Tehnologia Springsol®, dezvoltata, inregistrata si patentata de Soletanche Bachy, reprezinta o noua directie in randul procedeelor de stabilizare a pamanturilor prin metode de malaxare in adancime dupa Trenchmix® si Geomix®, detaliate in numerele anterioare ale revistei.
Tehnologia a fost conceputa initial pentru realizarea de coloane de pamant stabilizat sub linii de cale ferata existente. Incepand cu 2010 insa, o serie de alte aplicatii i-au fost atribuite sub forma de lucrari de subzidire in conditii variate; de exemplu, sub pardoseala din beton sau prin structuri existente.
Tehnologia de executie este standardizata in Europa prin normativul EN 14679:2005 adoptat in Romania sub forma SR EN 14679:2005 Executia lucrarilor geotehnice speciale. Stabilizarea in adancime a pamanturilor prin malaxare.
Ea se bazeaza pe realizarea de coloane de pamant amestecat cu liant folosind o tija de forare avand doua „brate” rabatabile, astfel:
1. Fie se instaleaza o tubulatura metalica de protectie prin stratul de pamant care nu trebuie deranjat, fie se realizeaza o carota printr-o structura existenta de beton (radier, cuzinet).
2. Tija Springsol® este introdusa prin acest tub sau carota in pozitie pliata.
3. Odata ajunsa tija la capatul inferior al tubulaturii de protectie (sau carotei), ambele „brate” se deschid printr-un sistem de arcuri. Prin forarea in aceasta pozitie deschisa, simultan cu malaxarea solului cu liantul injectat la presiuni joase, se formeaza coloana de pamant stabilizat. Daca este posibil, 100% din liantul prevazut se injecteaza in aceasta faza.
4. Odata cu atingerea cotei finale, tija Springsol® este retrasa. Ea se pliaza automat atunci cand ajunge la tubulatura de protectie (sau carota).
Imbunatatirea terenului de fundare se obtine prin coloane Springsol® izolate, insa prin secantare / suprapunere se poate obtine tratarea volumelor mai mari de pamant.
Dimensiunile uzuale: diametre intre 40 cm si 60 cm si adancime maxima de 12 m.
Avantajele executiei, in contextul protectiei mediului, se contureaza prin controlul, in timp real, al parametrilor de executie:
• minimalizarea suspensiei in exces: 0 .. 40% din volumul elementului (coloanei);
• neevacuarea pamantului tratat;
• reducerea consumului de resurse folosite (ex. apa, agregate etc.);
• stabilizarea cu ciment a pamanturilor poluate;
• productivitate buna;
• posibilitate de incastrare in straturi de pamant cu rezistenta ridicata.
Datorita controlului strict al procedurii de executie si de calitate, se obtine o rezistenta la compresiune a materialului coloanei de pamant stabilizat de fck = 1,0 .. 4,0 MPa.
Springsol® ofera solutii rapide si nepoluante pentru subzidiri, stabilizari ale terenului de fundare, atat pentru lucrarile de infrastructura prin realizarea de coloane de pamant stabilizat sub linii de cale ferata fara intreruperi semnificative ale traficului, cat si pentru structuri ale caror pardoseli au suferit deformatii in urma tasarii terenului de fundare (ex. materiale organice). In acest fel se extinde domeniul de aplicare a tehnologiilor de malaxare in adancime.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 88 – decembrie 2012, pag. 22
Autori:
ing. Lóránd SATA – director tehnic, SBR Soletanche Bachy Fundatii
prof. dr. ing. Sanda MANEA – director Departamentul de Geotehnica si Fundatii, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns