rosturilor se folosesc tuburi metalice circulare.
Trebuie avut in vedere ca tuburile metalice circulare sa fie introduse vertical si sa fie incastrate in stratul final pentru o buna fixare si pentru a preveni eventualele devieri in momentul betonarii, din cauza presiunii betonului. Incastrarea tubului de rost se realizeaza prin actionarea sistemului de cadere libera – un alt avantaj al macaralelor de mare tonaj Liebherr. Verticalitatea tuburilor metalice, dupa introducerea lor, se verifica la partea superioara cu ajutorul unei nivele (boloboc).
Curatarea excavatiei (denisiparea) este necesara atunci cand fluidul pentru excavare este inlocuit cu beton sau alt material. Talpa excavatiei si suprafata rosturilor trebuie curatate iar, daca este necesar, fluidul pentru excavare este denisipat sau inlocuit. In cazul unei suspensii de bentonita, trebuie obtinute proprietatile specificate in SR EN 1538:2011, pentru situatia „inainte de betonare“.
Acolo unde urmeaza sa fie introduse elemente precum cofraje de rost sau carcase de armatura, curatarea trebuie sa aiba loc inainte de introducerea lor in lucrare.
Problema principala a unei incinte este infiltrarea apei subterane. Fara o denisipare adecvata si o tratare corespunzatoare a imbinarilor de continuitate a peretilor, riscul infiltratiilor in interiorul incintei creste considerabil.
Compania Terratest s-a implicat in pregatirea (instruirea) practica a studentilor de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.
Impreuna cu colectivul catedrei de Geotehnica si Fundatii din cadrul UTCB a fost organizata o vizita pe santierele de la metrou, unde studentii au avut ocazia sa vada o lucrare de mare amploare in domeniul fundatiilor speciale.
Vizita pe santier a acoperit intreg procedeul de executie a peretilor mulati, incepand cu excavarea, procedeul de denisipare a bentonitei, introducerea tuburilor de rost, lansarea armaturii, urmata de betonarea panoului de perete prin metoda contractor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 87 – noiembrie 2012, pag. 8
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns