«

»

IJF DRILLING TOOLS: Noutati COMACCHIO – foreza hidraulica MC 900 P.1

Share

Conceputa pe baza unei cereri a pietei, orientata spre utilaje din ce in ce mai performante, noua foreza hidraulica MC 900 P.1, produsa de Comacchio, poate fi construita in diverse configuratii in functie de un spectru larg de utilizari.

MC 900 P.1 este o foreza hidraulica senilata, din clasa de greutate de la  19 t la 22 t, ale carei dimensiuni reduse permit deplasarea fara a se recurge la transporturi speciale.

Echipata cu un motor Deutz de 188 kW (255 CV) foreza are centrul operativ intr-o instalatie hidraulica compusa din trei pompe cu cilindree variabila, cu comenzi  Load Sensing pentru functiile  principale si alte trei pompe cu angrenaje pentru functiile auxiliare. O asemenea configuratie permite efectuarea tuturor combinatiilor de echipamente prevazute pentru masina.

Mastul este dotat cu sistem de avansare prin cilindru hidraulic si lant  cu o forta de impingere de 12 t si de tragere de 20 t, avand curse utile de pana la 7 m in versiunea cu cap unic si pana la 5,3 m in cea cu cap dublu. Exista, de asemenea, optiunea unei versiuni  mai  mari care ajunge la o tragere de 30 t.

Carucioarele de sustinere a capului, atat in versiunea cu cap unic cat si in cea cu cap dublu, implementeaza un sistem de deplasare laterala hidraulica ce ofera o mai mare libertate de operare in faza de foraj.

MC 900 P.1 permite adoptarea de diverse configuratii de capuri rotative, proiectate ad hoc in functie de toate aplicatiile posibile. O prima versiune, cu sase viteze, poate ajunge pana la un cuplu de 2.300 daNm la 220 rotatii/min. Este echipata cu sistem de manevrare flotant pentru foraje cu circulatie directa de aer sau de noroi si un pasaj de injectare de pana la 79 mm. Cu un kit special, acelasi cap rotativ poate fi transformat pentru a executa foraje cu circulatie inversa de noroi, cu pasaj de 150 m, solutie conceputa, in principal, pentru saparea de puturi de apa.

O a doua versiune, conceputa special pentru explorari miniere si sondaje, ofera un cuplu de 1.500 daNm pana la 900 rotatii/min. Pentru a putea opera carotaje continue cu wireline, poate fi transformata cu un  kit cu circulatie inversa pentru ciocan fund de gaura, utilizat, in general, pentru aplicatii in sectorul minier.

Un al treilea cap adopta o configuratie cu ax pasant, pentru carotaje continue cu sistem wireline, cu diametrul de pana la 117,9 mm si asigura un cuplu maxim de 540 daNm pana la 1.250 rotatii/min. Acest cap este montat, in general, in combinatie sincronizata si automatizata cu mandrina axului, astfel incat sa faciliteze operatiunile de recuperare.

A patra si ultima versiune prevede un kit dublu cap pentru foraje geotermale, in care capul inferior asigura un cuplu de 4.800 daNm la 40 rotatii/min si cel superior 1.000 daNm la 140 rotatii/min. In combinatie cu acest kit este prevazut un sistem pentru transportul reziduurilor, elaborat pentru a putea opera cu tuburi pana la un diametru de 244 mm.

Gama de accesorii

Versatilitatea forezei  MC 900 P.1 este obtinuta si datorita numarului mare de accesorii disponibile. Printre acestea: menghinele duble sau triple, cu diametre de pana la 520 mm, precum si cele cu ax pentru carotaje continue; centratori hidraulici; diferite modele de trolii de serviciu cu tragere de la 2.000 kg pana la 4.700 kg; troliile wireline, cu cablu pana la 2.400 m, pentru exploatarea la maxim a capacitatii de tragere a mastului.

Foarte mari sunt si posibilitatile de configurare a pompelor instalabile pe masina, intre care: pompe spuma cu debit de la 20 la 75 l/min, pompe triplex pana la 200 l/min, pompe duplex pentru foraje de puturi cu circulatie directa de noroi pana la 1.000 l/min. Lista este completata de o serie de accesorii suplimentare, cum ar fi: aparate de sudura, generatoare, faruri, lubrificatoare, sisteme pentru ridicarea de prajini si tuburi.

 

Domenii de aplicare

Foreza MC 900 P.1 este utilizata, in principal, pentru foraje de puturi de captare apa cu sisteme cu  circulatie directa sau  inversa de noroi sau ciocan fund de gaura. Este o aplicatie in care – datorita inaltei sale performante de tragere – se poate ajunge la o adancime de pana la 500 m cu circulatie directa sau la 300 m cu circulatie inversa pentru diametre de pana la 600 mm.

O alta aplicatie sunt sondajele miniere cu sisteme de foraj cu carotaj continuu wireline, pentru adancime de pana la 700 m cu diametru PQ, si 1.000/1.500 m cu diametru HQ si circulatie inversa cu ciocan fund de gaura pentru adancimi de pana la 300 m si 20 t de tragere. Al treilea domeniu il constituie instalarea de sonde geotermice cu sisteme de foraj cu cap dublu, pentru adancimi de pana la 200/250 m cu tuburi de 152 mm sau 168 mm.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 88 – decembrie 2012, pag. 10Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/12/03/ijf-drilling-tools-noutati-comacchio-foreza-hidraulica-mc-900-p-1/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.