«

»

CONFERINTA NATIONALA A PSC – Editia a III-a

Share

In luna noiembrie a.c. s-au desfa­surat in Bucuresti lucrarile Conferintei Nationale a Patronatului Societatilor din Constructii, prilej cu care s-a pus accent pe prezentarea si dezbaterea temei Piata constructiilor in Europa.  Romania este pregatita pentru competitie?“

Principala trasatura a lucrarilor Conferintei s-a axat pe o tematica mereu actuala si anume “Patronatul Societatilor din Constructii promo­v­eaza investitiile ca sursa de dezvol­tare durabila.”

Evenimentul la care am participat a reprezentat corolarul campaniei de conferinte desfasurate pe parcursul anului in mai multe loca­litati din tara.

Concluziile recentei Conferinte Nationale a Patronatului Societatilor din Constructii au vizat tematici de actualitate si de interes central dar si cele pentru comunitatea locala.

Iata cateva dintre ele:

•  In cadrul Conferintei Nationale a PSC oportunitatile oferite de piata din Rusia pentru constructorii romani au fost prezentate de domnul Veretelinikov Grigorii Konstantinovici – prim-vicepre­sedinte al Uniunii Constructorilor din Federatia Rusa. De retinut ca piata ruseasca a constructiilor cuprinde 173.000 de organizatii de constructii, iar intreprinderile din aceasta industrie urmeaza sa dea in folosinta, pana in anul 2020, 143 de milioane de metri patrati construiti. Constructorii romani au fost indemnati sa participe pe aceasta cea mai voluminoasa piata din Europa, tinand cont si de noul volum de constructii pentru pregatirea Olim­piadei din 2014 si a Campionatului de fotbal din 2018.

• In opinia domnului George Barbulescu – investitor in constructii din Olanda si director general al Axion Leisure Development, participant la Conferinta – principalii factori de succes pentru un management performant al companiilor din domeniul constructiilor sunt colaborarea, promovarea celor mai bune aptitudini prin campanii de marketing eficiente si monitorizarea constanta a rezultatelor, in vederea adaptarii lor la situatiile ce apar pe parcursul traseului.

• Domnul Mihai Mereuta – presedin­tele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, a precizat, in acelasi cadru profesional, ca pilonii esentiali ai unui proiect reusit de regenerare urbana sunt reabilitarea cladirilor si a infrastructurii, dezvoltarea economica, mediul social si mediul inconjurator.

•  Obligatiile majore pe care le are Romania, in urma incheierii negocie­rilor cu Uniunea Europeana sunt: pe termen mediu, finalizarea a peste 2.300 de kilometri de autostrazi si drumuri europene, reabilitarea totala a 2.350 de kilometri de cale ferata, crearea unui canal navigabil intre Dunare si Bucuresti, cresterea volumului de trafic din principalele aeroporturi din Romania pana la 0,1% din traficul Uniunii Europene. Pe termen lung, se are in vedere finalizarea unei cai ferate de mare viteza pe traseul Budapesta – Bucuresti – Constanta, crearea infrastructurii de transport Via – Carpatia si construirea autostrazii inelare a Marii Negre. Informatiile au fost prezentate in cadrul conferintei de doamna Irina Ionescu – director in Mi­nisterul Transporturilor si Infrastructurii.

• Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a pregatit, pe partea de le­gislatie, anul 2013, prin actualizarea reglementarilor codului de proiectare seismica, tinand cont de faptul ca noua harta de zonare seismica prevede cresterea cu 15 procente a acceleratiilor, codului de securitate la incendiu, proiectului de lege pentru reabilitarea scolilor si spitalelor, reabi­litarii energe­tice si standardului de cost. Toate aceste actiuni si masuri au fost prezentate de domnul Cristian Stamatiade – director in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

• Importanta asigurarii durabili­tatii constructiilor, de catre toti factorii implicati: proiectanti, cercetatori, executanti si beneficiari a fost evidentiata de domnul Victor Popa, presedintele Comisiei Nationale Comportarea in Situ a Constructiilor.

• Referitor la situatia pe termen mediu a fortei de munca din sectorul constructiilor a fost tras un semnal de alarma: domnul Alexandru Nafureanu – presedintele Asociatiei Studentilor de la Institutul de Constructii din Bucuresti a prezentat o serie de date din care reiese ca in anul 2012, la Fa­cultatea de Constructii s-au ocupat doar jumatate dintre locurile scoase la concurs.

• Urmand trendul pozitiv al evolutiei structurii sale, domnul Liviu Simion, vicepresedinte UGIR, a informat audienta despre aderarea recenta la organizatie a doua dintre cele mai impor­tante si cunoscute confederatii nationale ale investitorilor straini: Confindustria si Tiad.

• Domnul Cristian Romeo Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, a inchis evenimentul printr-o serie de concluzii, intre care s-au evidentiat: notiunea de “pret corect”, ca raspuns la efectele negative provocate de sistemul actual de achizitii publice, necesitatea cresterii gradului de asociativitate a actorilor din domeniul constructiilor si nevoia de internationalizare a activitatii firmelor membre.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 88 – decembrie 2012, pag. 5



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/12/03/conferinta-nationala-a-psc-editia-a-iii-a/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.