Cu o experienta de aproape doua decenii in domeniul constructiilor speciale, GEOSOND SA isi desfasoara in prezent activitatea in domenii care vizeaza consolidarea fundatiilor pentru drumuri si poduri, a versantilor si taluzurilor, in imbunatatirea terenului-suport pentru constructii noi sau existente, in fundatii pentru piloni si antene de transmisiuni sau stalpi pentru retele electrice, precum si turbine eoliene sau parcuri fotovoltaice. Pentru acestea executam atat piloti si micropiloti, cat si ancore, foraje de drenaj si coloane din material granular compactat, utilizand licenta Geopier®. In paralel, derulam si proiecte specifice altor activitati precum executia de foraje de alimentare cu apa de pana la 300 metri adancime.
In ansamblu, activitatea societatii se dezvolta in directiile de:
• cercetare geologic-tehnica si hidrogeologica
• lucrari de geotehnica aplicata in constructii
• explorarea si exploatarea resurselor minerale subterane.
In continuarea articolelor aparute in numerele anterioare ale Revistei Constructiilor, GEOSOND SA va propune o retrospectiva a activitatii societatii in cei aproape 20 de ani de existenta, in domeniul explorarii-exploatarii resurselor acvifere subterane.
Avand in vedere cresterea cerintei de apa de buna calitate si tinand cont de incalzirea globala, care se manifesta in aceasta perioada, se poate afirma ca apele subterane reprezinta, in ultimii ani, o resursa strategica pentru majoritatea tarilor. Din pacate, incepand cu anii 1989-1990, firmele mari din Romania (SAFAR, FORADEX, ISPIF, IPEG-urile), care aveau experienta si dotarea necesara pentru a realiza sute de foraje de alimentare cu apa in fiecare an fie s-au desfiintat, fie sunt falimentare, sau nu mai dispun de dotarea tehnica necesara. Asa se face ca in situatii de urgenta, cum ar fi o seceta excesiva prelungita, tara noastra are dificultati majore in realizarea de noi fronturi de captare a apelor subterane.
GEOSOND SA si-a mentinut aceasta activitate si chiar daca in anumiti ani nu au fost multe lucrari de executat, avem convingerea ca o asemenea activitate se va dezvolta in viitor.
Lucrarile executate de GEOSOND SA in domeniul explorarii – exploatarii resurselor acvifere subterane includ:
• exploatarea zacamintelor subterane de apa potabila, industriala si ape minerale;
• exploatarea resurselor acvifere subterane prin puturi forate de medie adancime £ 50 m si de mare adancime pana la 300 m;
• reparatii puturi forate de alimentare cu apa, montari si inlocuiri de pompe submersibile (Grundfos, ZDS – pompe de inalt randament si consum redus de energie electrica);
• cimentari si conservari de foraje de alimentare cu apa propuse la casare;
• lucrari de desecare a zacamintelor de substante minerale utile si coborarea nivelului apelor subterane, prin pompaj continuu din foraje de epuizment.
Competenta tehnica si profesionala in domeniu a societatii noastre este recunoscuta prin CERTIFICATUL DE ATESTARE nr. 980/2011, emis de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
Utilajele de executie a lucrarilor sunt atat instalatii de provenienta romaneasca (FA), cat si echipamente performante din import (NORDMEYER, KLEMM), specializate pentru acest gen de lucrari. Saparea forajelor se poate realiza in sistem rotativ uscat, rotopercutant cu ciocan de fund tip HALCO si compresoare ATLAS COPCO cu debite si presiuni ridicate, sau cu circulatie de fluid de foraj (circulatie inversa / circulatie directa). Instalatiile din dotare permit executia de foraje pentru alimentare cu apa cantonata in toate tipurile de teren (in terenuri moi sau roci dure – calcar, gresie, sisturi).
Echiparea forajelor se face cu tubulatura PVC agrementata si diverse tipuri de filtre (slituite sau tip Johnson), principalii producatori fiind Valrom Ind. si GWE Budafilter. De asemenea, societatea are in dotare toate utilajele si echipamentele complementare necesare pentru executia lucrarilor: compresoare (ATLAS COPCO, INGERSOLL RAND), generatoare, electropompe submersibile de diverse debite, diverse tipo-dimensiuni de instalatii de denisipare, dispozitive electrice de masurare a nivelului apei si mini laboratoare mobile; la acestea se adauga utilajele performante (autocamioane cu macarale, trailer, autoutilitare, masini de teren, excavator, incarcator s.a.).
In cei aproape 20 de ani parcursi de la infiintarea firmei si pana in prezent, GEOSOND SA a executat sute de foraje pentru explorarea-exploatarea apelor subterane, portofoliul de clienti ai firmei fiind dovada calitatii lucrarilor realizate.
Dintre cele mai importante lucrari amintim:
• executia de foraje de alimentare cu apa la: sediul HOFIGAL SA, AGIP Otopeni, Fabrica de alcool Voluntari, Domeniile Viticole „DEALU MARE”, Baza de Productie Pipera, SRI Bucuresti, ROMCIF Fieni, Baza Sportiva Nationala Silistea Snagovului, MCR Invest Otopeni, Magazin Adam Bucuresti, DIMAR SA Bucuresti, BADUC SA, FAUR SA, front captare apa jud. Prahova si Valcea – SOLEL BONEH, Spitalul judetean Galati, LAFARGE COMNORD Bucuresti, Spitalul Judetean Ploiesti, PRACTIKER Voluntari, Primaria Filipestii de Padure – Prahova, Primaria Scorteni – Prahova, Sediu BOG’ART Center Bucuresti, DOKA Romania – Voluntari, ALPHA DOMUS SRL, RIGIPS – Turda, Sediu OBO BETTERMAN – Magurele, Fabrica de capsule de gelatina MICRON SA – Chitila, CARREFOUR FEERIA – Baneasa, G-U FERROM si ROMGLASS Cernica, ROMSTAL Vitan-Barzesti Bucuresti, ROMSTAL Galati, TUBINOX Bucuresti, Primaria Butimanu, jud. Dambovita, Domeniile Viticole SERVE SA – Ceptura Prahova, Sediul TNT – Otopeni, DANONE PDPA Romania, sediul TRITON CARGO Tunari, ROMPAK – PAKMAYA Otopeni, FEDERATIA ROMANA DE RUGBY, Front captare apa Scornicesti – Potcoava, jud. Olt s.a.
• denisipari, repunere in functiune, interventii si reparatii la foraje existente: denisipare front captare CET Rovinari, Complex COTROCENI, UM 0418 Bucuresti, Baraj LACUL MORII Bucuresti, FAUR SA, Primaria Scorteni – Prahova, TREFO SA – Galati, HOLCIM SA – Pipera, PROCEMA SA, PHILIP MORRIS Romania SRL, Sediul RENAULT Vitan, Primaria Pantelimon, DANFOSS Romania – Popesti Ilfov, VITICOLA SA Cogealac – Constanta, INSTITUTUL CANTACUZINO Bucuresti.
La sfarsitul anului, ne indreptam atentia spre viitor si gandul spre colaboratorii si partenerii nostri de afaceri si uram tuturor: UN AN NOU 2013 CU SANATATE SI PROSPERITATE! La multi ani!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 88 – decembrie 2012, pag. 20
Autori:
ing. Petre Uta,
ing. Raluca Pascalau
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns