«

»

TERRATEST: Lucrari de excavare, forare si imbunatatire a terenului

Share

Cu peste 50 de ani de existenta, Grupul Terratest este lider pe piata din Spania in domeniul fundatiilor speciale, al imbunatatirii terenului si problemelor legate de mediul inconjurator. Grupul Terratest este in continua dezvoltare fiind, deja, prezent pe continentul american, in Europa si Asia.

Terratest are peste 2.000 de angajati si este una dintre putinele companii din lume care acopera intreaga gama de lucrari de excavare, forare si imbunatatire a terenului.

Grupul Terratest raspunde, cu seriozitate si eficienta la cerintele clientului, adaptand proiectul acestor cerinte si oferind, in acelasi timp, solutii alternative eficiente.

Terratest Geotehnic SA este subsidiara din Romania a Grupului Terratest.

 

Domeniu de activitate

TERRATEST GEOTEHNIC participa la realizarea diferitelor tipuri de lucrari de fundatii speciale pentru urmatoarele sectoare:

• INFRASTRUCTURA: strazi si autostrazi (poduri), porturi si aeroporturi, tuneluri (metrou), pasaje, lucrari feroviare;

• CLADIRI: cladiri de birouri, cladiri de locuit, parcari, constructii industriale, constructii civile;

• ENERGIE: centrale termice, centrale hidrotehnice, centrale geotermice, parcuri eoliene;

• HIDROTEHNICA: epuismente, impermeabilizari, baraje

 

Lucrari reprezentative pentru sectorul rezidential

WTC Constanta: Proiectul a presupus executia unui numar de 132 de piloti cu diametru 1.500 mm si 12 piloti cu diametru 1.300 mm, executati printre pilotii existenti de 1.200 mm. Pilotii au lungimea de 30,35 m si au fost executati sub protectia tubajului recuperabil, pe toata lungimea lor. Introducearea tubajului s-a facut doar prin luvoaiere, fiind interzisa introducerea prin vibrare, date fiind conditiile particulare ale proiectului.

Palas Iasi – corpuri D1, D5 si perete sprijin la corpul E5

S-au executat lucrari de pereti mulati cu grosime 80 cm la doua corpuri ale ansamblului rezidential si un perete de sprijin la un al treilea corp. Din cauza spatiului limitat, nu s-a putut utiliza un echipament auxiliar. In aceste conditii instalarea carcaselor de armatura s-a realizat cu echipamentul de excavat, dintr-un singur troson pentru fiecare panou. Cele mai lungi tronsoane au fost de 20,5 m. La executia peretilor mulati s-au utilizat rosturi circulare din tuburi metalice, pentru a realiza imbinarea dintre panouri, asigurandu-se, astfel, etanseitatea lui.

Hala Ford: Lucrarea a presupus executia in interiorul halei de presaj a fabricii de automobile Ford, a unei incinte de pereti mulati cu grosimea de 60,0 cm si adancimea maxima de 13,0 m. Ca urmare a faptului ca executia peretilor mulati s-a desfasurat in interiorul unei hale deja construite, ne-am confruntat cu urmatoarele dificultati: inaltimea limitata a utilajului de sapat, spatiul de lucru ingust pentru manevrarea utilajelor, organizarea de santier restransa, intersectarea procesului de realizare a incintei cu alte activitati desfasurate la interior (ex: executia carcaselor de armatura in santier, activitatile fabricii Ford) etc.

Alte lucrari:

• Ansamblul rezidential S+P+11E (+1E duplex) din str. Motilor Nr. 20, Bucuresti;

• „Piciorul podului lui Traian“; de la Drobeta Turnu Severin

• Alia Apartments;

• Laguna Residence etc.

 

Lucrari reprezentative pentru infrastructura

Metrou – Magistrala M5: Lucrarile la magistrala de metrou M5 a capitalei presupun executia unor incinte de pereti mulati pentru 4 statii de metrou si anume: Academia Militara, Brancusi, Raul Doamnei si Romancierilor. Panourile de perete mulat au o lungime maxima de 37,5 m si o grosime de 100 cm. Pana in prezent, au fost executati aproximativ 53.000 de m2 de perete mulat.

Pod peste Dunare Vidin – Calafat si varianta de ocolire Vidin

Proiectul a presupus construirea unui pod rutier si feroviar, cu patru benzi auto si o cale ferata cu un fir si o pista pentru biciclisti. Lungimea podului principal este de 1.971 m cu doua culei si 12 pile, la care se adauga o culee si 10 pile de la accesul principal. Lucrarile au presupus executia unor piloti forati cu diametrele de 1.200 mm, 1.500 mm, 2.000 mm si imbunatatirea terenului pentru varianta de ocolire Vidin prin intermediul pilotilor prefabricati. Pilotii forati au fost executati cu tubaj pierdut pe primii 25 de m si cu folosirea noroiului bentonitic pentru stabilizarea forajului la adancime. Adancimile maxime pentru piloti au fost de 33 m pentru pilotii de 1.200 mm diametru, 52 m pentru pilotii de 1.500 mm, si 80 m pentru pilotii de 2.000 mm diametru. Pilotii au fost executati cu ajutorul unui Kelly bar special care poate fora pana la 90 m adancime. Pilotii prefabricati au fost folositi ca solutie de fundare indirecta la centura orasului Vidin, la nodurile de legatura ale drumurilor ce se leaga cu centura precum si la accesul spre podul de peste Dunare. S-au executat 963 de piloti prefabricati – aproximativ 10.598 de ml.

Alte lucrari de infrastructura:

• DN 76 Deva – Oradea, Sector Varfurile Stei, km 69+350 – 102+660

• Reabilitare si extindere la 4 benzi a centurii rutiere a municipiului Bucuresti – Pasaj pe DJ 200B la Tunari – s-au executat piloti cu diametru 1.000 mm sub protectia noroiului bentonitic

• Reabilitare si extindere la 4 benzi a centurii rutiere a municipiului Bucuresti, Pasaj la Stefanesti – s-au executat piloti cu diametru 1.000 mm sub protectia noroiului bentonitic

• Pasaj rutier suprateran peste calea ferata, Centura Bucuresti – s-au executat piloti cu diametru 1.500 si 2.000 mm folosind tehnica de forare prin rotatie si utilizand noroiul bentonitic.

 

Lucrari reprezentative pentru energie regenerabila

Pana in prezent, Terratest Geotehnic a executat fundatiile de adancime pentru 15 parcuri eoliene din Romania. Tehnicile de executie au variat in functie de terenul din amplasament: forare in uscat, forarea sub protectia noroiului bentonitic sau a polimerilor. Cele mai recente parcuri finalizate sunt:

• Parc eolian Zephyr

Parcul eolian Zephyr a presupus executia de piloti forati cu diametrul 1.000 mm pentru fundatiile a 28 de turbine eoliene. Lungimea maxima a pilotilor este de 37 m, iar tehnica de executie a pilotilor a fost in uscat pentru platformele unde nu a fost interceptat un nivel freatic si sub protectia polimerilor pentru platformele cu acvifer subteran.

• Parc eolian Albesti

In cadrul proiectului “Parc eolian Albesti” au fost executati piloti cu diametru 1.000 mm pentru 14 fundatii. Lungimea maxima a pilotilor a fost de 35,0 m, executati prin procedeul de forare in uscat.

Alte lucrari:

• Parc eolian Salbatica

• Parc eolian Pestera

• Parc eolian Cernavoda

• Parc eolian Sarichioi etc.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 88 – decembrie 2012, pag. 8



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2012/12/03/terratest-lucrari-de-excavare-forare-si-imbunatatire-a-terenului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.