Caracteristicile de performanta ale agregatelor din zguri metalurgice, fabricate prin metode similare celor de realizare a agregatelor naturale concasate, si-au demonstrat eficacitatea prin utilizarea in Romania inca din anul 2002 in urmatoarele tipuri de constructii:
1. Drumuri de clasa tehnica I: trafic foarte intens, autostrazi (A) (80-120 km/h) (constructii de drumuri noi, in stratul de baza sau fundatie al sistemului rutier):
• Autostrada A2 tronsonul Drajna – Fetesti (foto 1) si tronsonul Cernavoda – Medgidia (foto 2).
2. Drumuri de clasa tehnica III: trafic mediu, drumuri cu doua benzi de circulatie (DN) (40-80 km/h) (lucrari de modernizare si reabilitare a drumurilor):
• DN 2B Galati – Giurgiulesti (E 85) (foto 3);
• DJ 213 DN2A – Viziru (Braila) (foto 4).
3. Drumuri de clasa tehnica IV: trafic redus, drumuri cu doua benzi de circulatie (DN sau DJ) (30-60 km/h) (lucrari de modernizare si reabilitare a drumurilor):
• Varianta ocolitoare a Municipiului Iasi – etapa I – Varianta Sud (foto 5);
• DJ 202 – Ariciu – Gulianca (Braila) (foto 6).
4. Drumuri de clasa tehnica V: trafic foarte redus, drumuri cu una sau doua benzi de circulatie (DJ sau DC) (25-50 km/h) (modernizarea drumurilor pietruite existente):
• DC 175 Tamboiesti Slimnic Trestieni – Vrancea (foto 7);
• DC 38 Sutesti – Dedulesti Braila (foto 8);
• DC Comunele Piscu, Vanatori, Sendreni, Balabanesti, Corni, Varlezi etc. jud. Galati;
• DC – in judetele Braila, Vrancea, Vaslui si Buzau.
5. Lucrari in domeniul feroviar:
• Consolidare terasament linia 706F Galati Calatori – Frontiera Pod Prut (foto 9);
• Lucrari de intretinere si reparatii la liniile industriale de cale ferata (foto 10);
• Racord linie CF cale normala din Terminal 3 si executie podet (foto 11).
6. Lucrari de inginerie civila (trotuare, platforme betonate, cai de acces, fundatii).
7. Drumuri pentru agricultura (ex.: com. Schela, jud. Galati) (foto 12).
8. Cai de acces si drumuri interne pentru intretinere amplasamente parcuri eoliene (foto 13).
Datorita compozitiei chimice, zgurile metalurgice au proprietati hidraulice, aspect ce face ca unul dintre factorii cei mai impotanti la punerea in opera a agregatelor Lidonit®, si anume umiditatea, sa influenteze compactarea acestora.
Umiditatea joaca un rol foarte important in procesul de compactare. Intr-o anumita pozitie, apa joaca rol de lubrifiant, inlesnind asezarea particulelor solide astfel incat, in urma sarcinilor aplicate, acestea sa ocupe un loc cu cat mai multe puncte de reazem in structura pamantului.
Compactarea este un proces fizico-mecanic prin care, sub actiunea unor forte exterioare aplicate asupra agregatelor Lidonit®, se cauta sa se mareasca numarul de contacte dintre granule prin reasezarea acestora, respectiv patrunderea granulelor mai mici in spatiile dintre granulele mai mari. In acest fel se elimina o cantitate de aer si apa libera, apa care face ca agregatele Lidonit® sa se cimenteze. Lucrul mecanic folosit pentru compactare se consuma in cea mai mare parte pentru invingerea coeziunii si a frecarii dintre granule.
Gradul de compactare se exprima in procente si reprezinta un raport intre doua greutati specifice in stare uscata astfel:
unde:
D = gradul de compactare, in %;
gd = greutatea specifica in stare uscata a agregatelor Lidonit® compactate din terasament, in Mg/m3 sau g/cm3;
gd max. = greutatea specifica in stare uscata maxima a agregatelor Lidonit®, determinata dupa metoda Proctor modificat, in Mg/m3 sau g/cm3 (conform STAS 1913/13-1983) (grafic 1).
Capacitatea de a se compacta a agregatelor Lidonit® depinde de clasa granulometrica, de umiditatea si grosimea stratului supus compactarii, de tipul utilajelor de compactare, precum si de lucrul mecanic cheltuit de utilajele respective.
Numarul de treceri necesar pentru realizarea unui anumit grad de compactare se poate stabili pe baza lucrului mecanic prescris:
unde:
P = greutatea cilindrului compresor, in kN;
L = lucrul mecanic prescris (5…15 kN*km/m3);
h = grosimea stratului elementar compactat, in m;
b = latimea fasiei compactate, in m.
Cifra 1.000 rezulta din transformarea kilometrilor in metri.
O alta caracteristica a agregatelor Lidonit®, care le recomanda pentru utilizari in domeniul constructiilor de drumuri si domeniul feroviar, este indicele de capacitate portanta (CBR) a acestor agregate. Astfel, s-au obtinut urmatoarele valori ale CBR-ului (conform SR EN 13286-47:2004) pe probe testate din sortul granulometric 0/31,5 mm, probe imersate, valorile obtinute fiind duble fata de testul pe agregate naturale (grafic 2):
• CBR (2,54 mm) = 248,94% ® comparativ cu CBR pentru agregate naturale = 100% – 150%;
• CBR (5,08 mm) = 243,69% ® comparativ cu CBR pentru agregate naturale = 100% – 140%;
• Grad de compactare D = 100%.
In consecinta, utilizarea agregatelor Lidonit® la executarea stratului rutier de fundatie stabilizat reduce volumul cheltuielilor de executie a investitiilor in infrastructura cu 30% – 40% si totodata mareste capacitatea portanta a sistemelor rutiere si le asigura o stabilitate mai buna la actiunea factorilor climatici.
De aici se naste intrebarea „De ce agregatele din zguri metalurgice sunt o alternativa foarte eficienta la utilizarea agregatelor naturale?” Iar raspunsul este:
• Pentru ca au performante fizico-mecanice comparabile, pe alocuri chiar mai bune;
• Pentru ca sunt solutii eficiente si economice.
Agregatele din zgura metalurgica sunt comercializate de SC Phoenix Slag Services SRL Galati sub denumirile, marci inregistrate, Lidonit® / Waylite®, Benolite® si Waylite® ZM, in sorturile granulometrice: 0/31,5 mm; 0/63 mm; 25/63 mm; 45/125 mm si nu numai, produsele fiind certificate in conformitate cu standardele armonizate SR EN 13242 + A1:2008; SR EN 13383-1:2003; SR EN 13383-1:2003/AC:2004; SR EN 13043:2003; SR EN 13043:2003 / AC:2004; SR EN 12620 + A1:2008; SR EN 13285:2011.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 88 – decembrie 2012, pag. 36
Autor:
chim. MSc. Licuta Cristea – SC Phoenix Slag Services SRL Galati
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns